Roditelji Sretna mama 15. lipnja 2019.

4 pravila u roditeljstvu kojih se ne trebaš držati

zagrljaj mama dijete
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji za svoju djecu žele samo najbolje, ali ponekad se jednostavno možeš izgubiti u gomili savjeta koje dobivaš sa svih strana. Zato je najbolje poslušati svoje dijete i vidjeti koje su njegove potrebe

"Napravi ovako!" ili "Nemoj onako!", česta su upozorenja koja svakodnevno dobivaš sa svih strana. Ponekad ti se čini da ništa ne radiš kako treba, te da je teško učiniti nešto što ti nalaže majčinski instinkt ili zdrav razum. Ali, kao što je slučaj i u nekim drugim područjima života, neka od njih skrojena su baš zato da ih se ne bi pridržavala. Evo četiri uobičajena savjeta kojih se ne trebaš pridržavati:

1. Strogo se pridržavati satnice

Nakon poroda, kada ne znaš gdje ti je glava, nije loše uspostaviti harmoničan ritam dnevnih obveza, po sistemu "sve se odvija po točno određenoj satnici". Ovo ćeš pročitati na mnogim mjestima, ali svi mi znamo da je to u početku skoro nemoguće izvesti. U prvih dva-tri mjeseca mnogo je pametnije držati se fleksibilnog plana jer ćeš inače stvoriti veliki pritisak i sebi i ukućanima. A to će se, naravno, preslikati i na bebino ponašanje.

Najgori savjeti o roditeljstvu koje ste dobili

Osnovna mana striktnog režima dnevnih obveza jest to što se temelji na pretpostavci da su sve bebe iste, a to, naravno, nije istina. U slučaju da se vaša beba ne uklapa u brižljivo osmišljen plan dnevnih aktivnosti, pomislit da je to vaša greška - što, također, nije istina.

Savjet: Umjesto da provodiš plan koji ti je netko (iskusniji) predložio, ili koji si pročitala u knjigama, osloni se na prirodni ritam svoje bebe, koji ti ona pokazuje na različite načine. Ako budeš pažljivo pratila njeno ponašanje, brzo ćeš otkriti znakove umora, gladi ili nervoze - i prema tome ćeš prilagoditi dnevne aktivnosti.

14 zastarjelih savjeta koje možete zanemariti

2. Sve mora biti sterilizirano

Svi znaju da je održavanje higijene važno, naročito u prvih šest mjeseci bebina života, kada joj je imunitet još uvijek nedovoljno razvijen. Čistoća je još važnija ako hraniš bebu pomoću flašice, jer se bakterije u nehigijenski pripremljenom umjetnom mlijeku vrlo brzo razmnožavaju uzrokujući brojne trbušne tegobe.

Najgori savjeti o roditeljstvu koje ste dobili

Međutim, opsesivno steriliziranje svega što se nalazi u kući nije rješenje. Ali, temeljito pranje ruku i bebinog pribora jeste. Stručnjaci s pravom naglašavaju značaj čestog pranja ruku. Sterilizator nije zamjena za pravilnu higijenu ruku. Štoviše, njegova primjena može ti pružiti lažan osjećaj sigurnosti.

Savjet: Ako hraniš bebu na bočicu, pranje u perilici za suđe sasvim je sigurno. Da bi bila potpuno sigurna u zdravstvenu ispravnost, programiraj mašinu na pranje vrelom vodom i potom na ispiranje.

3. Tjerati dijete da pojede sve iz tanjura

Nema roditelja koji se nije uznemirio jer je njegov mališan ostavio pola obroka u tanjuru. Ipak, stručnjaci tvrde da ne treba po svaku cijenu prisiljavati dijete da jede ako ne može. Mala djeca imaju mnogo jednostavniji odnos prema hrani nego odrasli. Ona jedu kada su gladna i prestaju kada osjete da su sita. Ako ih budeš prisiljavala da jedu više nego što žele, narušit ćeš prirodan odnos prema hrani i stvoriti naviku prejedanja. A to vodi u pretilost.

Kad je dijete sito, nemojte ga tjerati da pojede sve s tanjura

Savjet: Serviraj djetetu male porcije hrane. Inače, veličina porcije za dvogodišnjaka daleko je manja nego što većina roditelja misli: slijedi formulu "koliko godinica, toliko šačica". U prijevodu, obrok za dijete uzrasta od godinu dana onoliki je koliko stane u njegovu šaku.

4. Uključiti dijete u što više aktivnosti

Tečaj plivanja, gimnastika za najmlađe, glazbene grupe... Svi roditelji žele da se njihovi mališani pravilno razvijaju, socijaliziraju i mentalno stimuliraju. Ipak, nema potrebe da preopteretiš sebe i dijete i da juriš s jednog mjesta na drugo svakog dana. Većina ovih aktivnosti je korisna, i prilika su da se družiš s drugim roditeljima, ali one nikako nisu jedini način na koji možeš stimulirati razvoj svog djeteta. Objektivno, igranje s loncima koje je izvuklo iz tvojeg kuhinjskog ormarića može biti stimulativno za mozak djeteta.

Ljubav prema djetetu ili emocionalna glad?

Savjet: Pusti dijete da samo nađe zabavu za sebe. Ono ne treba baš uvijek ovisiti o tebi da bi pronašlo nešto zanimljivo za istraživanje ili igru.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.