Beba Mama poslije poroda 30. srpnja 2023.

Čak godinu dana može proći do prve menstruacije nakon poroda

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za vrijeme trudnoće dolazi do mnogo promjena na ženskom tijelu, a jedna od njih, na koju se rijetko tko žali, je upravo nedostatak mjesečnice

Na tih devet mjeseci kada si trudna i kada nemaš mjesečnicu zaboraviš na svoj prijašnji život - kupovinu tampona ili higijenskih uložaka ili nekog trećeg proizvoda kojeg možda koristiš.

Nakon poroda, pojavi se vaginalno krvarenje koje traje od dva do šest tjedana. No, to nije mjesečnica, već se to događa zbog procesa zarastanja i oporavljanja tijela od odvajanja posteljice. Međutim, nakon spomenute pojave, mogla bi ostati bez mjesečnice i do godinu dana, ovisno o tome dojiš li ili ne te ovisno o dužini dojenja.

Zašto dojenje sprječava povratak menstruacije

Kada dojiš u mozgu se oslobađa hormon prolaktin, koji potom stimulira tkivo dojke da proizvodi više mlijeka, rekla je dr. Heather Rupe, za PopSugar. "Hormon prolaktin također sprječava da jajnik ovulira i stoga sprečava da dođe do tvojeg menstrualnog razdoblja", objasnila je. Rupe dalje navodi da ako dojiš svaka tri do četiri sata, ciklusi se ne bi trebali vraćati sve dok ne počneš dojiti rjeđe.

mama bebe Možda te zanima... Kako dojenje utječe na menstrualni ciklus? Beba

Kada možeš očekivati da će ti se mjesečnica vratiti

Iako je poznato da dojenje može odgoditi povratak menstrualnog ciklusa, no realnog načina za predviđanje kada će se on točno vratiti nema. "Ženska tijela nemaju i ne čitaju 'upute' o tome kako bi trebala reagirati na dojenje", rekla je Rupe. "Nekim ženama se ciklusi vraćaju odmah, iako njihova beba doji svaka dva sata. Druge žene primjećuju da im se ciklus ne vraća čak ni kada bebu doje samo noću."

Annie Gabillet je za PopSugar rekla kako se njena mjesečnica vratila 11 mjeseci nakon poroda. Svoju kćer dojila je osam mjeseci, a tek tri mjeseca nakon što je prestala dojiti je dobila svoju prvu mjesečnicu nakon poroda. Dr. Heather Rupe rekla je kako to nije neobično - "Nekim ženama može biti potrebno nekoliko mjeseci da se njihovi ciklusi vrate 'u normalnu'", objasnila je. Dalje je navela kako bi trebalo provesti dodatna znanstvena istraživanja o tome, no "tijekom razgovora s pacijentima, čini se da što duže žene doje, to im duže treba da dobiju prvu mjesečnicu nakon poroda."

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kako dojenje utječe na tvoju sposobnost da zatrudniš

Žena ne može zatrudnjeti ako ne ovulira, a ako ne ovuliraš, vjerojatno nećeš dobiti ni menstruaciju. Dakle, ako se nadaš ponovnom začeću, a još uvijek nisi imala menstruaciju nakon poroda, trebala bi porazgovarati sa svojim doktorom o mogućnostima, kao što je prestanak dojenja.

Iako je istina da ne možeš zatrudnjeti ako ne ovuliraš, može ti se dogoditi da ovuliraš bez da si toga svjesna. Stoga, ako želiš izbjeći neočekivanu trudnoću, svakako razgovaraj s liječnikom o mogućnostima kontracepcije sigurne za dojenje, bez obzira na to je li se tvoj menstrualni ciklus vratio u "normalu" ili ne.

Možda te zanima... Potpuni vodič kroz ginekološki pregled nakon poroda Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.