Beba Zdravlje i njega bebe 25. ožujka 2020.

Oprez, bebine ruke ne prati dezinficijensom

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dojenčad ne treba prati ruke u dezinficijensu jer mogu ruke stavljati u usta ili protrljati oči pa može doći do neželjenih reakcija, kaže pedijatrica mr.sc. Giovana Armano

Budući da je pranje ruku i pravilna higijena od iznimne važnosti u sprječavanju širenja koronavirusa, a osim sapuna i vode koriste se i dezinfekcijska sredstva, pitali smo pedijatricu na što paziti kod male djece i beba.

"Dezinfekcijska sredstva se preporučuju u epidemiji za dezinfekciju ruku. Uz korištenje dezinficijensa preporučuje se i češće i pravilno pranje ruku u trajanju od 40 do 60 sekundi. Za nježnu dječju kožu dezinficijensi mogu ponekad biti preagresivni te mogu u nekim slučajevima izazivati lokalnu reakciju", objašnjava te dodaje da se djeci koja su dolazila u vrtić, sukladno preporukama, u tijeku ove epidemije koronavirusom, ruke peru dezinficijensom.

"Ponekad bi djeca nakon korištenja dezinficijensa imala crveniju i hrapaviju kožu ruku. U tom se slučaju preporučuje mazanje neutralnim kremama nakon pranja da crvenilo i promjene na koži što prije prođu", kaže.

Možda te zanima... Odaberi pjesmu za pranje ruku i viralni trikovi koji su oduševili mališane i cijeli svijet Vrtić

Što se tiče beba, liječnica ističe da dojenčad ne treba prati ruke u dezinficijensu jer mogu ruke stavljati u usta ili protrljati oči pa može doći do neželjenih reakcija.

"Osim toga dojenčad treba izolirati od infekcija što je više moguće i držati uobičajenu higijenu djeteta i okoline. Dojenčad se kupa i peru im se ručice sredstvima namijenjenim za njegu dječje kože", kaže pedijatrica te upozorava:

"Dakle, prilikom korištenja dezinfekcijskog sredstva treba paziti da ne dođe u doticaj s očima i sluznicama, ali u slučaju da do toga dođe treba oči ili usnu šupljinu obilno isprati običnom vodom."

Trudnice, rodilje i mame malih beba mogu povremeno dezinficirati ruke, ali u pravilu i redovito pranje ruku je potrebno i inače, prije hranjenja bebe ili općenito kada se nešto radi s bebama (presvlačenje beba, kupanje, mazanje, igranje s bebama...), zaključuje naša sugovornica.

Možda te zanima... 5 stvari koje obavezno trebaš dezinficirati u svom domu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.