Roditelji Sretna mama 08. rujna 2021.

Samohrane majke sjajno odgajaju djecu - a istraživanje to i potvrđuje!

Foto: Guliver : Samohrana majka i sin
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Samohrane majke rade zaista odličan posao, a to je sada potvrdila i znanost!

Obitelji dolaze u različitim oblicima i veličinama, no svaka je obitelj, bila ona manja ili veća, jednako vrijedna. No, ta nedvosmislena istina nije spriječila neke ljude da vjeruju da djeci trebaju dva roditelja kako bi napredovala i bila uspješna u životu. Ipak, iz vlastitih iskustava znamo da to nije istina, a vjerujemo da to znaju i svi samohrani roditelji, majke i očevi. I znanost je potvrdila ta razmišljanja! Naime djeca odgajana u samohranim kućanstvima napreduju jednako dobro kao i njihovi vršnjaci. 

Istraživači iz Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju u Belgiji objavili su studiju koja pokazuje da su djeca odgajana od strane majka koje se odluče za samohrano majčinstvo jednako dobro odgajana kao i djeca koja imaju oba roditelja, odnosno majku i oca.  

Evo što je studija otkrila:

Nije bilo značajnih razlika u emocionalnoj uključenosti ili roditeljskom stresu između tipova obitelji. Samohrane majke (koje su to postale vlastitim izborom) pokazale su značajno bolje ocjene u pogledu socijalne podrške koju su dobivale, ali i u želji za većom socijalnom podrškom. Nije bilo značajnih razlika u unutarnjem i vanjskom problematičnom ponašanju djece, kao i dobrobiti djece između oba tipa obitelji.

Drugim riječima: Sva su djeca dobro!

Možda te zanima... Riječ 'samohrani' me ne definira, to je samo privjesak na moju ulogu majke Roditelji

Naravno, postoji mnogo istraživanja o tome zašto jednoroditeljska kućanstva nisu idealna za djecu. No, ti bi se nalazi mogli pripisati dinamici odnosa, a ne samom sastavu obitelji, sugerira za Daily znanstvenica Mathilde Brewaeys, jedna od istraživačica studije. "Pretpostavka da odrastanje u obitelji bez oca nije dobro za dijete temelji se uglavnom na istraživanju djece čiji su roditelji razvedeni i koja su tako iskusila roditeljski sukob", rekla je Brewaeys. "Međutim, čini se vjerojatnim da bilo kakav negativan utjecaj na razvoj djeteta više ovisi o problematičnom odnosu roditelj-dijete, a ne o odsutnosti oca."

Sve se više žena danas odlučuje za samohrano roditeljstvo jer znaju da žele djecu i odbijaju dopustiti tuđim očekivanjima i stereotipima da im stanu na put. Naravno, neki su obiteljski stručnjaci podigli uzbunu zbog porasta samohranog roditeljstva, ali ovo novo istraživanje počinje uklanjati tu zabrinutost.

Odgojiti dijete, dati mu dobre osnove kako bi postalo samostalno, odgovorno, etično i optimistično ljudsko biće koje će razvijati svoje potencijale jedan je od najvećih zadataka svakog roditelja. Danas mnogi taj cilj nastaje ostvariti kao samohrani roditelji, bilo da su se u tome našli stjecajem okolnosti, bilo svjesnim odabirom. Na kraju, istraživanje je potvrdilo da je svaka "vrsta" obitelji dobra - bez obzira radi li se o samohranim roditeljima, mješovitoj obitelji ili samo zaista o dobroj teti. 

Izvor: https://www.sciencedaily.com/

Možda te zanima... Emotivno pismo samohrane majke: "Ovo su četiri stvari koje samohrani roditelji zaista žele i trebaju od tebe!" Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.