Roditelji 23. listopada 2023.

Mjesečnice mogu promijeniti ženski mozak – doslovno, dokazalo je to istraživanje

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neke stvari predugo uzimamo zdravo za gotovo. Jedna od njih je i taj često spominjani PMS, pa su mnoge odrednice vezane uz raspoloženje žene opravdane i pokrivene upravo ciklusom i mjesečnicom. No, sada je stigla potvrda da to i nije bez razloga.

„Ma, pusti me, PMS!“ ili „Ma, ne mogu danas normalno niti razmišljati, dobila sam…“ Upravo tako često opravdavamo svoje raspoloženje mi žene, u odnosu na ciklus mjesečnice. Nekad nam se doslovno čini da tih dana kad nam traje mjesečnica jednostavno nismo potpuno svoje u glavi. Iako nam se čini potpuno suludo misliti da to ima ikakve veze, stvarno se osjećamo nekad kao da nam mjesečnica utječe na moždane vijuge, da se našalimo.

Možda te zanima... Učiteljica dobila mjesečnicu u razredu, pa to usprkos nelagodi iskoristila kao priliku za učenje Školarci

No, znaš što? Nismo luckaste, kako nam nekad pripisuju. Ne, ne umišljamo takve stvari niti pretjerujemo. Jedno je istraživanje pokazalo da je to uistinu tako, odnosno da mjesečnica može utjecati na ženin mozak.

Iako je istraživanje bilo vrlo malih razmjera, pa je u njemu sudjelovalo tek 30 žena, jasno je dokazano da promjene u razinama hormona mogu doslovno preoblikovati mozak. Istraživači su pronašli i dokazali podatke o promjenama mozga sudionica tijekom menstrualnog ciklusa. Rezultati sugeriraju da se promjene u mozgu ne događaju samo u dijelovima mozga koji su povezani s menstruacijom, već i šire.

"Ovo su prvi rezultati koji govore o simultanim promjenama u cijelom mozgu u mikrostrukturi bijele tvari i debljini moždane kore koje se podudaraju s hormonskim ritmovima potaknutim menstrualnim ciklusom", napisali su istraživači u izvješću koje tek treba biti recenzirano.

Promjene su doslovno vidljive

Ono što su istraživači ustanovili uistinu je fascinantno i iznenađujuće. Tim je proveo magnetnu rezonancu na svakoj ženi tijekom tri menstrualne faze. U isto vrijeme, sudionicama je mjerena razina hormona. Kako su se hormoni mijenjali, tako se mijenjao i volumen sive i bijele tvari (kao i cerebrospinalne tekućine). Bijela tvar, koja je mreža vlakana koja prenose informacije između područja sa sivom tvari, a poznato je da se mijenja ovisno o hormonima. Siva tvar je tkivo u mozgu i leđnoj moždini koje uključuje mentalne funkcije, pamćenje, kretanje i emocije.

Ako redovito doživljavaš nešto nalik maglici u mozgu, mentalni umor ili promjene raspoloženja tijekom mjesečnice (najviše tijekom lutealne faze, koja je povezana s PMS-om), vrlo je vjerojatno da ne umišljaš i da nije slučajno baš tad. Idemo li korak dalje, također je moguće da bi te moždane promjene mogle biti jedan od razloga zašto se neke vrste stanja mentalnog zdravlja, poput anksioznosti i depresije, pogoršavaju baš u vrijeme oko mjesečnice.

No, još uvijek se nedovoljno zna o tom kako se u ovim situacijama i razdobljima točno mijenjaju strukturne čvorove i informacijske autoceste ljudskog mozga. Neposredno prije ovulacije žena koje su sudjelovale u istraživanju, sudionice su pokazale promjene u bijeloj tvari, što znači da su njihovi mozgovi prenosili informacije brže nego inače. Hormon koji stimulira folikule, koji raste prije ovulacije kako bi stimulirao folikule jajnika, bio je povezan s debljom sivom tvari. Progesteron, koji raste nakon ovulacije, bio je povezan s povećanjem tkiva i manjim količinama cerebrospinalne tekućine.

Istraživači nisu izvijestili o funkcionalnim posljedicama ovih moždanih promjena, odnosno ne zna se točno i nije dokumentirano kako to točno i plastično utječe na razmišljanje i ponašanje žene kod koje se te promjene događaju, nego su ih samo ustanovili i dokumentirali. No, promjene koje su otkrili „mogle bi utjecati na promjene u ponašanju", napisali su. Jasno je da su potrebna dodatna istraživanja, ali rezultati su pokazali da su znanstvenici jedan korak bliže boljem razumijevanju tog kako menstrualni ciklus utječe na mentalno zdravlje žena.

Možda te zanima... Priče iz vagine: o maternici i drugim 'ženskim temama' moramo razgovarati otvorenije Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.