Roditelji Tatina zona 26. listopada 2017.

Smije li majka preseliti s djetetom bez pristanka oca?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dipl. iur. Jadranka Alač objašnjava koja su prava djeteta kad roditelji ne žive zajedno

Smije li majka, koja dijeli skrbništvo s ocem, preseliti u drugi grad koji je cca 500 km udaljen od sadašnjeg, bez pristanka oca? Razlog je kupnja nekretnina, a i spomenuta je udaja za osobu koju dijete ne poznaje dobro, a realno niti ona sama. Znači za dijete totalna promjena sredine, bit će udaljeno od obitelji, prijatelja.

Sukladno odredbama Obiteljskog zakona, za svako pitanje glede odgoja djece i donošenja važnijih odluka vezano za djecu kada roditelji ne žive zajedno, a ako o tim pitanjima ne mogu postići sporazumno rješenje, nadležan je Sud u izvanparničnom postupku uz prethodni postupak obveznog savjetovanja pri nadležnom Centru za socijalnu skrb. 

Ukoliko ste u prethodno provedenom postupku za razvod braka zaključili plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi u kojem se obvezno navodi i adresa na kojoj će živjeti dijete nakon razvoda braka, onda je taj plan potrebno izmijeniti na način da se u plan navede nova adresa djetetovog prebivališta. 

razvod, obitelj Možda te zanima... Ima li majka koja je otišla u inozemstvo pravo na skrbništvo nad djecom koja žive s ocem? Roditelji

Čl. 96. Obiteljskog zakona izričito navodi da su roditelji dužni sporazumnu odrediti mjesto stanovanja djeteta, a isti članak navodi i da to pravo može biti ograničeno sudskom odlukom ili potrebom pribavljanja suglasnosti centra za socijalnu skrb. Nadalje, obratite pozornost na čl. 100. Obiteljskog zakona koji propisuje da suglasnost roditelja koji s djetetom ne živi, a koje dijete se ima preseliti, nije nužna ukoliko promjena prebivališta neće utjecati na kontakt tog roditelja s djetetom, a ukoliko je roditelj s kojim se dijete seli, pribavio suglasnosti nadležnog Centra za socijalnu skrb. Ista je situacija ukoliko je promjena prebivališta djeteta bitna radi zaštite njegovih prava i interesa. 

St. 5. istog članka navodi da će sud odlučiti u izvanparničnom postupku ukoliko roditelj koji ne živi s djetetom uskrati svoju suglasnost

Možda te zanima... Razvod i skrbništvo: Je li uvijek u najboljem interesu djeteta? Školarci

Stoga je odgovor na vaše pitanje da je svakako potrebno da majka, u slučaju potrebe za preseljenjem, pribavi i očevu suglasnost, a ako ista bude uskraćena, jedan od roditelja se obraća nadležnom Centru radi provođenja postupka posredovanja i obveznog savjetovanja, te zatim sudu radi donošenja odluke u izvanparničnom postupku ako se ni do te faze ne uspije dobiti suglasnost drugog roditelja. 

Centar i Sud će pritom uvažiti sve okolnosti, a ponajprije djetetovu dobrobit, saslušat će stranke u postupku, eventualno i dijete putem stručnih osoba ako je dijete starije i svjesno važnosti davanja svoje izjave.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.