Roditelji 18. listopada 2023.

Ja sam samohrana mama – je li loše ako muškarca s kojim hodam ne zanimaju moja djeca?

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad prođe onaj prvotni šok zbog razvoda i uhodaš se u svakodnevicu, možda jednom u tvoj život i zakorači netko s kim bi poželjela provoditi više vremena i možda ga pustiti da uđe u tvoj život… Ali tu su djeca.

Iza tebe je razdoblje u kojem si bila sigurna da više nikad nećeš izaći iz kuće, razdoblje u kojem si bila sigurna da više nikad niti jednog muškarca nećeš pustiti u svoj život, razdoblje u kojem si bila uvjerena kako više nikad nikog nećeš zavoljeti. Izašla si iz kuće, zabavljaš se, a u tvom je životu i muškarac kojeg bi rado u bilo kojem obliku zadržala u blizini. Viđate se, zabavljate i dobro vam je.

Možda te zanima... Ovih 9 savjeta pomoći će ti da budeš dobar očuh ili pomajka Roditelji

No, postoji jedna važna razlika između vas dvoje i jedna važna tema za razgovor – ti imaš djecu, on ne. Svaka pomisao na bilo kakvu ozbiljnu vezu uključuje ozbiljan razgovor o djeci. No, čini ti se da on ne shvaća tvoju djecu jednako ozbiljno kao ti. Tebi su djeca na prvom mjestu, a on jedva da pita za njih. To je dovoljno da se u tebi pojavi iskra sumnje u vaš odnos…

S ovakvim se problemom javila jedna mama na portalu Romper.com, a odgovorila joj je Rebecca Wolf, autorica dvije knjige Rockabye: From Wild to Child i All of This: A Memoir of Death and Desire, s vrlo sličnim iskustvom. Svidio nam se način na koji je postavila stvari u ovom slučaju. Rebecca, inače, već godinama na tom portalu održava rubriku „Seks i samohrane majke“.

Činjenica je da osoba koja nema djecu ne može shvatiti koliko je teško odgajati djecu i koliko to točno angažmana iziskuje. U ovakvom odnosu osoba koja nema djeca može imati razne sumnje i osjećati razne strahove. Moguće je da jednostavno nema dojam što to točno znači uopće imati djecu i s njima dijeliti život, pa je to razlog zašto ne sudjeluje dovoljno u razgovorima o djeci.

Još je jedna važna činjenica, a to je da je očito da muškarac u ovoj ženi vidi više od „samo“ majke. To je vrlo važno za odnos bilo kakve vrste. Možda vaš odnos neće nikad prerasti u nešto ozbiljnije, a možda baš hoće i trebaš se na to pripremiti. Ono što moraš znati je da u ovakvoj situaciji je vrlo hrabro izlaziti s osobom koja je roditelj, dok ti nisi. U tom položaju zamišljaš što je to sve što ta osoba s djecom zna, ima, može, a ti nemaš pojma o tom. Nije se lako ohrabriti.

Puno tog ovisi i o godinama u kojima su djeca. Ako su djeca mala, sve se može činiti puno lakše. No, ako su, na primjer, tinejdžeri, sve postaje puno teže. Upoznati se s tinejdžerom kojem su se roditelji razveli, nije najugodnija stvar na svijetu, sigurno.

Kad je ova mama pitala treba li pobjeći od muškaraca koji se tako ponaša, prije nego se prekomjerno veže i uvede ga u svoju obitelj, dobila je odgovor: ne, ne treba.

Ono na što se svodio odgovor ovoj mami je da je sjajno što muškarac u njoj vidi više od mame i da u tom slučaju trebaju pokušati pronaći interese koji nisu vezani uz roditeljstvo. Svaka žena koja je majka je, ionako, više od onog što predstavlja kao „samo“ majka. Za početak je važno izgraditi odnos s nekim, iako nije uključen u svaki aspekt života te osobe.

Pronalaženje zajedničkih stvari izvan roditeljstva može biti izazov za bilo kojeg roditelja, ali može isto tako biti korak ka normalnom životu u koji će se kasnije uključiti i onaj aspekt roditeljstva. Tako će i djetetu sve malo lakše pasti. Ipak je kemija između dvoje ljudi prvo što se mora javiti, a na ostalom se kasnije može raditi…

Možda te zanima... 10 rečenica koje nikada ne smiješ reći svojoj djeci ako se ti i partner(ica) razvodite Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.