Trudnoća Planiranje trudnoće 23. veljače 2016.

Može li se endometrioza povući?

žena trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoji li mogućnost da dijagnosticirana endometrioza nestane u roku od godinu dana i pretvori se u uredan nalaz, odgovara ginekologinja Senka Sabolović Rudman

Imam 22 godine i muž i ja želimo dijete. Bivša ginekologinja mi je prije godinu dana rekla da imam endometriozu. Prije par mjeseci opet sam otišla na pregled gdje mi je doktorica rekla da imam odličnu maternicu spremnu za trudnoću i da nema endometrioze niti cisti. Je li moguće da mi se bolest samo tako povukla? 

Jako je nezahvalno komentirati ovu situaciju. Nije baš uobičajeno da endometrioza u tako kratkom vremenu ʺnestaneʺ i pretvori se u uredan nalaz; ali niti nije nemoguće. Mislim da se ne trebate opterećivati s onim što je bilo već se fokusirajte na budućnost. Ako želite dijete, a nalaz vam je uredan, krenite u planiranje budućnosti.

Što je endometrioza?

"Endometrioza je poremećaj u kojem se sluznica endometrija nalazi izvan njenog uobičajenog mjesta (maternica) te se to tkivo implantira u okolnim organima (najčešće jajnik, jajovod, potrbušnica, ali često i u dubokim strukturama - mokraćnim putevima, crijevima, svezama koje drže maternicu u fiksnom stanju itd), hormonski reagira na cikličke promjene hormona jajnika te se širi i uzrokuje brojne probleme, između drugog i začepljenje jajovoda s posljedičnom neplodnošću", kaže ginekolog Erden Radončić.

Zašto ne mogu ostati trudna?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.