Roditelji Sretna mama 16. svibnja 2016.

'Iznimno je važno osigurati jednakost svih obitelji'

obitelj majka kći sin
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iznimno je važno osigurati adekvatnu podršku svim obiteljima, neovisno o njihovoj strukturi, sa svim njihovim različitostima i specifičnim obilježjima. Demokratizacija obitelji koja se temelji na uvažavanju različitosti, ravnopravnosti i partnerstvu važnija je no ikad

U posljednje vrijeme postupno se mijenja obiteljska struktura. Osim onih obitelji tradicionalnih obilježja, u kakvima su odrastali naši roditelji, sve je veći broj obiteljskih zajednica izmijenjene uloge i strukture. Tako i sliku obitelji koju čine majka, otac i biološka djeca u određenoj mjeri zamjenjuju slike obitelji bez djece, izvanbračne zajednice, jednoroditeljske obitelji te samohrane obitelji.

Demokratizacija obitelji važnija no ikad

"Stavovi društva prema takvim obiteljima često su negativni, a osobito zabrinjava činjenica da su potrebe takvih obitelji nedovoljno priznate i prepoznate. Iznimno je važno osigurati adekvatnu podršku svim obiteljima, neovisno o njihovoj strukturi, sa svim njihovim različitostima i specifičnim obilježjima. Demokratizacija obitelji koja se temelji na uvažavanju različitosti, ravnopravnosti i partnerstvu važnija je, čini se, no ikad“, izjavila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja "Korak po korak“

Udruga roditelja "Korak po korak“ već dvadeset godina provodi niz aktivnosti i projekata s ciljem promicanja prava djece i njihovih obitelji, ali i podupire razvoj demokratskih odnosa u društvu kroz zaštitu, poštivanje i zalaganje za prava i interese djece i obitelji te jačanje glasa roditelja u kreiranju politika i odluka koje se tiču djece i obitelji. 

Društvo se mora prilagoditi promjenama 

Čini se kako je sve prisutnija potreba za sustavnim ulaganjem u obitelj. "Obiteljima je više no ikad potrebna podrška. Danas su obitelji suočene s brojnim izazovima i teškoćama, od nesigurnih radnih mjesta, nedostatka osnovnih egzistencijalnih uvjeta za život, preko velikih teškoća pri usklađivanju posla i obiteljskog života, neravnopravnog položaja majki i očeva do nedovoljno razvijenih i dostupnih usluga za obitelj. Činjenica je da je uloga obitelji nedovoljno prepoznata kao važna o čemu svjedoči i činjenica da još uvijek nije usvojena nacionalna obiteljska politika koja bi osigurala smjer za zaštitu i osnaživanje obitelji“, istaknula je Silvija Stanić. 

"U posljednje smo vrijeme svjedoci društvene klime koja zastupajući tradicionalne vrijednosti propušta priliku osigurati adekvatnu podršku svim obiteljima, poštujući njihovu ravnopravnost, različitost i pravo na izbor te osigurati jednakost svih obitelji. Budući da se obitelj prilagođava društvu i društvenim promjenama, tako se i društvo i cjelokupna zajednica moraju prilagođavati promjenama koje i same obitelji doživljavaju“, ističe Stanić.

U nedjelju 15. svibnja obilježio se Međunarodni dan obitelji kako bi se naglasila važnost obitelji kao osnovnog elementa svakog društva. Međunarodnim danom obitelji 15. svibnja proglasili su Ujedinjeni narodi da se potakne djelovanje društva u korist obitelji, ali i donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.