Roditelji Tatina zona 17. kolovoza 2017.

Koliki iznos alimentacije moram plaćati za dvoje djece?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dipl. iur. Jadranka Alač objašnjava prava oca dvoje djece koji je u procesu razvoda

Rastao sam se sa suprugom i imam veliki izazov oko alimentacije. Razvod još nije pokrenut, ali ja sam već počeo plaćati alimentaciju i s tim sam potpuno OK. Ono što me zanima su iznosi, meni je samo spuštena ona famozna tablica iz narodnih novina (odluka iz 2014.) i prema tome trebam zbrojiti iznos za dva sina. Ja sam njima ostavio sve, stan i auto, a ja sam sada podstanar. 

Ono što mene zanima je: 

  • je li tablica samo čista matematika (zbrojim i platim)? 
  • da li se kod dvoje djece samo zbrajaju iznosi? 
  • trebam plaćati 4.200 kn za dvoje djece, a nemam pravo na nikakvu naknadu za sve sto sam ulagao u taj stan, koji je u roditeljskoj kući od njenih roditelja? 
  • zanima me koji je model (ako nije po tablici) računanja alimentacije? 

Prije svega, s obzirom da sa suprugom više ne stanujete, a ako smatrate da nema mogućnosti da se vaš brak obnovi u svom kvalitetnom obliku, savjetovala bih Vam da pokrenete postupak razvoda braka kod nadležnog Centra za socijalnu skrb i to što prije.

razvod, svađa Možda te zanima... Sve što trebate znati o alimentaciji ako se razvodite Roditelji

Naime, u tom postupku će se razriješiti sve vaše eventualne nedoumice, supruga i vi se možete sporazumno dogovoriti oko visine alimentacije s obzirom na sve relevantne činjenice, tj. visinu vaših i njenih primanja, potrebe djece, njihove izvanškolske aktivnosti, potrebnu opremu, medicinske potrebe i slično. Ukoliko se Vi ne uspijete međusobno dogovoriti oko visine mjesečne alimentacije, tu odluku će donijeti Sud u postupku razvoda braka. 

Budući nemam uvid u sve činjenice bitne da predlaganje visine alimentacije, kao što su dob djece, njihove potrebe koje sam gore navela, te visinu primanja za Vas i Vašu suprugu, ne mogu točno odgovoriti koliku alimentaciju da plaćate dok se ne završi brakorazvodni postupak. Ako se služite podacima iz tablice, svakako nećete pogriješiti, ali je isto tako uobičajeno da se alimentacija za određeni postotak umanji ako su u pitanju dvoje djece koji žive s istim roditeljem, u vašem slučaju majkom, u istom domaćinstvu. Primjerice ako bi se za jedno dijete školske dobi plaćalo 1.300,00 kn, da se za dvoje djece školske dobi koji žive u istom domaćinstvu s istim roditeljem plaćalo oko 2.200,00-2.400,00 kn. Ponavljam, ovo je okvirna računica jer sve opet ovisi o okolnostima konkretnog slučaja, poglavito o primanjima oba roditelja i njihovim mjesečnim primanjima i obvezama.

tužna djevojčica Možda te zanima... Razvod roditelja mijenja dječji svijet Roditelji

Glede imovine u koju ste zajednički ulagali, to je pak pitanje drugog postupka i to postupka radi utvrđenja bračne stečevine koji je odvojen od postupka razvoda braka i utvrđenja alimentacije. U samom brakorazvodnom postupku Sud neće utvrđivati kolika su vaša ulaganja u zajedničko domaćinstvo, ali bi se prilikom izračuna mjesečne alimentacije trebalo uzeti u obzir da ste vi sada podstanar, te koliki su vaši mjesečni izdaci zbog života u unajmljenom stanu, eventualna kreditna opterećenja zbog ulaganja u zajedničko prebivalište u kojem ste stanovali sa suprugom i djecom i slično. 

Nažalost, iz vašeg pitanja vidim da sa suprugom niste u mogućnosti uspostaviti kvalitetnu komunikaciju vezano za navedena pitanja zbog čega je svakako uputno da se obratite što prije Centru za socijalnu skrb i pokušate prije svega uz posredovanje socijalnog radnika, postići sporazum i zaključiti zajednički Plan o roditeljskoj skrbi jer bi takva vrsta rješavanja spornih pitanja bila u najboljem interesu, kako vas dvoje bivših supružnika, tako i u najboljem interesu vaše zajedničke djece.

razvod, roditelj, svađa Možda te zanima... Nakon razvoda dijete ne bi trebalo birati stranu Školarci

U tom postupku ćete razriješiti ne samo pitanja alimentacije, nego i termine viđanja, način komunikacije s djecom i sva ostala pitanja vezana za vaša roditeljska prava i obveze. Nadam se da biste u tom postupku došli bliže i rješavanju imovinskih pitanja iz bračne stečevine sporazumnim putem. Ako na taj način ne uspijete, nadležni Centar će Vas uputiti na daljnji postupak medijacije, odnosno da u konačnici, svoja sporna pitanja rješavate pred nadležnim sudom. 

Srdačno Vas pozdravljam i želim Vam svako dobro i puno sreće u postupku koji Vas očekuje, a svakako i što bolju komunikaciju s djecom i bivšom suprugom jer je odnos između Vas i djece ono što bi trebalo ostati dobro i kvalitetno i nakon cijelog postupka.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.