Roditelji Zanimljivosti 24. ožujka 2020.

Praktični trikovi za otpuštanje tjeskobe i straha, opuštanje i lakši san

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uz krizu s koronavirusom, ovih dana se moramo nositi i sa strahom od potresa. Potres je kod mnogih izazvao tjeskobu, pa i paniku. Nekoliko savjeta za roditelje kako si mogu pomoći donosi edukatorica Iva Brčić iz Udruge Najsretnija beba

Da bi mogli voditi brigu o djeci, važno je da roditelji vode računa o svom psihofizičkom stanju. Treba voditi računa da piju odgovarajuće količine vode, da redovito jedu i koliko je moguće da si osiguraju dovoljno sna. Sve to će im pomoći da se bolje osjećaju i da imaju dovoljno energije. Malaksali, premoreni  i nervozni roditelji ne mogu pomoći ni sebi ni djetetu.

Možda te zanima... Potres - I ovo će proći: Poliklinika za zaštitu djece savjetuje kako si pomoći nakon traume Vrtić

1. Razgovor s prijateljima ili članovima obitelji može biti od velike koristi. Dijeljenje svojih strahova i nesigurnosti pomaže u otpuštanju tjeskobe. Baš kao i poruke podrške vama dragih ljudi, pa makar bile i preko telefona. U eliminaciji tjeskobe veliku ulogu imaju mindfulness tehnike i različite meditacije. 

2. Evo primjera za trenutno otpuštanje tjeskobe i straha te za smirivanje panike:

Tri do pet puta duboko udahnite na nos tako da vam se napuhuje trbuh (što je više moguće) i izdahnite na usta pri čemu otpuštate zvuk poput šššš. Uz ovaj način disanja kompletna pluća se pune s kisikom, što pridonosi relaksaciji cijelog tijela i uma. A tada dolazi i do smanjenja hormona stresa (kortizol) i adrenalina. Nemojte se prepasti ako vam se u početku vrti od takvog načina disanja. Vaše tijelo dobiva više kisika nego inače (nažalost, većina diša tako da im se samo 1/3 pluća puni kisikom).

Na par minuta usmjerite svoju pažnju na disanje. Osjetite kako vam se diže prsni koš i što osjećate kada zrak ulazi i izlazi kroz nos.

Ako odlutate u mislima, ponovo se usmjerite na disanje. Usmjerite se na ovaj trenutak sada i ovdje. Osjetite kako je dobro biti živ, zdrav, okružen s obitelji - dozvolite si da osjetite pozitivne emocije. 

Da bi navedene tehnike djelovale, potrebno ih je svakodnevno vježbati. Sjetite se svaki dan nekoliko puta disati na naveden način. Ovo vam može uvelike pomoći i da se opustite i lakše zaspite. 

mame, bebe, igračke Možda te zanima... 6 savjeta za mame pod stresom Roditelji

3. Nemojte se zamarati stvarima poput učestalog čišćenja, pospremanja, da sve mora biti na svom mjestu i sl.. Dajte si mira. Radite ono što vas veseli i opušta. To može biti čitanje, pisanje, slikanje, plesanje, gledanje filmova...

4. Pogledajte edukativni video o potresima (da se prisjetite onoga što ste davno naučili). Kada imamo informaciju zašto se nešto događa i što možemo očekivati, puno lakše se nosimo s cijelom situacijom. 

Besplatni webinar 

Kako bi pomogla mnogim obiteljima da se lakše nose s tjeskobom i strahom od potresa, Udruga Najsretnija beba Hrvatska će organizirati besplatni webinar na temu Kako pomoći sebi i djeci s tjeskobom oko potresa i korona krize. 

Vrijeme održavanja: Petak, 27.3. u 20:30 sati --> Klikni na link za webinar

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.