Školarci Slobodne aktivnosti 04. travnja 2018.

Pronašli smo najbolje društvene igre za vaše školarce

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte popis najboljih društvenih igara za školarce po dobi koje su odabrane po prijedlogu posjetitelja udruge 'Igranje'

Žarko Pintar, predsjednik udruge za promicanje društvenih igara 'Igranje', napravio je popis najboljih društvenih igara za djecu po dobi, a sve igre odabrane su po prijedlogu posjetitelja udruge 'Igranje' koji imaju iskustva s igrama te ih igraju sa svojim obiteljima.

Igre za školarce izdvojili su u tri kategorije: one za 1. i 2. razred, za 3. i 4. razred te one za 5. do 8. razreda osnovne škole tako da svi školarci mogu pronaći nešto za sebe, a ni roditeljima neće nedostajati zabave. Ako trebate pomoć oko nabavke ili vas muče pravila, uvijek se možete obratiti na mail udruge info@igranje.hr ili na njihov forum i oni će vam rado pomoći.

mama, djeca, šuma, priroda Možda te zanima... Ne želim da naše vrijeme kradu mašine i tehnologija Roditelji

1. i 2. razred osnovne škole

Ako tražite jednostavnu igru za cijelu obitelj, Manhattan je jedan od boljih kandidata, a radi se o zabavnoj i jednostavnoj igri izgradnje na poluotoku Manhattan.

 | Author: Udruga Igranje Foto: Udruga Igranje

Bohnanza je još jedna simpatična igra u kojoj igrači uzgajaju grah na poljima te ga pokušavaju što bolje prodati, a treba spomenuti kako se igra sastoji isključivo od vrlo maštovito dizajniranih karata.

Još jedna jednostavna, brza i zabavna kartaška igra je svakako Turn the Tide, a posebnost ove igre je što svi igrači imaju priliku igrati sa kartama svojim protivnika, tj. pokazati da oni mogu igrati bolje.

igra šah roditelj Možda te zanima... Dobro je da djeca gube u igrama, nemojte im uvijek popuštati Vrtić

Ostale društvene igre za djecu ove dobi koje preporučuju posjetitelji udruge su:

 • Ticket to Ride (zanimljiva igra na ploči sa zadatkom stvaranja željezničkih ruta)
 • Coloretto (jednostavna kartaška igra slaganja setova karata)
 • Magic Maze (kooperativna igra u realnom vremenu)
 • Hey, That's My Fish! (jednostavna i duhovita igra u kojoj igrači svojim pingvinima hvataju ribu na santama leda koje polako nestaju)

3. i 4. razred osnovne škole

Catan: Junior je odličan izbor za roditelje koji traže društvenu igru za svoje dijete, a da to nije opet nekakva verzija Čovječe ne ljuti se ili Monopolyja u 1000-oj varijanti. Šarena i simpatična igra, baš onako kako djeca vole i tematski bliska djeci jer je sve preneseno u svijet gusara.

 | Author: Udruga Igranje Foto: Udruga Igranje

Još jedna zabavna igra na popisu je Camel Up, u kojoj se dva do osam igrača kladi na pet trkaćih deva, pokušavajući pogoditi koja će stići prva i druga u brzoj utrci oko piramide.

Tražite li asocijativnu igra s kartama koja će djecu, ali i vas prisiliti na malo mašte i kreativnosti - Dixit je jedna posebna, nesvakidašnja i osvježavajuća igra koju vrijedi isprobati.

Možda te zanima... Obiteljska zabava na ljetovanju: Igre za plažu i terasu Školarci

Uz navedene, iz udruge preporučuju još neke društvene igre koje će zabaviti cijelu obitelj

 • Codenames: Picture (asocijativna igra)
 • Scrabble Junior (pojednostavljena verzija igre Scrabble, koja potiče djecu u učenju abecede, novih riječi i načina kako se riječi pišu)
 • Kraljevstva (strateška igra u kojoj igrači grade svoje dvorce)
 • SET (apstraktna kartaška igra)
 • Ubongo (igra slagalica u kojoj je bitno biti brz i vješt)
 • King of Tokyo (obiteljska igra s kockama)
 • Forbidden Island (timska igra koja se preporučuje za sve početnike i obitelji) 
 • Carcassone (opuštajuća igra u kojoj igrači slažu pločice u domino stilu) 
 • Karuba (istraživači moraju proći kroz džunglu i pri tome pokupiti što više blaga po putu)
 • Takenoko (obiteljska igra u kojoj igrači kultiviraju polja, navodnjavaju ih i uzgajaju jednu od tri vrste bambusa)
 • Splendor (obiteljska igra u kojoj igrači dobivaju ulogu bogatog trgovca u vrijeme renesanse)
 • Colt Express (igra u kojoj su igrači na strani bandita koji pljačka vlak zajedno s ostalim banditima i zadatak je postati najbogatiji zločinac Divljeg Zapada) 
 • Kingdomino (igrači se nalaze u ulozi gospodara koji je u potrazi za novim područjima kako bi proširio svoje kraljevstvo)
 • Hanabi (jednostavna timska igra u kojoj igrači pokušavaju složiti što bolje vatromete)
 • Catan (obiteljska strategija, kompleksnija verzija igre Catan: Junior)

Od 5. do 8. razreda osnovne škole

7 wonders je strateška obiteljska igra kartama u kojoj se razvija civilizacija, a jedna je od najbolje ocijenjenih igara na stranici udruge 'Igranje' i zauzima prvo mjesto svih obiteljskih igri na stranici. Izuzetna brzina igranja, jednostavnost pravila i velika strateško/taktička dubina, ovoj igri daju izuzetnu reigrivost, a poželjet ćete imati potrebu odigrati je ponovo i ponovo - i vi i djeca!

 | Author: Udruga Igranje Foto: Udruga Igranje

Sljedeća na popisu je kartaška igra Dominion u kojoj stvarate vlastite dominione, (dominioni su bili autonomne jedinice pod suverenitetom Britanske Krune), a odmah će vas oduševiti svojim jednostavnim pravilima, idejom i izvedbom. 

Ako se pak želite okušati u izazovnom timskom radu, Pandemic je svakako preporuka, igra u kojoj se opasne pandemije raznih boleština šire po cijelom svijetu. Nalazite se u ulozi ste ekspertnog tima sa zadatkom pronalaska lijeka prije nego populacija podlegne pošastima, a sama tematika i mehanika stvaraju popriličnu euforiju hoćete li stići složiti te lijekove prije nego sve pomahnita.

dijete jesen Možda te zanima... Ideje za kreativne igre koje potiču razvoj djeteta Vrtić

Za više razrede osnovne škole, ali i srednjoškolce i odrasle, ovo su još neke od preporuka na stranici udruge 'Igranje'

 • Stone Age (igra napretka civilizacije u Kamenom dobu, u kojoj svaki igrač pokušava što bolje razviti svoje pleme)
 • Small World ( igra osvajanja fantasy teritorija pomoću raznih rasa, a može se nazvati i Rizikom novog doba)
 • Citadels (igra s kartama u kojoj svaki igrač gradi okruge unutar svoga grada, a najzabavniji dio igre je u blefiranju i pokušajima pogađanja)
 • Alhambra (jedan od klasika u svijetu društvenih igara, u kojoj igrači imaju zadatak izgraditi vlastite Alhambre - posljednje palače muslimanskih vladara u Španjolskoj iz 13. stoljeća)
Možda te zanima... Društvena igra: Proputujte s djecom cijelu Europu Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.