Trudnoća Liječenje neplodnosti 13. kolovoza 2020.

1 od 10 žena boluje od endometrioze – jesi li jedna od njih?

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uz 176 milijuna žena na svijetu koje boluju od endometrioze možemo vam garantirati da niste sami. Upravo zato, vrijeme je da podijelite svoju priču

Iscrpljujući grčevi, osjećaj kao da slonovi u štiklama koračaju po maternici, demoni koji se probijaju kroz zdjelicu – to su samo neki od opisa endometrioze iz pera stvarnih žena koje su se susrele s tim zdravstvenim stanjem i svoje iskustvo podijelile u sklopu Libresseove inicijative #pričeiznutra. 176 milijuna žena na svijetu boluje od endometrioze, ali do dijagnoze im u prosjeku treba čak 7 i pol godina.

Što je endometrioza i zašto je vrijeme da o njoj počnemo razgovarati?

Endometrioza je stanje u kojem tkivo slično onome koje raste unutar maternice počinje rasti na drugim dijelovima u tijelu kao što su jajnici, jajovodi, stijenke abdomena, pa čak i uz crijeva ili mjehur. Tijelo će se pokušati riješiti tog tkiva za vrijeme mjesečnice, a to može uzrokovati snažne bolove. Međutim, mnoge žene nose se s velikim bolovima u duhu izreke “stisni zube i trpi”, misleći da se radi o “normalnoj boli” kakvu doživljavaju i druge (pa ne jadikuju uokolo) i koju samo treba pretrpjeti… do sljedećeg mjeseca. Upravo je ta nezdrava kultura šutnje kad se radi o mjesečnici jedan je od razloga zašto se endometrioza rijetko dijagnosticira.

Endometrioza je kronična bolest i daleko je od samo bolne i obline mjesečnice. O čemu se zapravo radi: za vrijeme mjesečnice, tijelo daje naredbu tkivu endometrija (endometrij je naziv za sluznicu maternice) da se počne ljuštiti. No, za razliku od endometrija, divlje tkivo izvan maternice nema kuda izaći i to može biti uzrokovati vrlo obilne mjesečnice, upale, strahovite bolove u području trbuha i zdjelice, a u određenim slučajevima može uzrokovati ožiljke ili ciste.

Simptomi endometrioze, između ostalog, mogu biti obline i neredovite mjesečnice, bolni spolni odnosi i problemi s plodnošću. Kod nekih se žena pojavljuje više simptoma, dok kod drugih simptomi mogu u potpunosti izostati, što je još jedan od razloga zašto se endometrioza teško dijagnosticira. Iako se radi o kroničnoj bolesti, jednom kad je pravilno dijagnosticirana endometrioza se može početi tretirati: najčešće protuupalnim lijekovima koji djeluju i na suzbijanje boli te kombiniranom hormonalnom terapijom.

 | Author: Promo Foto: Promo

Međutim, diljem svijeta mnoge žene boluju od endometrioze, no zbog neodgovarajuće dijagnoze ne dobivaju potrebnu pomoć. Često se njihovo stanje dijagnosticira kao “vrlo obilna mjesečnica”, a žene se nakon toga vraćaju svojoj boli i šutnji – i naravno, svojoj zalihi uložaka visoke moći upijanja koji ih neće iznevjeriti niti u ovim pomalo ekstremnim okolnostima. Izostanak dijagnoze često utječe i na psihu pacijentica. Osjećaju se ignoriranima, neshvaćenima i podcijenjenima, što pridonosi osjećaju izolacije i usamljenosti.

No, uz 176 milijuna žena na svijetu koje boluju od endometrioze možemo vam garantirati da niste sami. Upravo zato, vrijeme je da podijelite svoju priču. Razgovor s prijateljicama i članicama obitelji može vam pomoći, a postoji vjerojatnost da neka od njih ima i vlastito iskustvo s endometrijom. Osim što ćete napokon naići na razumijevanje, one će vam biti podrška i pomoć u potrazi za dijagnozom. Sumnjate li na endometriozu, otvoreno izrazite sumnju svom liječniku ili ginekologu.

Ako vam je već dijagnosticirana endometrioza, pomognite drugima tako što ćete podijeliti svoju priču na društvenim mrežama označenu hashtagom #pričeiznutra ili na web stranici Libresse.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.