Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 12. ožujka 2020.

Kako djeci objasniti da se ne diraju po licu zbog zaštite od virusa

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u svijetu i dalje raste, ljudi poduzimaju sve što mogu kako bi spriječili zarazu od COVID-19. Za sada je glavni savjet da se dobro peru ruke i izbjegava diranje lica.

Iako postoje načini kako smanjiti broj dodirivanja lica svakog dana, razbijanje te navike je definitivno izazov za većinu ljudi. S obzirom na poteškoće koje odrasli imaju, čini se kako je to djece, gotovo nemoguće. 

"To je teško", rekla je kognitivna znanstvenica Denise Cummins na pitanje ima li savjet za roditelje koji žele potaknuti svoju djecu na poticanje te navike. "Pokušaj kontroliranja nemirne dječje energije često je nemoguć zadatak".

Ipak, postoje sitnice koje roditelji mogu isprobati. 

Možda te zanima... Učiteljica uz pomoć kruha dokazala koliko je važno prati ruke Školarci

Pozitivno ih motivirajte

Djeca bolje reagiraju na pozitivnu motivaciju, nego na kritike ili korekcije.

"Roditelji trebaju hvaliti djecu kad to ne čine, što je puno važnije nego ih sprječavati da to čine. Rečenica "Bravo što nisi dirao lice" dugoročno je bolja metoda od rečenice "Nemoj dirati lice", rekao je Paul DePompo, klinički psiholog.

Roditelji mogu postaviti male poticaje poput igračaka, poslastica ili čak dodatnog vremena za televiziju kako bi ih nagradili zbog nediranja lice. Kao što je DePompo napomenuo, verbalne potvrde također pomažu u jačanju dobrog ponašanja.

"Kada kažeš: " Sviđa mi se gdje su tvoje ruke ", kad su sa strane ili "Sviđa mi se što trenutno ne diraš lice", oni su svjesni onoga što ne bi trebali raditi ", rekao je psiholog Sanam Hafeez.

Pokažite im na vlastitom primjeru

Iako su pozitivni komentari ključni, roditelji također mogu pomoći svojoj djeci da postanu svjesnija dodirivanja lica jednostavnim usmjeravanjem.

"Bit će vrlo teško natjerati djecu da potpuno prestanu dodirivati, ali iste vježbe koje rade za odrasle mogu djelovati i za djecu. Prvo je pažnja", rekao je Hafeez.

Kad je u pitanju smanjenje 'lošeg' ponašanja, djeca imaju tendenciju bolje reagirati na pozitivnu motivaciju. Roditelji također mogu svoju djecu osvijestiti kako bi smanjili naviku modelirajući je po vlastitom ponašanju. Oni mogu razgovarati s djecom na koji način sami pokušavaju što manje dirati lice i kako se nagrađuju kad postignu i ostvare svoje ciljeve. 

Možda te zanima... Infektolog Tešović objašnjava zašto je bolest uzrokovana koronavirusom blaža kod djece Vrtić

Dajte im nešto drugo što mogu dirati

Kao što je to slučaj s odraslima, djeca koja imaju slobodne ruke više će biti u iskušenju da dodiruju svoja lica.

"Samo bih predložio da im se daju stvari koje se mogu držati ili se slagati jer držanje i slaganje nisu kompatibilni s dodirivanjem lica", rekao je Cummins. "Uvijek je bolje pokušati zamijeniti problematično ponašanje drugim ponašanjem, a ne tražiti djecu da NE rade nešto".

Još jedna preporuka kako se riješiti neželjenog dodirivanja je da ga napravite neudobnim ili neugodnim, staviti im rukavice ili im noktiće premazati dječjim neškodljivim lakom za nokte, ali neugodna okusa.

Objasnite im pojam mikroba i virusa

"Ako dijete ima najmanje 3 godine, možete početi objašnjavati pojam klica i kako se šire kada se dodiruje po licu, baš kao što im objašnjavate i važnost kihanja i kašljanja u lakat", rekao je Hafeez.

Trikovi pomoću kojih ćeš dijete naučiti pravilno prati ruke

Usredotočite se na pranje ruku

Na kraju, imajte na umu da će djeca biti djeca, tako da nema smisla stalno se nervirati i živcirati ako, koji čudom, ne mogu stalno držati ruke uz sebe. 

"Mala djeca dodiruju stvari. Stavljanje ruku u usta je ono što rade ", rekao je za HuffPost Mark Reinecke, klinički psiholog. Budući da je tako teško smanjiti dodir, važno je usredotočiti se na zdrave navike koje je lakše kontrolirati.

"Ono što bismo trebali raditi je samo poticanje male djece da redovno peru ruke", objasnio je Reinecke. "Možda nabavite neki dezinfekcijski losion ili sapun i redovito im ga stavljajte na ruke. Dajte im odmah vlažne maramice kada kihne".

Podučavanje djece o pranju ruku dobra je praksa koju bi roditelji ionako trebali raditi, bez obzira na vijesti o epidemiji. Roditelji dječji organizam može osnažiti kvalitetnom prehranom, fizičkom aktivnošću i zdravim snom.

Možda te zanima... Loptice u bazenima pune su bakterija povezanih s meningitisom i sepsom! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.