Trudnoća Planiranje trudnoće 05. travnja 2022.

Je li moguće zatrudnjeti za vrijeme menstruacije?

test za trudnoću
Foto: Shutterstock ; Je li moguće zatrudnjeti za vrijeme menstruacije?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Začeće ne ovisi o menstruaciji, nego o ovulaciji i mogućnosti spermija da se održi u ženinu reproduktivnom sustavu

Možeš li zatrudnjeti dok imaš menstruaciju? Ovo je uobičajeno pitanje. Da odmah odgovorimo na pitanje - istina je, žena može ostati trudna čak i ako ima nezaštićene spolne odnose za vrijeme menstruacije. "Da, moguće je zatrudnjeti tijekom menstruacije", potvrđuje Mary Jane Minkin, dr.med., ginekolog na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale. Iako je veća vjerojatnost da će žene zatrudnjeti tijekom ovulacije, "uvijek postoji šansa" da bi osoba mogla zatrudnjeti tijekom spolnog odnosa.

“Vjerojatnije je da će se to dogoditi na kraju menstruacije, zbog duljine vremena u kojem sperma može živjeti u tijelu žene”, kaže dr. Minkin za Motherly.

Iako nije uobičajeno, moglo bi se dogoditi, pogotovo ako imate kratak ciklus. Općenito govoreći, 'tipični' menstrualni ciklus traje od 24 do 38 dana, s ovulacijom oko 13. do 15. dana; točno usred ciklusa. Ali ako imate kratak ciklus, u rasponu od 21 do 23 dana, veća je vjerojatnost da ćete ovulirati ranije u ciklusu, što bi moglo biti odmah nakon završetka menstruacije.

Budući da sperma može preživjeti u vašoj vagini do 5 dana, ako imate spolni odnos pred kraj menstruacije, a zatim ovulirate 4 ili 5 dana kasnije, mogli biste zatrudnjeti.

Iako je rizik nizak, nije jednak nuli. Da biste dobili preciznije predviđanje kada ovulirate, pokušajte pratiti svoj ciklus putem aplikacije ili uređaja za praćenje ovulacije. Bilo koja metoda praćenja bit će točnija što je dulje koristite i unosite podatke.

Možda te zanima... Koliko seksa zapravo treba da bi došlo do trudnoće? Trudnoća

Dr. Minkin ističe da mlađe žene (od kasnih tinejdžerskih godina do otprilike 35. godine) imaju ukupnu veću plodnost, tako da će općenito imati veće šanse začeti. Ali to ne znači da se gomila starijih od 35 godina ne može iznenaditi ako imaju spolni odnos tijekom menstruacije.

Zaključak: Ako ne želite zatrudnjeti, uvijek koristite kontracepciju. Čak i ako imate spolni odnos na kraju menstruacije, isprobajte barijernu metodu kontracepcije ako ne koristite metodu dugotrajnog djelovanja.

Normalizacija seksa tijekom menstruacije

Seks u mjesečnici bio je tabu tema, ali se posljednjih godina sve više normalizira. Iako možda nije za svakoga, neke žene kažu da može ublažiti grčeve i biti posebno ugodan (dodatno podmazivanje!).

Ako ste za to, inovacije poput menstrualnih čašica mogu ga učiniti mnogo lakšim. Pokušajte položiti ručnik za kupanje kako biste zaštitili svoje plahte ili prijeđite na tuširanje.

Ipak, zapamtite da se spolno prenosive infekcije još uvijek mogu pojaviti ako imate menstruaciju i imate spolni odnos.

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.