Trudnoća Planiranje trudnoće 18. ožujka 2022.

Koji su najraniji simptomi trudnoće i prije izostanka menstruacije

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznaj koji bi sve simptome trudnoće mogla imati i prije izostanka menstruacije

"Jesam li trudna?" To je pitanje koje ginekologica i opstetričarka Jane van Dis redovito čuje od pacijentica. "Nakon implantacije oplođenog jajašca postoji sivo područje i prije nego tijelo počne 'upozoravati' ženu da je trudna", kaže dr. Van Dis.

29% žena anketiranih u anketi Američke udruge trudnica reklo je da je izostanak menstruacije bio njihov prvi simptom trudnoće.

Kako simptomi trudnoće izgledaju kroz prvih 8 tjedana

"Tek kada se oplođeno jaje pričvrsti na stijenku maternice, tijelo može čak i pojačati hormonske promjene koje sprečavaju simptomatske promjene", kaže dr. van Dis. U prosjeku će žena u reproduktivnim godinama ovulirati između 10. i 14. dana ciklusa, a implantacija u stijenku maternice obično se događa šest do 12 dana nakon začeća. To znači da žena koja je nedavno začela možda neće uočiti prvi znak trudnoće prije 26 dana nakon zadnje menstruacije.

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

"Ovisno o ženi i broju fetusa koji se nose, većina simptoma trudnoće pojavit će se u prvih šest tjedana", kaže ginekologinja Kecia Gaither. 

Ali što je s otprilike 71 posto anketiranih žena od strane Američke udruge trudnica koje su ukazivale na rane znakove trudnoće prije izostanka menstruacije? To bi moglo biti posljedica nepravilnog menstruacijskog ciklusa kod nekih žena, objašnjava dr. Van Dis. Ako je ciklus nepravilan, manje je vjerojatnost da će primijetiti kašnjenje menstruacije.

Prema mišljenju stručnjaka, kada je riječ o simptomima trudnoće, evo koji bi se mogli pokazati prije izostanka menstruacije, poredani po vjerojatnosti:

Vrlo vjerojatno

Mučnina - 25 posto anketiranih žena reklo je da je mučnina njihov prvi pokazatelj trudnoće prije izostanka menstruacije.

Vjerojatno

Promjene na dojkama  - 17 posto anketiranih žena reklo je da je prvo primijetilo promjenu na dojkama. "Promjene na dojkama su uglavnom jedan od prvih znakova trudnoće", kaže dr. Gaither. Grudi postaju osjetljivije ili ćeš primijetiti razliku u njihovoj veličini ili boji bradavice.

test za trudnoću Možda te zanima... Rani simptomi trudnoće Trudnoća

Moguće

Implantacijsko krvarenje - 3 posto žena prijavilo je implantacijsko krvarenje kao prvi simptom trudnoće.

Malo vjerojatno

Promjene raspoloženja - Iako dr. Gaither bilježi promjene raspoloženja kao simptom rane trudnoće koji mnoge žene osjete u prvih šest tjedana, vjerojatnije je da će ti prije izostati menstruacija nego što primijetiš promjene raspoloženja.

Vrlo malo vjerojatno

Zatvor / napuhavanje / grčevi - Iako je visoka razina progesterona koji se oslobađa tijekom trudnoće često krivac za ove simptome, njihovo doživljavanje prije izostanka menstruacije najvjerojatnije je posljedica nepovezanih probavnih problema, kaže dr. Van Dis.

"Za žene koje žele začeti, pisanje dnevnika - praćenje kakva je bila mjesečnica tijekom posljednjih 6 do 12 mjeseci, koristeći to kao vitalni znak", kaže Dr. Van Dis. To može biti koristan izvor informacija nakon što počneš primjećivati simptome rane trudnoće i pitati se: "Jesam li trudna?"

Možda te zanima... 7 glavnih razlika između rane trudnoće i PMS-a Trudnoća
 
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • IrinaLR

    pozz A meni treba psihijatar:)) Parter i ja smo imali nezaštićene odnose za vrijeme plodnih dana...sad sam 7 dana do ciklusa i imam lagana probadanja, ledja, jajnici, prepone, kao grcevi...ali to nije najveseliji dio...sad sam u samoizolaciji zbog Korone...nadam se da cete me tjesiti da ili sam trudna ili pms...jer B opcija je Covid...Boze....:)cak se i pms-u radujem:)

  • Avatar buhtlica23
    buhtlica23

    Cao svima,meni treba savet!Partner i ja pokusavamo da zatrudnim. 15og marta sam imala poslednju menstruaciju,inace nemam redovne cikluse! Od 15og marta imamo redovan odnos i ne cuvamo se! Nakon 15ak dana sam pocela da imam simptome koji ukazuju na trudnocu,medjutim radila sam test nakon 2 nedelje I pokazao se negativnim. Simptomi su i dalje tu i desava se da sam dobila krvarenje,slicno menstrualnom, samo krace I nije obilno kao uobicajno.(citala sam da moze da dodje do toga usled usadjivanja ploda u zid materice) to krvarenje je krenulo 11og aprila i zavrsilo se 15og aprila. S tim da kazem da sam prvog dana imala jake bolove,koje inace nemam u toku ciklusa! I evo juce I danaa imam pojavu braon sekreta -sluz. Simptomi koje imam su: povremena mucnina,bol u donjem delu ledja,ponekad vrtoglavica,povecan apetit,cesto mokrenje se pocelo tek pre par dana,zatvor i nadut abdomen. Citala sam da ako sam trudna da bih trebala da koristim neke tablete da bi se plod odrzao a ja ne znam sta da radim jer ne znam kako da utvrdim da li sam trudna jer iako dosta toga ukazuje na trudnoću, test ne pokazuje a ja zbog ove situavije sa koronom ne mogu da proverim nalazom iz krvi. DAJTE MI SAVET,STA DA RADIM I STA MISLITE DA LI SAM TRUDNA? UNAPRED HVALA Pozdrav, mislim da mislis na folnu kiselinu nju mozes poceti piti i prije trudnoce to ce ti svi doktori reci. Uglavnom najbolje da kupit vitamine koji sadrze najmanje 400 mg folne kiseline.  I pijes ih 1 dnevno, ukoliko je doslo do trudnoce mislim da bi se vec trebalo vidjeti na bilo kojem testu. Ali ako zelis biti 100% izvadi betu ako je veca od 5 radi se o trudnoci. 

  • Maki90

    Cao svima,meni treba savet!Partner i ja pokusavamo da zatrudnim. 15og marta sam imala poslednju menstruaciju,inace nemam redovne cikluse! Od 15og marta imamo redovan odnos i ne cuvamo se! Nakon 15ak dana sam pocela da imam simptome koji ukazuju na trudnocu,medjutim radila sam test nakon 2 nedelje I pokazao se negativnim. Simptomi su i dalje tu i desava se da sam dobila krvarenje,slicno menstrualnom, samo krace I nije obilno kao uobicajno.(citala sam da moze da dodje do toga usled usadjivanja ploda u zid materice) to krvarenje je krenulo 11og aprila i zavrsilo se 15og aprila. S tim da kazem da sam prvog dana imala jake bolove,koje inace nemam u toku ciklusa! I evo juce I danaa imam pojavu braon sekreta -sluz. Simptomi koje imam su: povremena mucnina,bol u donjem delu ledja,ponekad vrtoglavica,povecan apetit,cesto mokrenje se pocelo tek pre par dana,zatvor i nadut abdomen. Citala sam da ako sam trudna da bih trebala da koristim neke tablete da bi se plod odrzao a ja ne znam sta da radim jer ne znam kako da utvrdim da li sam trudna jer iako dosta toga ukazuje na trudnoću, test ne pokazuje a ja zbog ove situavije sa koronom ne mogu da proverim nalazom iz krvi. DAJTE MI SAVET,STA DA RADIM I STA MISLITE DA LI SAM TRUDNA? UNAPRED HVALA

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.