Roditelji Sretna mama 21. rujna 2021.

Amy Schumer zbog endometrioze odstranili maternicu i slijepo crijevo

Foto: Instagram/amyschumer ; Zbog endometriozne odstranili su maternicu i slijepo crijevo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Endometrioza se najčešće javlja kod žena tijekom reproduktivnog perioda, između 20. i 40. godine života, ali se može sresti i kod žena koje su u menopauzi. Smatra se da svaka peta žena mlađa od 40 godina ima endometriozu, a da svega 2 do 4 posto žena u menopauzi ima ovaj poremećaj.

Slavna glumica i zvijezda mnogih komedija, Amy Schumer, oporavlja se nakon operacije endometrioze. Komičarka redovito otvoreno govori o problemima oko plodnosti i zdravlja, a sada je priznala kako je hitno morala odstraniti maternicu i slijepo crijevo. Amy je na svom Instagram profilu objavila fotografiju i video snimljen nakon operacije u kojem objašnjava kako je endometrioza od koje boluje zahvatila slijepo crijevo i da je zajedno s maternicom moralo biti odstranjeno

"Maternica je vani. Liječnik je otkrio čak 30 dijelova endometrioze koje je potom uklonio. Osim maternice uklonio mi je i slijepo crijevo jer ga je endometrioza 'napala'. Bilo je jako puno krvi u mojoj maternici i još uvijek me boli, ali se već osjećam bolje", dodala je Amy. Komičarka je samo jedna od stotina milijuna žena diljem svijeta koje pate od ove bolesti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @amyschumer

Ovo nije prvi put da je glumica, kojoj je dijagnosticirana i adenomioza te lajmska bolest, bila iskrena o svojim intimnim problemima i problemima za začećem. 

Endometrioza - čest uzrok neplodnosti kod žena 

Endometrioza je stanje u kojem se sluznica koja oblaže unutrašnju površinu maternice može naći na neuobičajenim mjestima, u trbušnoj šupljini ili drugim organima koji ne pripadaju maternici.

Najčešće se javlja kod žena tijekom reproduktivnog perioda, između 20. i 40. godine života, ali se može sresti i kod žena koje su u menopauzi. Smatra se da svaka peta žena mlađa od 40 godina ima endometriozu, a da svega 2 do 4 posto žena u menopauzi ima ovaj poremećaj. Rizik za endometriozu je 10 puta veći ukoliko je obiteljska anamneza pozitivna, odnosno ukoliko postoji podatak da je poremećaj imala majka ili baka.

liječnik, žena Možda te zanima... Imam endometriozu, mogu li zatrudnjeti? Trudnoća

Za sada su aktualne dvije teorije koje objašnjavaju zbog čega se sluznica maternice nalazi izvan svog osnovnog organa tj. maternice, ali i jedna i druga imaju svoje nedostatke i nijedna ne može potpuno objasniti zbog čega se stanice endometrija nalaze na netipičnim mjestima. Lokalizacija je najčešća u maloj zdjelici, na površini jajnika, između mokraćnog mjehura i debelog crijeva, na ligamentima maternice, rijetko na površini dijafragme i to češće s desne strane.

žena trbuh Možda te zanima... Može li se endometrioza povući? Trudnoća

Najčešći simptomi endometrioze su:

  • bolne ili vrlo bolne menstruacije
  • bolovi pri pražnjenju mjehura ili crijeva
  • bolovi pri spolnom odnosu
  • bolovi u leđima
  • ponekad se pred menstruaciju ili tijekom menstruacije javljaju mučnina, gađenje ili povraćanje
seks, ovulacija, začeće Možda te zanima... Najčešće greške dok pokušavate zatrudnjeti Trudnoća

Ukoliko se sluznica koja oblaže unutrašnju površinu maternice nalazi na dijafragmi, javljaju se jaki bolovi pod desnim rebarnim lukom koji imitiraju napadaj kamena u žučnoj vrećici. Ruptura (prskanje) endometrijalne ciste može napraviti akutnu infekciju trbušne šupljine. Neplodnost kod žena je poseban problem tijekom reproduktivnog perioda. Smatra se da je kod 20 do 50 posto žena neplodnost posljedica endometrioze.

Koji su najčešći uzroci neplodnosti?

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneznih podataka i vizualizacijskih metoda, među kojima je najsigurnija laparoskopija (pregled trbušne šupljine optičkim instrumentom kroz mali rez na trbuhu) ili magnetnom rezonancom. Marker Ca 125 najčešće je povećan, mada ne kod svih pacijentica. Terapija ovisi o životnoj dobi žene i želje za trudnoćom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.