Beba Dojenje 11. svibnja 2022.

Dojenje i menstruacija: Kada očekivati menstruaciju nakon poroda i utječe li na dojenje?

dojenje i menstruacija
Foto: Shutterstock ; Kako dojenje utječe na menstruaciju?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada ćete dobiti prvu menstruaciju nakon poroda ovisi o nekoliko faktora, a kod dojenja i menstruacije skoro sve se smatra normalnim.

Sve žene krvare nakon poroda i to nije dio menstrualnog ciklusa. Ako hrane bebu na bočicu, većina majki će ubrzo dobiti prvu menstruaciju. Dojenje je, s druge strane, na neko vrijeme 'potiskuje'.

Kada će se menstruacija vratiti nakon poroda?

Menstruacija će se obično vratiti oko šest do osam tjedana nakon poroda ako ne dojite svoje dijete. Vaša prva menstruacija može biti drugačija nego prije trudnoće, a možda ćete osjetiti više nepravilnosti, jači protok, grčeve i male ugruške. Menstruaciju možete dobiti i ako dojite, ali će vam trebati duže da se ustabili. To može utjecati na vašu plodnost – neke majke smatraju da njihovi ciklusi ne počinju ponovno sve dok njihova beba ne završi dojenje.

Možda te zanima... Ako se dojenje bliži kraju, možda će ti dobro doći ovi savjeti Beba

Kako dojenje utječe na menstruaciju?

Povratak menstruacije tijekom dojenja može varirati. Neke žene nastavljaju ciklus ubrzo nakon poroda, dok druge možda neće dobiti mjesečnicu sve dok ne prestane s dojenjem. Čimbenici koji odgađaju vraćanje mjesečnice uključuju:

  • Često dojenje, jer to inhibira hormone povezane s povratkom mjesečnice
  • Kada vaša beba dobiva većinu ili cijelu hranu dojenjem
  • Dob vaše bebe. Vjerojatnije je da ćete odgoditi menstruaciju kada vaša beba ima nekoliko mjeseci, a ne više od šest mjeseci
  • Gotovo svaka mama koja isključivo doji svoje dijete bit će bez menstruacije tri do šest mjeseci, a to se naziva laktacijska amenoreja. To je uzrokovano oslobađanjem hormona prolaktina, koji igra ulogu u proizvodnji majčinog mlijeka, kao i inhibiciji ovulacije.

Zašto imam neredovite menstruacije tijekom dojenja?

Moguće je imati razdoblje bez ovulacije šest mjeseci nakon poroda, a zatim više mjeseci ne imati menstruaciju. Samo zato što ste dobili mjesečnicu, to ne znači da ovulirate i da biste mogli zatrudnjeti. Vjerojatnije je da ćete ovulirati i imati nastavak redovitih menstruacija ako je vaše dijete starije od šest mjeseci i može izdržati više od nekoliko sati bez dojenja. Međutim, moguće je zatrudnjeti tijekom dojenja, pa ako to pokušavate spriječiti, preporučuje se kontracepcija.

Također, ako imate kontinuirano krvarenje, krvarenje jače od normalnog ili duge cikluse, dobro je razgovarati sa svojim liječnikom.

Hoće li se simptomi menstruacije pogoršati ako dojim?

Jedini simptom koji će vjerojatno biti gori je osjetljivost grudi i bradavica, osobito ako ste to već imali tijekom dojenja. Može pomoći promjena položaj vaše bebe, što može ublažiti bol.

Hoće li menstruacija utjecati na moju bebu?

Jedini učinak koji bi vaše dijete moglo doživjeti je blago smanjena količina mlijeka u određenim točkama vašeg ciklusa. To se obično događa sredinom ciklusa pa sve do menstruacije, a možda ćete to osjetiti jer i u to vrijeme može biti manje ugodno dojiti.

Ovaj učinak je privremen, ali može biti od pomoći dopuna kalcija i magnezija od sredine ciklusa do prva tri dana menstruacije. Svakako pitajte svog liječnika o dodavanju dodataka vašem režimu, osobito ako uzimate bilo kakve lijekove.

žena, wc, kupaona Možda te zanima... Zašto neke žene imaju lažnu menstruaciju u trudnoći? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.