Roditelji 16. travnja 2024.

'Ja sam samohrana mama i idem na spojeve, ali ne više s razvedenim očevima'

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razvod je nekad najbolja odluka. No, u nekom trenutku ipak svatko poželi pored sebe neku dušu s kojom će dijeliti dane i noći, posebno jednom kad djeca napuste svoj dom. A to nije lako pronaći.

U nekim vezama, u nekim obiteljima ipak dođe trenutak kad više nema smisla. I nismo u 19. stoljeću, pa znamo da je to nekad normalno i jednostavno najbolji izbor. No, ako su dio te obitelji i djeca, tu se stvari malo kompliciraju. Ništa nije tako komplicirano kao razvod s djecom. Ali i to se nekako „odradi“…

Možda te zanima... Ja sam samohrana mama – je li loše ako muškarca s kojim hodam ne zanimaju moja djeca? Roditelji

I onda jednog dana, iako je prva misao bila da nikad nitko drugi neće biti dio tvog života, poželiš život podijeliti s nekim tko će popuniti mjesto koje je sad prazno. I to uopće nije lako. Što zbog godina, što zbog djece, što zbog… hm, izbora? Ako nije oženjen/udana, zašto nije? Ako je razveden(a), zašto je? Ako ima djece, kako će to izgledati?

Jedna je samohrana mama podijelila svoju priču i ispričala zašto je odlučila ne ići na spojeve s razvedenim očevima. Mama se zove Nicola Prentis i kolumnistica je portala Business Insider. Evo kako je ona to opisala.

„'Bio sam odsutan mjesec dana, mjesec dana kod kuće', rekao je na našem prvom spoju na kavi koju smo dogovorili u aplikaciji za upoznavanjem, prisjećajući se kraja svog braka. Bio je pristojan muškarac, u dobroj formi i privlačan. Ali on je imao djecu i osuđujuće riječi izletjele su iz mojih usta prije nego što sam stigla razmisliti kako da ih ublažim: 'Kako je to utjecalo na očinstvo i vezu?'

Nema suzdržavanja

„Nisam se mogla suzdržati od osuđivanja razvedenih tata. Moj bivši je također cijelo vrijeme bio odsutan s posla, ostavljajući meni da radim lavovski dio odgoja naše dvoje male djece. Morala sam prilagoditi svoj život i raditi tako da se uklopim u njegov posao.

„Bilo je jasno da više nikada neću moći vidjeti tog tipa. Ovaj je spoj izazivao ljutnju u ime žene koju nikad nisam ni upoznala. Ignorirala sam njegove poruke da se ponovno nađemo.

„Onda je tu bio još jedan tip s kojim sam se dobro slagala. Bio je brbljav i zabavan. Ali imao je kćer nad kojom je imao podijeljeno skrbništvo i vidio je sebe kao stabilnog, manje kaotičnog roditelja koji ima jasne rutine. Možda je to bila istina. Ali nisam mogla vidjeti dalje od onoga što je moj bivši vjerojatno rekao o meni u našoj situaciji sa skrbništvom. Tada sam se borila da ne gubim pola vremena sa svojom djecom i to je kod mene izazivalo paniku i gubitak. Nikad nisam imala ni drugi spoj s tim tipom.

„Čak ni razvedeni tata koji se odselio u četiri sata udaljeno mjesto od svoje djece i viđao ih samo tijekom školskih praznika nije bio pravi za mene. Kakav je to otac koji se toliko daleko odseli od svoje djece?!

„Muškarci s djecom nisu mogli pobijediti kod mene. Kad bi imali podijeljeno skrbništvo, osjećala sam se kao neprijatelj jer nisam željela razmišljati o tome da mi vlastite sinove oduzmu. Ako su manje vremena provodili sa svojom djecom, i na to sam negativno reagirala.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

„Rješenje je bilo izlaziti s muškarcima bez djece, što mi je bilo lakše jer imam vremena izlaziti samo kad su moja djeca s ocem. Ne tražim nekoga da bude otac mojoj djeci. Nemam želju miješati svoja dva svijeta. No snalaženje u aplikacijama za upoznavanje kao samohranoj majci u početku je bilo teško. Ako aplikacija nije zahtijevala da spomenem svoju djecu, nisam. Umjesto toga, iznijela bih to samo kad bi bilo relevantno, što je ponekad značilo da se nikad više nisam čula s njima.

„Pa sam pokušala uopće ne spominjati djecu da vidim hoće li to bolje funkcionirati. Ali bilo je čudno i neugodno jer moja priča jednostavno nije funkcionirala bez djece. Zašto sam živjela u gradu u kojem nisam imala mnogo prijatelja i u stanu koji je bio skuplji nego što bi si ga mogla priuštiti sama žena? Vratila sam se pronalaženju relevantne točke za spominjanje toga što sam majka.

Jednako teško...

„Izlasci s muškarcima bez djece bili su manje komplicirani. Mali dio njih pobjegne glavom bez obzira na prvi spomen djece, ali drugi ostaju i nemaju problema s tim. Upoznala sam neke koje su odgojile samohrane majke, pružajući im poštovanje prema mom statusu. Nekoliko ih je imalo složenih problema s vlastitim majkama, pa ih je privukla moja brižna strana koju sam razvila otkako sam i sama postala majka.

„U pet godina otkako sam sama, rekla bih da su trećina muškaraca za koje sam se zanimala bili razvedeni očevi, a dvije trećine nisu. Svi su oni znali da imam djecu.

„Nakon brisanja aplikacija za spojeve prije nekoliko godina, ovih dana izlazim samo s muškarcima s kojima sam već prijateljica — čak i ako žive u drugim zemljama. Neki od njih već su upoznali moje sinove, ali trudim se zadržati romantičnu stranu stvari za dane kad smo sami.

„Zanimljivo je da je s onima koji nisu očevi jednako teško planirati kao i s očevima jer su jednako zauzeti, iako putovanjima, hobijima i prijateljima, a ne brigom o djeci. Otkrila sam da su oni ležerniji u vezi nego očevi koji obično traže životnu družicu.

„U ovom trenutku života više mi odgovara manje intenzivno jer majčinstvo od mene traži puno vremena i pažnje. Volim što ne moramo razgovarati o tome kamo idemo i kako bismo jednog dana mogli spojiti naše obitelji i žonglirati s bivšima.

Možda te zanima... Djeca koja odrastaju uz jednog roditelja često imaju ovih 9 osobina kao odrasli Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.