Roditelji Sretna mama 2171 prikaza 09. studenoga 2018.

Mama Nasja majstorica je u kamufliranju zdravih namirnica

Foto: Privatni album

'Ja sam to zamislila kao rat u kojem iskustvo i mudrost pobjeđuju, a iskustvo i mudrost su uvijek na strani roditelja. Važna je dosljednost i upornost. Kako kod prehrane, tako i u odgoju općenito', otkrila nam je mama Nasja koja vodi blog 'Mama, ja sam gladan'

Kao i svaka druga majka, Nasja Duplančić svakodnevno trči kući kako bi djetetu dala jesti, međutim - kod nje postoji jedna razlika: "Ja fotografiram prije jela - s mobitelom, naravno, jer za fotografski aparat i posebne kuteve snimanja nemam vremena. Dijete je gladno."

46-godišnja Nasja mama je 15-godišnjeg Frana koja već nekoliko godina vodi blog 'Mama, ja sam gladan', na čiju je ideju došla s obzirom da njezin sin tu rečenicu ponavlja barem jednom dnevno, otkako je naučio pričati. Osim toga, Nasja je trenutno finalistica Gastro Zvijezde u kategoriji tradicionalne kuhinje.

Možda te zanima... 8 slastica domaćih food blogera koje će oduševiti tvoje klince Vrtić

'Planiranjem možemo osmisliti kvalitetne i raznolike obroke i ne moramo svaki dan razmišljati što će nam djeca jesti'

"Raditi, odgajati dijete i svaki dan kuhati može biti jako naporno. Puno vremena sam gubila na svakodnevnu nabavu namirnica i na razmišljanje o tome što danas za ručak. To me neopisivo frustriralo. Tada sam odlučila kako ću pokušati tjedan dana unaprijed planirati obroke i jednom tjedno kupovati namirnice za cijeli tjedan."

To se pokazalo punim pogotkom jer kako kaže, 'osim što planiranjem možemo osmisliti kvalitetne i raznolike obroke, ne moramo više svaki dan razmišljati što će nam djeca jesti'

"Na ovaj način uštedjela sam i vrijeme i novac. Nabava namirnica prema planiranom jelovniku je ekonomski puno isplativija od bezglavog, svakodnevnog kupovanja u dućanima. Ja svoje namirnice kupujem na tržnici subotom, isključivo od malih proizvođača, uvijek sezonske i lokalne namirnice. Ovo je, ujedno i osnova na kojoj baziram zdravu prehranu u svojoj obitelji", rekla je i dodala kako se tu negdje i rodila ideja da svoje iskustvo podijeli javno i na taj način pomogne roditeljima.

"Pa sam tako i krenula s objavama tjednih jelovnika po godišnjim dobima s popisom namirnica za kupnju i receptima za svako jelo. Čitateljima je ostalo samo da skuhaju obrok."

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

'Pravilnom prehranom možemo, osim na zdravlje, utjecati na raspoloženje i koncentraciju'

Sa svakodnevnim kuhanjem krenula je zapravo tek kad je postala mama, a tada je nekako spontano i počela razmišljati o zdravlju i kvaliteti namirnica. "Smatram da je hrana pola zdravlja, a pogotovo kod djece u razvoju. Pravilnom prehranom možemo, osim na zdravlje, utjecati na raspoloženje i koncentraciju."

Govori nam kako svakodnevno osmišljava i kuha izbalansirane obroke, pune nutritivno vrijednih namirnica, a naravno - najsretnija je kada ih njezino dijete s užitkom pojede"A onda postoje i jela koja nisu toliko zdrava, ali su utješna i uz njih nas vežu lijepe uspomene i sjećanja... poput bakinih njoka, prhkih pita, buhtli, krafni. Takva jela pripremam s posebnim užitkom, najčešće za posebne prigode. Važno je da se obitelj okupi i druži, a to je uvijek vezano uz hranu."

Možda te zanima... 5 rečenica koje roditelji trebaju izbjegavati za vrijeme obroka Vrtić

Njezin Fran je u različitim fazama imao i različita omiljena jela, a budući da je trenutno u fazi puberteta kada jede velike količine hrane, najsretniji je kada mu mama napravi pašticadu ili neki bogati goveđi saft s njokima ili domaćom tjesteninom.

Kada smo pitali Nasju koji bi savjet dala roditeljima izbirljive djece, rekla nam je da savjete nitko ne voli, a da ona sama još uvijek ima probleme s izbirljivim djetetom. Međutim, iskustvo koje je podijelila s nama i više je nego korisno. :) 

Roditelji i izbirljivci - rat u kojem iskustvo i mudrost pobjeđuju

"Mogu samo podijeliti svoje iskustvo. Zaključke do kojih sam došla sistemom pokušaja i pogrešaka:

  • Nikada djeci nemojte kuhati samo ono što vole jer ćete na kraju odgojiti dijete koje jede samo pizzu ili hrenovke... 
  • Kuhajte raznoliko i koristite različite začine. Koliko god odbijali i bunili se, djeca će s vremenom prihvatiti različite okuse.
  • Budite zločesti.. Podvalite im namirnicu koju ne vole tako da ju zakamuflirate...

Ja sam to zamislila kao rat u kojem iskustvo i mudrost pobjeđuju, a iskustvo i mudrost su uvijek na strani roditelja. Važna je dosljednost i upornost. Kako kod prehrane, tako i u odgoju općenito. Imamo previše pretile, trome djece...Moramo educirati sebe, a onda i svoje najmlađe."

 | Author: Mama, ja sam gladan Foto: Mama, ja sam gladan

Što Nasja misli o najvećim problemima današnje prehrane djece?

"Problem je što nam se kultura prehrane još uvijek bazira mesu i krumpiru. Nemaštovito, dosadno.
Problem je što većina još uvijek smatra da salata ne može biti cjelovit obrok.
Problem je što većina smatra da bez mesa svaki dan nema rasta i razvoja.
Problem je što djeci kupujemo pekarske proizvode, zaslađene sokove, gumene bombone i slatkiše na dnevnoj bazi jer djeca to vole i nama je to normalno.
Problem je što trujemo vlastitu djecu i to ne primjećujemo.
Problem je što nam se tanjuri premalo šarene, a u šarenim tanjurima je zdravlje."

Također dodaje kako su veliki problem pekare koje su svugdje oko nas, a tijesto i šećer su glavni uzroci pretilosti. Uz to, ističe kako bi slatkiši i gazirani sokovi trebali na stolu biti za rođendane i blagdane, a ne svakodnevno u neograničenim količinama.

Možda te zanima... Mama Drama: Na blogu sam spojila majčinstvo i kuhanje Roditelji

'To je zadatak roditelja...Kultura oblačenja, kultura izražavanja, kultura ophođenja prema starijima, kultura PREHRANE'

"Isto tako, ponuda je ograničena. Srednjoškolci koji su u školi, daleko od kuće i po 8 sati, osuđeni su na pekare, kojih je na pretek, a nema alternative ili je preskupa. Problem ponude i potražnje. Na ponudu ne možemo previše utjecati, ali odgojem možemo utjecati na to da se potražnja za nekvalitetnom hranom smanji. Tako će se i ponuda mijenjati. To je zadatak roditelja...Kultura oblačenja, kultura izražavanja, kultura ophođenja prema starijima, kultura PREHRANE...A za ideje i recepte ne brinite, na mojem blogu ima ih stvarno puno."

Kako i sama ima iskustva s izbirljivim djetetom, zamolili smo Nasju da podijeli s nama neki svoj recept koji će proći i kod najvećih malih izbirljivaca, a iako nam nije mogla garantirati da će ovo jelo zadovoljiti baš svakoga - izdvojila je jedan zgodan recept s bundevom. 

"Ako mojeg sina pitate koju namirnicu ne voli, reći će vam bundeva. E, baš od jedne takve sam napravila brzinski ručak. Tako sam mu podvalila da je mislio kako jede sir." :)

bundeva dijete Možda te zanima... Pet jesenskih recepata s bundevom Jaslice

Kremasta tjestenina s tikvom, timijanom i kaparima (za koju će klinci misliti da jedu sir)

 | Author: Mama, ja sam gladan Foto: Mama, ja sam gladan
Sastojci:

  • 3 šalice Hokaido tikve oguljene i narezana na kockice
  • 1 žlica cvjetića svježeg timijana
  • 2 lovorova lista
  • 1 veći luk
  • oko 3 dl mlijeka
  • sol, papar, chilli, crvena dimljena paprika
  • 1 žlica kapara
  • malo octa od kapara
  • oko 400 g tjestenine
  • voda od kuhanja tjestenine



Priprema:

1. Luk sasvim sitno narežite. Tikvu ogulite, odstranite joj mekanu sredinu sa sjemenkama pa ju narežite na komade i stavite u lonac.

2. Prelijte hladnim mlijekom i dodajte dva prstohvata soli, pola žlice listića timijana, 2 lovorova lista, papar. Neka se kuha dok tikva ne omekša.

3. U tavu stavite maslinovo ulje i nasjeckani luk. Posolite, dodajte žličicu dimljene slatke paprike i prstohvat chillija. Neka se dinsta da luk postane staklast. Pred kraj dodajte kapare koje ste prethodno usitnili.

4. Kada je tikva skuhana, ali ne prekuhana, pomoću štapnog miksera ju pretvorite u pire. Prethodno odstranite lovor!

5. Pire ubacite u dinstani luk i sve promiješajte. Dodajte pola žlice octa od kapara.

6. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Pred kraj kuhanja izdvojite dio vode i ubacite ju u umak od tikve koliko je potrebno. Lagano će ga razrijediti i dati mu kremoznost.

7. Kušajte umak i po potrebi dodajte još soli ili papra, octa od kapara, timijana. Umiješajte kuhanu tjesteninu i sve posipajte listićima timijana. U slast!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.