Roditelji Sretna mama 19. kolovoza 2013.

Vodič kroz udruge roditelja

obitelj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako ste suočeni s problemom neplodnosti ili sporosti u procesu posvajanja, samohrani ste roditelj, imate bolesno ili prerano rođeno dijete, ili jednostavno želite podržati dječji razvoj, pomoć i podršku možete potražiti u nekoj od osam snažnih udruga roditelja koje vam predstavljamo

Donosimo vam vodič kroz udruge roditelja za koje smatramo da vam mogu pružiti pomoć i podršku kada se susretnete s bolešću ili nekim problemom u odgoju vašeg djeteta. Ove udruge bore se za prava djece i roditelja kroz razne akcije, radionice, seminare, predavanja i igraonice. U naš vodič uvrstili smo i Udruge čiji članovi tek žele postati roditelji posvajanjem ili se bore protiv neplodnosti.

RODA (Roditelji u akciji)

Udruga Roda zauzima se za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo, bore se za pravo na adekvatnu rodiljnu naknadu i pravo na rodiljni dopust, kao i na medicinsku potpomognutu oplodnju, trudnoću i poboljšanje uvjeta rađanja. Osim toga, članovi Rode pružaju podršku roditeljima i onima koji će to tek postati, a zagovaraju prava djece i roditelja za vrijeme bolničkog liječenja te promiču sigurnost djece u prometu.

Rode su vrlo aktivne u promociji dojenja kao jedinog prirodnog načina prehrane djece, a zbog višestrukih koristi koje dojenje nosi i djetetu i majci i obitelji Rode ističu kako im je promocija i podrška dojenju jedna od primarnih djelatnosti. Savjete oko dojenja već niz godina daju na Rodinom SOS telefonu za dojenje. Osim toga, obilježavaju tjedan dojenja, a redovito mjesečno održavaju radionice pod nazivom Mala škola dojenja. Sudjeluju u radu Nacionalnog povjerenstva za dojenje te tako pridonose kreiranju nacionalne politike dojenja. U svrhu zaštite dojenja Rode nadziru poštivanje Međunarodnog pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko i implementiranje Pravilnika u hrvatske zakone.

S ciljem omogućavanja prirodnog i neometanog poroda u Hrvatskoj, Rode aktivno djeluju na promjenama unutar zdravstvenog sustava, a promoviraju i korištenje platnenih pelena kao zdravstveno, ekološki i financijski isplativije i prihvatljivije opcije od onih jednokratnih.

Krijesnica

Krijesnica je Udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima koja je osnovana u rujnu 2000. godine. Osnovni cilj Krijesnice je unaprjeđenje kvalitete života djece oboljele od malignih bolesti i njihovih obitelji, a njezini članovi su roditelji čija se djeca liječe na nekom od onkoloških odjela, roditelji čija su djeca uspješno završila tretman, kao i oni čija su djeca izgubila bitku s malignom bolešću. Osim roditelja oboljele djece, Krijesnica okuplja i niz stručnjaka na tom području koji aktivno sudjeluju u radu Udruge.

U udruzi Krijesnica ističu kako nastoje pomoći obiteljima koje se bore s malignom bolešću jer cijela obitelj tijekom liječenja najčešće dolazi na rub psihičkih, fizičkih i materijalnih snaga. Stoga roditeljima nastoje dati potporu kako bi svu svoju roditeljsku snagu moglu usmjeriti na pružanje pomoći djetetu i kako bi se izbjegle dodatne poteškoće vezane uz liječenje, često psihičke i materijalne prirode.

Palčići

Palčići su Klub roditelja nedonoščadi koji je osnovan na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika s ciljem pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unaprjeđenja skrbi za prijevremeno rođenu djecu. Palčići ističu da je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se susreće nedonoščad i njihovi roditelji vrlo niska pa su osnivanjem Kluba željeli povećati osjetljivost društva za tu problematiku, ali i prilagoditi zakonodavstvo potrebama prijevremeno rođene i bolesne djece.

Ta su djeca osobito osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju zbog čega se roditelji susreću s mnogim izazovima. Palčići stoga organiziraju susrete i međusobna druženja na kojima roditelji, zdravstveni, pravni i drugi stručnjaci govore o problemima i bolestima prerano rođene djece te tako potiču rješavanje problema i poteškoća s kojima se susreću njihove obitelji.

Korak po korak

Korak po korak je neprofitna, nevladina udruga čiji je osnovni cilj promicanje društva koje djecu smatra svojim najdragocjenijim bogatstvom i kao prioritet postavlja dobrobit djece, njihov razvoj i školovanje.

Osnovna djelatnost Udruge jest promicanje prava djeteta i obitelji na dostojan život, suradnja s predškolskim, školskim i drugim ustanovama koje skrbe o djeci i obitelji. Ova udruga roditelja organizira seminare i javna predavanja, surađuje s domaćim i inozemnim organizacijama te promiče donatorstvo i sponzorstvo, a bavi se i izdavačkom djelatnošću.

OKO

Udruga OKO okuplja roditelje djece s većim oštećenjima vida (slabovidnost visokog stupnja jednog ili oba oka), kao i dodatnim poteškoćama u psiho-motoričkom razvoju (mentalna retardacija i sindromi različitih vrsta). Ciljevi Udruge su pomoć roditeljima i djeci s navedenim poteškoćama, kao i organiziranje druženja roditelja te suradnja s drugim udrugama i projektima. Osim toga, Udruga OKO organizira radionice za bolesnu djecu i njihove roditelje, igraonice i posuđivaonice igračaka, slikovnica i knjiga, nabavu igračaka, slikovnica, pomagala te prodajne štandove, ali i putovanja.

Udruga Oko bori se i za poštivanje zakonskih prava njihove djece kod upisa u vrtiće i škole, poboljšavaju zakonske akte i podatke za kvalitetniji život djece i obitelji. Aktivni su partneri u UNICEF-ovoj akciji 'Prve tri su najvažnije', a skupljaju i donacije za poboljšanje kvalitete života potrebnih obitelji nabavkama medicinskih uređaja.

Let

Let je neprofitna organizacija koja teži unaprjeđenju kvalitete života ranjivih skupina u društvu osmišljavajući i provodeći javnozdravstvene programe i pružajući socijalne usluge utemeljene na potrebama svojih korisnika. Unutar Udruge LET pokrenut je i projekt Edukacijskog centra za samohrane roditelje kojem je cilj unaprjeđenje znanja samohranih roditelja o pravnim, socijalnim i psihološkim aspektima samohranog roditeljstva te pružanje socijalne podrške samohranim roditeljima, unaprjeđenje njihovih socijalnih vještina te kvalitetnije komunikacije s njihovom djecom.

Adopta

Adopta je nevladina neprofitna Udruga za potporu posvajanju koju su 15. prosinca 2010. godine osnovali posvojitelji i potencijalni posvojitelji. Cilj Adopte je da u suradnji sa stručnjacima, institucijama i osobama iz prakse, koji su vezani uz proces posvajanja, djeluju na stvaranje pozitivnog, ugodnog i podupirućeg okružja za obitelji nastale posvajanjem.

Udruga Adopta podržava različitost obiteljskih struktura, porijekla, statusa, rasa, vjeroispovijesti, a ističu da štite privatnost članica i članova kroz zaštitu identiteta i kontakata članova, poštuju porijeklo i identitet djece. Želja im je što bolje surađivati s institucijama i organizacijama koje sudjeluju ili su uključene u postupak posvojenja.

Beta

Beta je Udruga osoba s problemom neplodnosti koja je osnovana 2006. godine. Svojim članovima pružaju potpunu podršku i informacije o bolesti, načinima ostvarenja i zaštite prava na liječenje neplodnosti i postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Svojim djelovanjem žele utjecati na povećanje prava pacijenata i poboljšanje uvjeta liječenja neplodnosti i postupaka potpomognute oplodnje, a trude se i senzibilizirati javnost na navedene probleme.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.