Školarci 05. listopada 2023.

Učiteljica dobila mjesečnicu u razredu, pa to usprkos nelagodi iskoristila kao priliku za učenje

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prilika za učenje ima posvuda, i to onih životnih, kakve nam uvijek dobro dođu. No, treba znati to iskoristiti u pravom trenutku. Ova je učiteljica potisnula svoju nelagodu i naučila svoje učenice i učenike važnu lekciju.

Noćna mora svake žene – bijele hlače na dan kad dobiješ mjesečnicu. Ma dobro, nije noćna mora, ali nije niti nešto što bi si ijedna od nas poželjela. Čak niti u slučaju da ti ništa ne „procuri“, nego sama činjenica da imaš bijele hlače na taj dan već stvara nelagodu. A pomisao na crvenu mrlju na bijelim hlačama, i to u javnosti… Uf.

Možda te zanima... Većina učitelja u Hrvatskoj podržavaja zabranu mobitela u školama Školarci

Dobro, svi znamo da je to najnormalnija stvar na svijetu, pa tako želimo i odgajati naše djevojčice, znamo da se toga ne treba sramiti, da se to može dogoditi svakoj od nas i da je sve to – za ljude. No, ostaje činjenica da se niti jedna od nas ne želi naći u situaciji da nas u gomili ljudi netko upozori (manje ili više suptilno) da imamo mrlju na hlačama…

A zamisli da stojiš ispred razreda, u bijelim hlačama, i onda ti se dogodi to. Šansa da se uspiješ snaći i sve to vrlo suptilno odraditi je tako mala. Ali ova učiteljica… Jedna učiteljica je to odradila tako dobro da je uza svu svoju nelagodu još i svoje učenice, ali i učenike naučila važnu lekciju.

Emily Elizabeth, učiteljica iz SAD-a, objavila je na TikToku video u kojem je prepričala što joj se dogodilo. Dok je držala sat svojim 10-godišnjacima, primijetila je da su djevojčice počele nešto šaputati među sobom. Iako ih je utišala, one su ponovno počele šaputati i to se šaputanje prenosilo razredom. Ni nakon ponovnog upozorenja glasovi nisu prestali. Tad je učiteljica pitala što se događa.

Jedna djevojčica zamolila joj je da joj kaže nešto nasamo, te joj je rekla: „Žao mi je, gospođice Emily, ali samo sam Vam htjele reći da mislim da ste možda dobili mjesečnicu.“

U tom je trenutku Emily, kao što bi i svaka žena, osjetila nelagodu, ali je odlučila u sekundi pribrati se i iskoristiti ovu priliku kao priliku za učenje. To je upravo ono što rade prave učiteljice i učitelji, kojima to nije samo posao, nego poziv. Najprije je rekla djevojčicama da je sve u redu, da ima odjeću za promijeniti. Taman kad je htjela izaći da se presvuče, i dječaci su primijetili da nešto nije u redu, pa im je jednostavno rekla da je dobila mjesečnicu.

@emilyelizabeth.w Let’s normalise talking about periods for girls AND boys … trying to find the silver lining 😅 #fyp #melbourneteacher #teachersoftiktok #teacherlife ♬ original sound - Emily Elizabeth

Naravno da joj nije bilo potpuno ugodno, nikom ne bi bilo. Ali shvatila je da to mora odraditi na način na koji bi htjela da jednom i te djevojčice reagiraju ako im se to dogodi. Svi uvijek govorimo kako moramo o tom razgovarati, a zapravo bi u ovakvim situacijama svi „pokleknuli“.

Kad se vratila nakon što se preodjenula, jedan ju je dječak zamolio da pogleda svoj email. On joj je, naime, poslao email poruku u kojoj ju je pitao je li sve u redu. To ju je posebno dirnulo, pa je rekla da su zasigurno njegovi roditelji divni.

Uvijek imamo izbor kako reagirati, samo nekad smo sami, a nekad imamo uz sebe nekom kom šaljemo poruku svojom reakcijom. Ova je učiteljica svojim učenicama i učenicima poslala poruku kakvu će vjerojatno još dugo pamtiti.

Možda te zanima... Uz ovih 5 savjeta možeš ostvariti bolji odnos s djetetovim učiteljem - na obostrano zadovoljstvo Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.