Trudnoća Liječenje neplodnosti 10. siječnja 2019.

Imam endometriozu, mogu li zatrudnjeti?

liječnik, žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljica koja ima endometriozu planira trudnoću i zanima je može li prirodno zatrudnjeti ili mora razmišljati o medicinski potpomognutoj oplodnji

Već godinu dana pokušavam zatrudnjeti. Prije devet godina laparoskopski su mi uklanjali ciste i dijagnoza je bila endometrioza. U roku mjesec dana sve se vratilo duplo. Idem na kontrole svaka četiri mjeseca, ponekad se lijepo vidi, njih nekoliko, a ponekad sve čisto, ni traga. Terapiju nemam nikakvu (trebale su biti anti baby pilule) jer mi niti jedna nije pasala. Znala sam imati krvarenja po osam mjeseci bez i jednog čistog dana pa je ukinuta i od tada su ciklusi uredni, ali bolni, ovulacija svaki mjesec (vidljivo na UTZ). Čitala sam puno stručnih članaka gdje se orijentira na potpomognutu oplodnju, a s druge strane čitam iskustva da su žene zatrudnjele s endometriozom bez problema. Mene ipak hvata panika, što mi savjetujete?

Ukoliko se radi o endometriozi i dugogodišnjoj neplodnosti, svakako je mudro razmišljati o izvantjelesnoj oplodnji. Osnovni uzrok tome jest činjenica da unatoč operaciji (koja je bila prije devet godina po vašim riječima), postoji velika vjerojatnost da se radi i o usputnom začepljenju jajovoda, što nije rijetkost kod takvoga stanja.

žena trbuh Možda te zanima... Endometrioza - čest uzrok neplodnosti kod žena Trudnoća

Nadalje, treba pomno analizirati i spermiogram – ponekad se stanje muškog partnera previdi, a nerijetko je problem upravo tamo. I naravno – svakako treba provjeriti i prohodnost jajovoda; skupivši sve te parametre, treba sjesti, proanalizirati te odlučiti što bi bilo najbolje učiniti u daljnjem postupanju. 

Vodič kroz liječenje neplodnosti - korak po korak

Ivana Crnković Možda te zanima... 'Nakon odstranjenja jajovoda i 4 in vitro oplodnje, napokon sam trudna' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.