Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 20. ožujka 2020.

Pedijatrica o promjenama u ordinaciji: Telefonske anamneze i upute o cijepljenju, hitni pacijenti na termin

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razgovarali smo s mr.sc. Giovanom Armano, spec. pedijatrije o promjenama i pravilima za roditelje malenih pacijenata u pedijatrijskim ordinacijama, a dala nam je i savjete kako brinuti o zdravlju djece u izolaciji i na što paziti kod korištenja dezinfekcijskog sredstva

U Hrvatskoj su uvedene stroge mjere o zabrani rada određenih objekata, ali i preporuke o ponašanju za sve građane. I dalje rade trgovine hranom i higijenskim potrepštinama, ljekarne, specijalizirane trgovine s dječjom opremom, trgovine s hranom za kućne ljubimce, specijalizirane trgovine ortopedskih pomagala, a svi se moraju pridržavati uputa o higijeni i udaljenosti između ljudi. Otvorene su i zdravstvene ustanove, ali s pojačanim mjerama opreza i sigurnosti.

"U pedijatrijskim ambulantama primarne zdravstvene zaštite, u tijeku ove epidemije koronavirusa je mirnije nego što smo navikli u ovo doba godine. Roditelji se uglavnom odgovorno ponašaju te ne dovode djecu bez razloga. Doduše, imamo puno više telefonskih poziva, koje ponekad teško odrađujemo, ali i to je u svakom slučaju bolje nego da djecu izlažemo riziku", rekla nam je mr.sc. Giovana Armano, dr. med., spec. pedijatrije iz Zagreba.

Budući da vrtići i škole ne rade ili su samo organizirana dežurstva većina djece je kod kuće i izvan kolektiva, pedijatrica kaže da sezona gripe jenjava, a s obzirom da nema vrtića, manji je broj respiratornih infekcija, streptokoknih upala grla, čak su se i vodene kozice razrijedile.

Možda te zanima... Zatvaraju se dječja igrališta u Zagrebu: 'Ovo nisu praznici' Vrtić

Sistematski i termini kod subspecijalista odgođeni, a kako sada izgleda pregled u ordinaciji?

Pitali smo liječnicu kakve su upute za roditelje djece s kroničnim bolestima, one koji imaju zakazane termine u bolnicama kod specijalista te hitne pacijente.

"Djecu s kroničnim bolestima dobro poznajemo pa možemo sve komunicirati preko telefona. Kontrole kod subspecijalista u bolnicama su obustavljene, pa se i uputnice manje izdaju. Svakodnevno smo u kontaktu s roditeljima, savjetujemo ih, i većinu problema rješavamo telefonski. Kada procijenimo da to nije moguće ili ako je nešto hitno roditelji s djetetom ipak dođu u ambulantu", objašnjava.

"Tada su naručeni točno na termin, uz sve mjere predostrožnosti (opremljeni smo maskama i redovito peremo i dezinficiramo ruke i površine - cijeli tim i pedijatar i medicinska sestra). Također, već telefonom uzimamo anamnezu, je li dijete bilo u kontaktu s nekim tko je pozitivan na koronavirus ili su roditelji sami ili s djetetom bili izvan RH u posljednjih 14 dana. Nastojimo da u čekaonici bude samo jedno ili niti jedno dijete, kako bi mogućnost kontakta bila što manja", kaže te ističe da su sistematski pregledi i cijepljenja za sada odgođeni no preporuke o cijepljenju se mijenjaju ovisno o situaciji pa se roditelji obavještavaju ovisno o trenutnim preporukama.

Možda te zanima... Infektolog Tešović objašnjava zašto je bolest uzrokovana koronavirusom blaža kod djece Vrtić

Mala djeca ne smiju biti sama vani. Koristite balkone i terase što je više moguće!

Od 20.3.2020. zatvorena su sva dječja igrališta21.3. Civilni stožer je preporučio SVIMA da ostanu kod kuće i ne izlaze van, osim onima koji trebaju na posao ili jednom članu koji ide u nabavku.

Pitali smo je i kako se ponašati s djecom u tijeku epidemije kada vrtići i škole ne rade.

"Kada škole i vrtići ne rade, djeca puno više vremena provode uz televizijske ekrane, mobitele ili kompjutere. Dakle, nekretanje uz koje obično ide i grickanje nezdrave hrane, sigurno, ne utječe dobro na zdravlje djeteta", savjetuje pedijatrica i dodaje da bi djeca bi trebala biti na zraku, ali ne smiju biti sama vani. "Koristite balkone i terase što je više moguće!", kaže i ističe da svi trebaju pratiti upute Civilnog stožera RH i ponašati se u skladu s uputama.

Možda te zanima... Dobro je da su djeca na zraku, ali nije dobro da se druže u parkovima! Vrtić

"Savjetovala bih da roditelji prošeću s djecom, ali opet, ne na mjesta s mnogo ljudi. S obzirom da su i sportske aktivnosti u dvoranama, zatvorenim bazenima, teniskim balonima zabranjene možete vježbati s djetetom u prirodi. Ako dijete želi može i neka lagana tjelovježba kod kuće, pilates, vježbe razgibavanja, rastezanja...", savjetuje te ističe da bi se društveni život obitelji trebao ograničiti, tj. bez druženja i posjećivanja prijatelja s malom djecom, bebe i trudnice te pogotovo, stariju populaciju.

Pravilna prehrana je i dalje važna, a liječnica napominje da je bitna raznovrsnost, izbalansiranost i adekvatan unos kalorija s obzirom na dob djeteta.

"Važno je unijeti i dosta vitamina, a sada kreće proljeće pa će biti sve više sezonskog svježeg voća i povrća", kaže te savjetuje da se imunitet djeteta može osim pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnošću podizati i dodavanjem imunomodulatora.

Možda te zanima... Roditelji masovno kupuju beta-glukan za djecu, pitali smo pedijatricu pomaže li Vrtić

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Oprez kod korištenja dezinfekcijskog sredstva: Bebama ne prati ručice njime

Budući da je pranje ruku i pravilna higijena od iznimne važnosti u sprječavanju širenja koronavirusa, a osim sapuna i vode koriste se i dezinfekcijska sredstva, pitali smo pedijatricu na što paziti kod male djece i beba.

"Dezinfekcijska sredstva se preporučuju u epidemiji za dezinfekciju ruku. Uz korištenje dezinficijensa preporučuje se i češće i pravilno pranje ruku u trajanju od 40 do 60 sekundi. Za nježnu dječju kožu dezinficijensi mogu ponekad biti preagresivni te mogu u nekim slučajevima izazivati lokalnu reakciju", objašnjava te dodaje da se djeci u vrtiću, sukladno preporukama, u tijeku ove epidemije koronavirusom, ruke peru dezinficijensom.

"Ponekad bi djeca nakon korištenja dezinficijensa imala crveniju i hrapaviju kožu ruku. U tom se slučaju preporučuje mazanje neutralnim kremama nakon pranja da crvenilo i promjene na koži što prije prođu", kaže.

Što se tiče beba, liječnica ističe da dojenčad ne treba prati ruke u dezinficijensu jer mogu ruke stavljati u usta ili protrljati oči pa može doći do neželjenih reakcija.

"Osim toga dojenčad treba izolirati od infekcija što je više moguće i držati uobičajenu higijenu djeteta i okoline. Dojenčad se kupa i peru im se ručice sredstvima namijenjenim za njegu dječje kože", kaže pedijatrica te upozorava:

"Dakle, prilikom korištenja dezinfekcijskog sredstva treba paziti da ne dođe u doticaj s očima i sluznicama, ali u slučaju da do toga dođe treba oči ili usnu šupljinu obilno isprati običnom vodom."

Trudnice, rodilje i mame malih beba mogu povremeno dezinficirati ruke, ali u pravilu i redovito pranje ruku je potrebno i inače, prije hranjenja bebe ili općenito kada se nešto radi s bebama (presvlačenje beba, kupanje, mazanje, igranje s bebama...), zaključuje naša sugovornica.

Možda te zanima... 5 stvari koje obavezno trebaš dezinficirati u svom domu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.