Roditelji Sretna mama 19. studenoga 2015.

Trend o kojem se raspravlja: Odgoj bez pravila

Brad Pitt Angelina Jolie
Foto: RMB/WENN/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Većinu vremena žive kao u hipijevskoj komuni, jer Angie ne vjeruje u pravila. Misli da je važno da djeca imaju slobodu izražavanja - no te ne funkcionira uvijek dobro", izjavila je bivša dadilja obitelji Jolie - Pitt i pokrenula rasprave o "slobodnom" roditeljstvu

Brad i Angelina ovog su se tjedna našli na naslovnicama jer su njihove dadilje javno progovorile o njihovom neobičnom roditeljskom stilu

"Brad i Angelina su vrlo nekonvencionalni roditelji, najblaže rečeno. Kao da većinu vremena žive u hipijevskoj komuni, jer Angie ne vjeruje u pravila. Misli da je važno da djeca imaju slobodu izražavanja - no te ne funkcionira uvijek dobro", izjavila je bivša dadilja za Star Magazine. 

U članku dalje stoji da šestero djece poznatog para ne ide u redovnu školu, već imaju privatne učitelje koji ih školuju kod kuće. No, prema riječima bivše dadilje, oni ne slijede nikakve službene smjernice za "home-schooling", već djeca sama biraju što će učiti i nemaju nikakve testove i provjere znanja. 

S druge strane, prioritet je terapija. Angelina navodno svu djecu redovito vodi na psihološko savjetovanje.

Djeca sama biraju što će jesti i koliko spavati

Potaknuti pričom o slavnom paru, u emsiji 'Good morning' na ITV-u pozabavili su se ovom temom. Jedna od gošći bila je majka troje djece Samia Dar, koja u roditeljstvu također primjenjuje pristup u kojem su djeca u središtu svega. Njezina djeca, straga 11, 5 i 4 godine sama biraju kad će ići na spavanje, a ako se nekome od njih ne sviđa ono što je ponuđeno na stolu, Samia će mu skuhati nešto drugo.

"To mi život čini puno težim, ali osjećam da tako odgajam djecu koja znaju donositi odluke za sebe. Oni uđu u restoran i kažu 'Želim to i to'" ispričala je Samia u televizijskoj emisiji te kao prednost ovakve slobode koju daje svojoj djeci istaknula da nisu opčinjeni novim stvarima, poput gaziranih napitaka, već, kad su žedni, traže da im da vode.

Što se tiče odlaska na spavanje, kaže da njezina djeca idu u krevet između 8 i 9 navečer i ustaju oko 7 - pola 8 ujutro.

"Nikad se ne svađamo oko spavanja, jer znaju da će se, ako odu u krevet kasno, ujutro probuditi umorni", tvrdi ova mama.

Previše slobode?

Dječji psiholog dr. Richard Woofson, koji je također gostovao u emisiji, složio se da je dobro ohrabrivati dječju samostalnost i učiti ih donošenju odluka, no upozorio je da je u tome važno pronaći ravnotežu te dječju slobodu uskladiti s okruženjem u kojem žive i njihovim trenutnim sposobnostima.

Posebno je komentirao pripremanje zasebnih obroka za svako dijete:

"Dio obiteljskog života je učenje kako se prilagoditi jedni drugima. A ako svako dijete u obitelji radi ono što želi bez obzira na ono što rade drugi, mogli bismo izgubiti nešto od obiteljskih vrijednosti."

Što vi mislite, potiče li ovakvo "slobodno" roditeljstvo samostalnost kod djece, ili tu roditelji zapravo ne rade svoj posao? Napišite nam na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.