Roditelji Sretna mama 31. ožujka 2017.

Je li moguće biti i mama i prijateljica?

mama kći razgovor
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina majki želi postići što kvalitetniji odnos sa svojom djecom. No, je li moguće u isto vrijeme biti i mama i prijateljica ili su potrebne određene granice?

Mnogi tinejdžeri i predadolescenti smatraju svoje roditelje "neprijateljima" jer ipak su roditelji ti koji donose pravila s kojima se djeca skoro nikada ne slažu. Zbog toga su u tim godinama češće javljaju svađe i komunikacija je napetija. Osim toga, djeca počinju sakrivati stvari od roditelja, a to dovodi do još više svađa i konflikata.

Možda te zanima... Čarobna formula za odgoj uspješnog djeteta Vrtić

Većina majki često želi postići prijateljski odnos sa svojim djetetom, nadajući se da će se tada ono otvoriti i početi ih gledati kao osobe u koje mogu imati povjerenja. Majke na taj način žele postići da im se djeca počnu povjeravati i da im počnu otkrivati svoje probleme i nedoumice.

Iako biti blizak s djetetom može biti dobro za njega u tinejdžerskim godinama, to se može i obiti o glavu. Mama - prijateljica možda će izbjegavati sukobe i bilo kakve nesuglasice, jer želi zadržati prijateljski odnos.

Brad Pitt Angelina Jolie Možda te zanima... Trend o kojem se raspravlja: Odgoj bez pravila Roditelji

Da bi odraslo u normalnu, zrelu osobu, dijete mora razviti samopouzdanje, neovisnost i odgovornost i ponekad mora napraviti grešku, kako bi znalo kakve to posljedice vuče za sobom. Ako se majka ponaša previše kao prijateljica, njezina kći ili sin možda neće imati priliku u potpunosti dosegnuti taj razvoj.

Potrebno je pronaći ravnotežu. Svojoj djeci dajte do znanja da vam se mogu obratiti s bilo kojim problemom, o čemu god se radi, kakvom god pitanju i situaciji - dobro ih saslušajte, otvorenog uma i srca. Ali isto tako, dajte im do znanja koja je granica koju ne smiju prijeći, kao i da je vaša uloga u njihovom životu da im budete majka, a ne prijateljica. Ako se pravila prekrše - slijede posljedice.

mama zločesta djeca Možda te zanima... Zašto su granice u odgoju toliko važne? Školarci

Vi ćete nastaviti pružati svojoj djeci strukturu, disciplinu i stabilnost sve dok ne dosegnu zrelost. I iako ćete proživjeti puno nesporazuma, svađa, neslaganja i izazova na tom putu, balansiranje uloge majke i prijateljice će vašoj djeci pomoći da se razviju u zdrave, sretne i produktivne odrasle osobe.

dječak dijete beba jelo hrana Možda te zanima... Kako odgojiti samostalno i samopouzdano dijete? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.