Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 14. studenoga 2016.

6 pravila koja svako dijete smije (i mora) prekršiti

djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mališanima neće naštetiti ako ponekad ne učine ono što roditelji traže od njih

U želji da ne pogriješe u odgoju, roditelji često pretjeruju obraćajući se mališanu isključivo rečenicama koje počinju riječima "nemoj"; "pazi"... U tim trenucima vrlo je važno znati ponekad "ohladiti" i malo uživati ​​u dječjoj anarhiji. Ponekad pustite dijete da prekrši ovih 6 zabrana, i vidjet ćete, ništa ružno neće se dogoditi.

Odgoj poput dresure blokira razvoj mozga

Koje su najčešće roditeljske pogreške?

1. Nemoj raditi nered!

Djeca i nered idu skupa. Bez obzira na to da li vaš mališan voli vaditi stvari iz ormara, maže lice i namještaj maminim omiljenim ružem ili pravi pite od blata, ovakvo ponašanje obično je prava noćna mora svih roditelja. Vaš predivan bež trosjed, za vašeg klinca predstavlja prazno platno koje ga jednostavno mami da ga "ukrasi" flomasterom ili čokoladom.

dječak lice boje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zato vam toplo savjetujemo da ne kupujete novi namještaj niti da presvlačite stari dok vam djeca ne porastu do dobi u kojoj točno znaju što se smije, a što ne smije.

Znate li koji je najveći problem većine roditelja?

U međuvremenu, nemojte se truditi izbjeći štetu, već je pokušajte svesti na najmanju moguću mjeru. Prekrijte kauč i fotelje nekim jeftinijim materijalom, sklonite vrijedne dekorativne predmete i, ako je to moguće, ograničiti igru ​​samo na jednu prostoriju u stanu.

Najgori savjeti o roditeljstvu koje ste dobili

Ipak, nemojte previše zabranjivati. Igre u pijesku, blatu ili vodi jesu kreativne, edukativne i zabavne.

2. Skidaj to sa sebe! 

Dok su djeca mala, mama ih oblači onako kako ona misli da treba. Nevolja nastaje kada mališani dovoljno narastu da sami biraju što će obući. Naravno, nitko ne kaže da treba pustiti dijete usred zime da izađe na ulicu obučeno u pidžamu i gumene čizmice.

Pogreške koje rade i najbolji roditelji

Ali, ako mu dopustite izvjesnu slobodu u odlučivanju, osjećat će se sigurnijim i nezavisnijim, a vi ćete se slatko nasmijati. Dobro rješenje je i da djetetu ponudite dvije-tri odjevne kombinacije, pa neka samo izabere onu koja mu se najviše sviđa.

3. Ne skači po namještaju!

A zašto ne? Mekana sofa ili bračni krevet mogu poslužiti kao idealan rekvizit za igru ​​- možda kao trampolin ili ljestve - naročito tijekom kišnih dana kada ne možete izaći u park ili na igralište.

dječak djevojčica skakanje krevet | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Najčešće greške koje usporavaju razvoj dječje inteligencije

Naravno da nijedan roditelj na ovom svijetu ne želi da mu dijete juri po sobi kao pomahnitalo dok imaju goste u kući. Međutim, malo akrobacija u spavaćoj sobi (pod vašim nadzorom) može biti odličan način za izbacivanje viška energije i dobar uvod u miran san.

'Zašto dopuštam sinu da skače po krevetu?' Pročitajte kako psihologinja Jelena Zelenbrz Kvasnička u odgoju sina Vita primjenjuje svoje stručno znanje

4. Ne igraj se s hranom! 

Ovo je jedno od pravila koje sve mame nameću djeci. Proveli ste sate i sate u pripremi ukusnog obroka, još više u njegovom dekoriranju, a onda je vaš"remek-djelo" završilo na podu ili na zidu. Sasvim dovoljno da i najsmirenija mama pobjesni.

'U našoj kući dopušteno je šaranje po zidovima!'

Treba znati da hrana za dvogodišnjake ne predstavlja samo obrok koji će pojesti, već i zabavu. Osim toga, tijekom ručka se može svašta i naučiti. Uranjanje svih deset prstića u tanjur s makaronima predstavlja važnu lekciju upoznavanja s njihovim oblicima, teksturom, bojama, temperaturom i okusom.

Kad je dijete sito, nemojte ga tjerati da pojede sve s tanjura

Ako dopustite djetetu da samostalno jede, ono će tako razvijati samopouzdanje, koordinaciju pokreta očiju i ruku i eskperimentirat će okusima. U protivnom, ako od kuhinjskog stola napravite ratnu zonu, ništa nećete postići. Bitno je da dijete pojede svoj obrok i da se pri tom zabavi - lako ćete kasnije počistiti nered.

dečko hrana jelo dječak ručak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Ravno u krevet! 

Točno utvrđeno vrijeme za spavanje koje se dosljedno poštuje pravi je spas za mnoge mame - djeca se ne zamaraju pretjerano i, što je jednako važno, njima ostaje dovoljno vremena da se u večernjim satima posvete sebi.

Međutim, povremeno, a naročito za vikend ili praznik, dopustite djetetu da ostane budno sat vremena duže. Provedite to vrijeme s njim gledajući neki dječji film ili emisiju o životinjama.

14 zastarjelih savjeta koje možete zanemariti

Ušuškajte dijete pored sebe i prepričajte mu film ili emisiju. Vidjet ćete, zaspat će nakon pola sata, ali će sutradan pričati o tome kao da je doživjelo najuzbudljiviju avanturu.

6. Radi kako sam ti rekla! 

Nijedan roditelj ne može očekivati ​​da se dijete ponaša onako kako mu se kaže, a da pri tom pruža loš uzor. Mnogi roditelji psuju pred djetetom, jedu grickalice, piju direktno iz tetrapaka ili boce, ne stavljaju ruku na usta dok zijevaju ... a istovremeno zahtijevaju od djece da to ne rade.

Zapamtite: možete djetetu milijun puta reći da ne čini nešto što smatrate da nije primjereno ili pristojno, ono će to učiniti ako samo jednom bude vidjelo da vi to radite! Stoga, vodite računa da svoje"bubice" istjerujete onda kada dijete ne može vidjeti. U protivnom, ne očekujte da će vas poslušati.

Copy/paste – kako su naša djeca naša ogledala

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.