Roditelji Tatina zona 03. rujna 2017.

Europa želi da očevi koriste četiri mjeseca 'porodiljnog'

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hrvatska je članica Europske unije u kojoj očevi najmanje koriste roditeljski dopust, prošle godine iskoristilo ga je samo 1 215 očeva

Posao ili druženje s djetetom, dilemu koja muči brojne očeve riješit će Europska komisija. Morat će na roditeljski dopust najmanje četiri mjeseca, piše RTLI nakon rođenja djeteta, dobit će 10 slobodnih dana plaćenih najmanje u visini iznosa naknade za bolovanje. 

Očevi u Hrvatskoj, sada imaju pravo na dva mjeseca roditeljskog, ali ga rijetki koriste. Tako ga je prošle godine iskoristilo 32 519 žena i samo 1 215 muškaraca. Očevi svoja prava uglavnom prenose na majke.

tata beba Možda te zanima... Tate ne koriste 'porodiljni' jer se boje smanjenja plaće Roditelji

"Hrvatska je među članicama EU gdje očevi najmanje koristi dopust za očeve on se kreće između 3-4 posto. I tako će biti sve dok će muškarci imati veću 10-15 više nego žene jer je to isplativije obitelji", rekao je demograf Nenad Pokos.

U Estoniji, Litvi i Portugalu očevi za vrijeme roditeljskog dobivaju puni iznos plaće. Da bi europska direktiva stupila na snagu, treba dobiti zeleno svjetlo svih država članica.

"Da, pozdravljamo cilj poticanja očeva u ranu skrb, ali ne na uštrb majčinih prava da idemo u smjeru smanjivanja prava majki, a možemo reći da Hrvatska nije najgora i da u tim dijelovima imamo dobro zaštićene roditelje i rodilje, da zadržava svoja prava, a eventualno direktiva neku nadogradnju, odnosno prijedlog, može prihvatiti", rekao je Marin Strmota, državni tajnik za demografiju, za RTL televiziju.

tata, dijete Možda te zanima... Otac nije zamjena za majku niti sporedan u djetetovom životu Roditelji

Hrvatska je jedina članica koja zakonski ne propisuje obvezne slobodne dane za očeve nakon rođenja djeteta, a samo u prvih šest mjeseci ove godine bilježi prirodni pad od 11 i pol tisuća. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.