Roditelji Sretna mama 26. ožujka 2020.

Savjeti mama koje rade od kuće: Kako 'preživjeti' s malim djetetom?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sve više roditelja primorano je na rad od kuće. Ako se pitaš kako organizirati novi život izvan ureda, pročitaj savjete mama koje puno radno vrijeme rade od kuće

Samo pomisao kako ćeš svoj ured trebati preseliti doma, a imaš malo dijete čini se zastrašujućom. Vjeruj mi nisi jedina. Djeca traže pažnju stalno. Sjela si ispred kompjutera, krećeš čitati mailove i odjednom samo mama gladan sam, mama ja bi vode.... nakon 5 minuta mama, daj mi ovu igračku, mama dođi, mama dosadno mi je... Žongliranje između roditeljstva i posla, neprekidni mailovi, deadlineovi... nije šala. 

Nažalost, zbog širenja koronavirusa (COVID-19) ova situacija postala je normalna za sve roditelje. Škole i vrtići prekinuli su nastavu, a tisuće ljudi je u samoizolaciji. 

Cijela tvoja obitelj je kod kuće, uz minimalnu izloženost vanjskom svijetu, a tebe još uz sve ovo i posao čeka. Nemoj još paničariti. Donosimo ti nekoliko savjeta kako to 'preživjeti'.

Možda te zanima... Rad od kuće s djecom: Uskladite raspored djeteta i svoje radne zadatke Roditelji

Napravi raspored

Važno je da pažljivo uskladiti svoj dan, uz postavljene "uredske" sate. Koliko se sati nadaš da ćeš raditi? Kada ćeš obavljati telefonske pozive? Što možeš napraviti dok ti se djeca igraju u sobi? 

"Više ćeš napraviti ako radiš pametnije, a ne teže", kaže Christine Durst, mama dvoje djece iz Woodstocka, Connecticut i suosnivačica web stranice ratracerebellion.com, koja pomaže ljudima da pronađu posao za rad od kuće.

Međutim, jedna od najboljih prednosti rada kod kuće je fleksibilnost, posebno ako si sama sebi šef. Ako sin ili kći previše 'smetaju' tijekom radnog vremena, a lijepi je dan, sasvim je u redu odgurnuti zadatke na stranu i igrati se vani. Kasnije se možeš primiti posla kad se dijete smirilo i izigralo. 

Ako imaš poslodavca, dogovorite se koliko sati dnevno trebaš najmanje raditi. S obzirom na razlog rada kod kuće (širenje koronavirusa), neki poslodavci mogu razumjeti potrebu za netradicionalnim rasporedom.

Dijete ne želi spavati? Problemi i rješenja za popodnevni san

Iskoristi vrijeme popodnevnog spavanja

Popodnevno spavanje je vrijeme koje je dobro iskoristiti za posao. "Bez obzira spava li dijete sat ili tri, "iskoristi ovo vrijeme da dovršiš zadatke koji zahtijevaju potpuni fokus i koncentraciju", kaže Erin O'Donnell, mama i slobodna spisateljica i urednica u Milwaukeeju, koja često zakazuje telefonske pozive vezane uz posao dok njezin jednoipolgodišnjak Jonas spava. 

Ako iz nekog razloga nije umoran, umjesto toga imaju 'mirno' vrijeme. O'Donnell ga stavlja u krevetić s knjigama i zatvara vrata. "Obično mogu doći za 20 minuta prije nego što postane nemiran", kaže ona. Ako se Jonas probudi dok je obavlja važan telefonski poziv i počne plakati, O'Donnell se uvježbala da se odupire spuštanju slušalice i odmah otrči kako bi ga provjerila. "Jako ga je teško slušati kako plače", kaže. "Ali to neće ni mene, a ni njega ubiti". Osim toga, ona vjeruje da je važno da ga nauči kako se sam može umiriti.

telefon mama dijete Možda te zanima... Kako naučiti dijete da vas ne prekida dok razgovarate telefonom? Vrtić

 

Odvoji roditeljske i poslovne uloge

Ako se ne naučiš razdvajati svoje uloge mame i poslovne žene, nikad se nećeš osjećati kao da ti ide dobro. Da bi se mentalno odvojila od ostatka kuće, uredi uredski prostor, preporučuje Lauren Kohl, odvjetnica i mama dvoje djece iz Newtona, Massachusetts. Ona radi iza preuređenog ormara, zona bez djece koja joj pomaže da se odvoji od ostatka kuće. Ako ne vidi prljavu robu i razbacane igračke, manje su šanse da ćeš se dignuti i pospremati. 

Ako nemaš ured, pokušaj napraviti popis svega što će raditi idućih dana, ostavi ga u svom radnom prostoru i kreni dalje. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Zabavi djecu

Renee Belbeck, mama koja radi od kuće iz Ohio-a i osnivačica Nacionalnog udruženja W.O.M.E.N. (Žene, vlasnice, mame, poduzetnice i umrežene žene) otkrila je jednostavno pravilo kad su joj djeca bila mala: "Ako bi im dala malo kvalitetnog vremena, dobila bih dva sata rada." Kaže da to pravilo i danas vrijedi iako su njena djeca sada u dobi od 10 i 6 godina.

Njezini drugi savjeti usmjereni na dijete: "Odvoji nekoliko zgodnih igračaka s kojima se djeca mogu igrati, ili uredite 'igraonicu' ili organizirajte posebno prikazivanje filmova samo za vrijeme "maminog radnog vremena". Ako djeca imaju nešto za raditi i zabavu, manja je vjerojatnost da će te prekinuti. Također možeš pokušati postaviti centar za aktivnosti u svom matičnom uredu kako bi se djeca osjećala kao da imaju svoje određeno mjesto za obavljanje projekata, dok ti provjeravaš e-mailove.

Možda te zanima... Ovih 5 dječjih igara su vječne, a zabavit će i klince i roditelje kod kuće Vrtić

Potraži dodatnu pomoć ako ti je potrebna

Možda misliš da rad kod kuće znači da možeš preskočiti brigu o djeci, ali imat ćeš dane kada ti je potrebna pomoć - i to je u redu (sve dok nisi pod karantenom). Kad je Jonas imao oko 6 mjeseci, O'Donnell je angažirala odgovornog studenta da ga pazi dva, tri dva dana u tjednu, a to je značilo da se O'Donnell mogla koncentrirati na odgovaranje na e-mailove i uzvraćanje telefonskih poziva.

Još jedan način: Spoji svoje resurse s nekoliko drugih majki i unajmite jednu čuvaricu da istovremeno pazi svu svoju djecu. 

Tvoj partner može biti i sjajan izvor podrške. Kad suprug/partner dođe kući s posla može preuzeti brigu o djeci, odvesti ih u park, u šetnju i pripremiti večeru, a mama će se nakon tih nekoliko sati osjećati kao da je gotova sa svim obavezama. Ako dolazi kasnije doma, zamoli da se pobrine oko kupanja djece i spavanja - dobit ćeš najmanje sat vremena mira prije nego što djeca poviku Mama!

Možda te zanima... Praktični trikovi za otpuštanje tjeskobe i straha, opuštanje i lakši san Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.