Roditelji Zanimljivosti 27. lipnja 2016.

'Svako dijete i obitelj imaju pravo na dostojan život'

obitelj, cvijeće
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Udruga 'Korak po korak' je svoj aktivan doprinos društvu dala i kroz pružanje psihosocijalne pomoći maloljetnim trudnicama i roditeljima, osnaživanje mladih majki za samostalan život te poticanje stvaranja radnog mjesta prijateljskog za obitelji

Udruga roditelja „Korak po korak“ prošli je tjedan obilježila 20 godina rada predstavljajući dosadašnje aktivnosti i buduće planove na svečanoj sjednici skupštine. U nizu godina kontinuiranog i predanog rada nastali su brojni projekti prevencije zlostavljanja djece, prevencije seksualnog nasilja nad djecom i prevencije cyberbullyinga. Udruga je svoj aktivan doprinos društvu dala i kroz pružanje psihosocijalne pomoći maloljetnim trudnicama i roditeljima, osnaživanje mladih majki za samostalan život te poticanje stvaranja radnog mjesta prijateljskog za obitelji. Veliki su napori usmjereni i na poticanje partnerstva roditelja i škole, osnaživanje organizacija civilnog društva u zagovaranju dječjeg prava na sigurnost i uspostavljanje principa dobrog upravljanja vezano za politike prema djeci i mladima.

„Udruga roditelja 'Korak po korak' od samog osnivanja u središte svojih aktivnosti stavlja djecu i njihovu dobrobit, a proteklih dvadeset godina obilježeno je važnim i kvalitetnim programima kojima reagiramo na situacije u društvu koje su od interesa za roditelje i djecu te promičemo vrijednosti aktivnog i odgovornog roditeljstva. Ponosni smo što su naš rad prepoznali brojni partneri iz javnog, civilnog i privatnog sektora s kojima nastavljamo suradnju i pripremamo nove projekte. Zahvaljujemo svima na pozitivnim pričama, lijepim željama i čestitkama koje pristižu sa svih strana kao poticaj da i u budućnosti nastavimo graditi bolji svijet za našu djecu“, istaknula je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“.

Promicanje prava djece i obitelji

Udruga roditelja „Korak po korak“ osnovana je 1996. godine kao nevladina i neprofitna organizacija na inicijativu grupe obrazovnih stručnjaka koji su od 1994. godine provodili međunarodni projekt  „Korak po korak“, a s ciljem promicanja vrijednosti društva usmjerenog na djecu i roditelje. Nekoliko godina kasnije, točnije 2001. godine, Udruga je osnovala Pučko otvoreno učilište „Korak po korak“, ustanovu koja nastavlja samostalno djelatnost stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika od predškolskog do srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te prateću nakladničku djelatnost.

Osnovna je djelatnost Udruge promicanje prava djece i njihovih obitelji na dostojan život, suradnja s predškolskim, školskim i drugim ustanovama koje skrbe o djeci i obitelji, kao i zajednički nastup članova pred državnim organima i ustanovama te lokalnim zajednicama. Udruga se bavi i organiziranjem seminara i javnih predavanja, izdavačkom djelatnošću, surađuje s domaćim i inozemnim organizacijama te promiče doniranje i sponzorstva.

Prevencija zlostavljanja djece i podrška maloljetnim mamama

Tijekom proteklih 20 godina Udruga je pokrenula brojne hvalevrijedne projekte i programe koji su pomogli roditeljima diljem Hrvatske i osigurali kvalitetniji život njihovoj djeci. Među projektima se tako ističe CAP program prevencije zlostavljanja djece (Child Assault Prevention) koji osnažuje djecu u sprečavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe i napada od strane poznate odrasle osobe. CAP program kontinuirano se provodi od 1999. godine do danas i njim je obuhvaćeno 81.349 djece.

Projekt MAMA je MAMA provodi se od 2005. godine do danas u cilju prevencija rizičnih ponašanja mladih i pružanje psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima. U okviru projekta u Zagrebu je otvoreno i savjetovalište za mlade i maloljetne roditelje u kojem mogu potražiti stručnu pomoć te razmijeniti iskustva s drugim vršnjacima.

Nadalje, #DeleteCyberbullying provodi se od 2014. do danas u suradnji s Konfederacijom obiteljskih organizacija Europske unije u cilju informiranja djece, mladih, roditelja i učitelja o oblicima cyberbullyinga, kao i o izvorima pomoći. Među novijim je i značajnijim projektima projekt Organizacije koje brinu započet 2014. godine u cilju osnaživanja organizacija civilnog društva za uspostavu principa dobrog upravljanja vezano za politike prema djeci i mladima te izrade lokalnih politika za djecu na području Svetog Ivana Zeline, Belišća i Vukovara. Poput mnogih projekata koje Udruga provodi, i on je financiran sredstvima Europske unije i sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.