Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 25. rujna 2018.

Uvedi zdrave prehrambene navike bez borbe s djetetom

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom svog odrastanja djeca su sve više i više izložena nezdravim namirnicama u kojima nema potrebnih vitamina i minerala za razvoj. Donosimo vam savjete kako uvesti zdrave prehrambene navike bez pretvaranja obroka u stalnu borbu s djetetom

Početak škole i vrtića znači nove obveze za djecu i njihove roditelje. Ljetno vrijeme je opuštenije, djeca nemaju raspored, idu kasnije spavati i puno više se igraju. Deveti mjesec donosi više obveza i strogoću u rasporedu. 

Zdrava prehrana ima značajan utjecaj na zdravlje djece, pomaže stabiliziranju energije, oštrini uma, čak i raspoloženju. Važno je zapamtiti da se vaša djeca ne rađaju sa žudnjom za prženim krumpirićima i pizzom, i da ne osjećaju nelagodu prema brokuli i mrkvi. Tijekom svog odrastanja djeca su sve više i više izložena nezdravim namirnicama u kojima nema potrebnih vitamina i minerala za razvoj. Stoga je važno da što prije možete, uvedete zdrave prehrambene navike i osvijestite dijete koliko one utječu na zdravlje tijekom cijelog života.

Pomoću ovih savjeta možete uvesti zdrave prehrambene navike bez pretvaranja obroka u stalnu borbu s djetetom, a tako mu dajete najbolju priliku da izraste u zdravu i samopouzdanu osobu.

  • Usredotočite se na cjelokupnu prehranu, a ne samo na određenu hranu. Djeca trebaju jesti više cjelovite, minimalno obrađene obroke što bliže njihovom izvornom obliku. 
  • Budite uzor. Djetetov instinkt da vas imitira je vrlo jak; nemojte tražiti dijete da jede povrće, a vi jedete čips.
  • Maskirajte zdrave okuse. Na primjer, mrkvu dodajte u pire krumpir i sl. Koristite li u ovom ključnom periodu godine dodatke kako biste ojačali djetetov organizam idealno mu je ponuditi vitamine u obliku lizalica, bombona ili slamki, kao što su Centravit Lizzy bomboni koji sadrže vitamine A, C i D te Lizzy vita sip multivitamine u obliku slamke.
  • Ponudite djetetu više kuhanih obroka. Brza hrana i različite dostave imaju puno više šećera i nezdravih masnoća.
  • Neka djeca sudjeluju u kupovini namirnica i pripremi jela. Možete ih naučiti sve o namirnicama, ali i kako čitati etikete. 
  • Napravite zdrave međuobroke. Voće, povrće i zdravi napici trebaju uvijek biti djeci nadohvat ruke.
  • Ograničite veličinu porcije. Nemojte insistirati da vaše dijete pojede sve s tanjura i nikako nemojte koristiti hranu kao mito ili nagradu.
  • U dječju prehranu uvedite zdrave dodatke kao što su med. Ništa bolje ne diže energiju kao ova namirnica, a i odličan je izvor vitamina, minerala, kalcija, magnezija. Možete uvesti i različite dodatke s medom poput Lizzy Tusol lizalica s medom, bijelim sljezom, kaduljom i vitaminom C. Također, važno je uvesti i različite biljke/začine (bosiljak, vanilija, cimet, origano, kadulja, češnjak, đumbir, paprena metvica). 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.