Vrtić Igre za djecu 10. travnja 2023.

Ovih 5 dječjih igara su vječne, a zabavit će i klince i roditelje kod kuće

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svako vrijeme koje ćete provesti s vašim mališanom je vrijedno. Kako ćemo narednih tjedana svi više vremena provoditi kod kuće i paziti jedni na druge kako bi spriječili širenje bolesti, predlažemo vam nekoliko ideja u kojima ćete svi uživati

1. Igra skrivača

Proširite ovu klasičnu igru ​​tako što ćete skrivati ​​predmete (primjerice mališanove igračke), a potom ga poticati da ih traži. Riječi "toplo" i "hladno" bit će mu smjernice za lakše pronalaženje predmeta.

mama i beba se igraju Možda te zanima... Zašto bebe vole igru skrivača? Beba

2. Potraga za blagom

Sakrijte "blago" (primjerice, slatkiše) u kući. Zatim na papirićima nacrtajte znakove poput strelica, srca, upitnika i slično. Poslažite znakove tako da vode do blaga, a djetetu objasnite što koji znak znači. Cilj igre je dijete pronađe "blago", ali i da zapamti značenje pojedinih znakova čime razvija logiku i mišljenje.

3. Igra imitacije

Imitirajte glasove životinja i istovremeno izvodite pokrete karakteristične za tu životinju. Primjera radi, krekećite kao žaba i pritom skačite kao ona, a zatim potaknite mališana da sve to ponovi. Sljedeći put, neka on vama postavi "zadatak". 

Možda te zanima... Vodič kroz društvene igre: Baci kockice i (ne)idi Vrtić

4. Mijenjamo uloge!

Djeca starija od tri godine vole igre u kojima se mijenjaju uloge. Predložite djetetu da glumi vas, dok ćete vi biti on. Ovo je odličan način da vidite kako vas dijete doživljava, ali i da mu ukažete na loše strane njegovog ponašanja.

5. Bojanje

Djeca obožavaju igre vodom, bojicama, plastelinom, kao i one koje se odvijaju u pijesku ili blatu. Pridružite im se i uživajte u igri.

Zabava za kišne dane: 4 savjeta za igru s djecom kod kuće

Osim društvenih igara, s djecom možeš i čitati i plesati

Čitanje od najranije dobi podržava dječji razvoj, potiče interes za okolinu i poboljšava komunikaciju. Prilikom izbora literature, imaj na umu da dijete do šestog mjeseca samo sluša tvoj glas pa mu možeš čitati i duže tekstove. Kasnije možete zajedno listati slikovnice od kartona, različitih vrsta plastike, tkanine ili spužve, s dijelovima koji se mogu otvarati, preklapati, izvlačiti, povlačiti, opipavati te slagati u različite oblike. Osim čitanja, možete pričati i priče ili možete dijete potaknuti da ono ispriča svoju verziju neke priče.

Nadalje, plesati s djetetom u kući možeš kad poželiš. Neka djeca svoje prve 'plesne korake' naprave već u svojim krevetićima, stoga nikada nije kasno uključiti pjesmu i pokazati svojem mališanu radost i slobodu koju ples može donijeti.

Osim toga, ako je dijete nešto starije, možete igrati popularnu igru 'Država, grad, selo' ili Kaladont, možda se negdje u spremištu skrivaju i ostale igre kao što su Čovječe ne ljuti se ili Mlin. Nekoj djeci možda će zabavno biti igrati se i modne revije dok isprobavaju tvoju odjeću. Sjetite se kako su se vaši roditelji igrali s vama kada nije bilo interneta i crtića te TV serija i filmova dostupnih od 0 do 24 sata. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.