Roditelji 25. siječnja 2023.

Dokazano je: Nakon razvoda na mame pada puno veći "teret"

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razvod ili tek prekid, ako partneri nisu u braku, teški su u svakom slučaju, ali mogu biti stvarno teški kad govorimo o djeci. No, novo istraživanje pokazalo je jednu novu dimenziju – nejednakost među spolovima kad govorimo o vremenu koje roditelji provode s djecom nakon razvoda.

Nema sumnje da je razvod ili prekid težak za sve strane uključene u to. I roditelji i djeca pate, svatko na svoj način, ovisno o godinama i načinu na koji se razvod provodi. No, jedno je novo istraživanje pokazalo da je vrijeme koje roditelji provode s djecom nakon razvoda u velikom neskladu kad govorimo o spolovima. Drugim riječima, istraživanje je pokazalo da se nakon razvoda ili prekida roditelja vrijeme koje majka provodi sa svojom djecom udvostručuje.

Možda te zanima... 5 ključnih stvari za miran razvod Roditelji

Studija je objavljena u European Journal of Population, a u njoj su podatci iz longitudinalne studije o australskoj djeci, provedene u šest navrata, a koja je pratila razvoj 10.000 djece i obitelji diljem Australije. Osim što je ustanovljeno da se vrijeme s mamom udvostručuje, došlo se do zaključka da djeca provode tri puta manje vremena s oba roditelja, a vrijeme koje otac provodi sa svojom djecom je i dalje vrlo kratko.

Razvodom roditelja smanjuje se također vrijeme koje djeca provode u obrazovnim aktivnostima poput učenja i čitanja, dok se s druge strane povećava učestalost nestrukturiranih aktivnosti poput gledanja televizije, igranja videoigara i korištenja pametnih telefona. I kod djece postoji razlika među spolovima, i to tako da je kod dječaka dvostruko veća vjerojatnost da će se smanjiti obrazovne aktivnosti i povećati vrijeme provedeno uz one druge aktivnosti nego kod djevojčica.

Loša raspodjela vremena

Zanimljivo je istaknuti da ustvari, kad se brojke „stave na papir“, mame na kraju nakon razvoda ili prekida provode sličnu količinu vremena sa svojom djecom kao i prije prekida. No, trebaju proći i do četiri godine da se to dogodi. Sve u svemu, ova studija implicira da razvod roditelja negativno utječe na to kako djeca koriste vrijeme u obrazovne svrhe, posebno dječaci, te dovodi do toga da samohrane majke sve više ispaštaju.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Stručnjaci koji su provodili ovo istraživanje ističu da roditelji ne bi trebali tumačiti ove nalaze tako da misle da će razvod uništiti živote njihove djece, ali i sami stručnjaci iznenađeni su rezultatima studije. Poznato je da je dugoročno gledano djeci bolje kad se roditelji razvedu ili rastanu nego ostanu u vezi koju obilježavaju stalni sukobi i neslaganja. Ali nekad put do ostvarenja te dugoročne koristi može biti neujednačen.

Naime, nije velika tajna da nakon prekida i društvo i sustav još uvijek veći „teret“ skrbi o djeci stavlja na majke. Učinak ovakve raspodjele posebno je došao do izražaja tijekom pandemije, kad je u mnogim slučajevima ta rodna nejednakost posebno bila vidljiva. Mame obično uvijek moraju pronaći više vremena za provesti s djecom nego očevi, a dodatnu ulogu igra to što su očevi često daleko zadovoljniji vremenom koje provode s djecom.

Ravnopravnost je važna

Stručnjaci su naglasili da je na roditeljima, ako je to moguće s obzirom na okolnosti, da stvore što ravnopravniji raspored nakon prekida. Istraživanja idu u korist činjenice da što je ravnopravnije raspodijeljeno roditeljstvo nakon razvoda, to djeca emocionalno bolje stoje i imaju manje poremećaja raspoloženja, ponašanja i spavanja.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Evo nekih savjeta stručnjaka koji bi mogli pomoći - i djeci i roditeljima:

  • Zadržite otvorenu komunikaciju. Razvod je zastrašujuća stvar za mnogu djecu i može im se sve to činiti vrlo tajnim, dalekim, nestvarnim. Djeci treba reći sve potrebno, naravno u skladu s njihovim godinama, ali moraju znati sve što se događa, te im je važno naglasiti da roditelji rade na tome da nikom ništa ne nedostaje.
  • Držite se njihove rutine. Razvod može unijeti nemir i kaos u svako područje života roditelja, djeteta, obitelji. No, izrazito je važno držati se obiteljske rutine i strukture što je više moguće.
  • Stvorite prostor gdje djeca mogu izraziti osjećaje. Djeca ponekad ne izražavaju osjećaje jer im se često govori: 'O, ne trebaš brinuti o tome ili ne razmišljaj o tome'. No, oni brinu i razmišljaju. Stoga je važno stvoriti prostor u kojem mogu podijeliti s vama ono što im je na umu bez osuđivanja i da im se pruži sigurnost, a ne da se njihovi veliki i važni osjećaji odbace.
  • Napravite mjesta za zabavu. Nije važno u kojem obliku, hoćete li ih voditi u igraonicu zajedno ili naizmjence ili ćete se zabavljati kod kuće, važno je pobrinuti se da zabava i dalje bude u njihovom životu.
  • Neka donose male odluke. Kada se čini da su mnoge stvari izvan njihove kontrole, velika stvar može biti i odluka o tome što će obitelj jesti za večeru. To će im omogućiti određenu kontrolu koja im je potrebna.
  • Ne zaboravite na psihologa. Ako ste zabrinuti zbog toga kako će razvod utjecati na vaše dijete, posavjetujte se s obiteljskim liječnikom ili pedijatrom. Vjerojatno su to već imali takvih slučajeva i mogu vas savjetovati, te uputiti na stručnjaka koji bi vam mogao pomoći. Naravno, možete to učiniti i u privatnim centrima.

Ono što roditelji ne smiju zaboraviti u cijeloj priči jest da su se, vrlo vjerojatno, razveli da biste, između ostalog, poboljšali kvalitetu života svoje djece. E, pa sad je pravo vrijeme da to i učinite!

Možda te zanima... Što sam rekla kćeri kad je pitala: Mama, zašto nas je tata ostavio? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.