Roditelji Kolumne roditelja 09. rujna 2019.

Riječ 'samohrani' me ne definira, to je samo privjesak na moju ulogu majke

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na samom početku nisam znala kome se obratiti, nisam poznavala samohrane roditelje niti sam imala s kime razgovarati o istoj situaciji. Jako mi je to nedostajalo

Samohrani roditelj. Riječ koja te definira. Kao da si osuđen. Pod reflektorima. Sažalijevan. Oko sebe nailaziš na poglede zabrinutosti i znatiželje.Kako to sve hendlaš? Osjećaš li se usamljenom? Kako dogovaraš viđenje djeteta? Kako to utječe na dijete? Sigurno ti je teško.“ 

Da. Teško je. Naporno. Frustrirajuće. Želim nekoga pored sebe. Želim pomoć. Želim podršku. Utjehu. Želim dijeljenje odgovornosti. Želim oba roditelja u zdravom odnosu. Zajedno. A toga nema. 

Nije tako svaki dan. U početku je bilo užasno. U početku se boriš s ljutnjom i krivnjom. Sâm si. Osjećaš se izdano, ostavljeno, izgubljeno. Nemaš pojma kako to sada ide. Ne želiš razumjeti. Vrtiš filmove unazad. Sagledavaš sve ponovno i mozgaš. Stalno mozgaš. 

svađa razvod djeca dijete Možda te zanima... Ne razvodu zbog djece ili Da razvodu upravo zbog djece Roditelji

A onda počinješ razumijevati. Odnosno nastojiš. Odaberi što ti više odgovara. Ja sam odabrala razumijevati. Sada više nije užasno. Zapravo dolazi u fazama. Najprije je bila faza ljutnje zbog odsutnosti jednog roditelja, a sada prevladava želja za slobodnim vremenom. Želim malo prostora za sebe. Želim podjelu odgovornosti. Kada će P. imati par godina više i kada krenu pitanja, možda dođem u novu krizu i nove faze ljutnje. I opraštanja. I tako u krug. Ali to je dobro. Osjećam kao da ljuske otpadaju u određenim periodima. I kada jedna otpadne, ne vraćam se više na nju. Nekako izblijedi. Kao da to prerasteš. Zapravo ne želim imati više ljutnju. Ako imaš takav cilj onda lakše proradiš kada do nje dođe.

4 razloga zašto samohrane i razvedene mame trebaju biti ponosne

Samohrani roditelji, u ovome niste sami

Kada sam ostala sama polazila sam grupe podrške za samohrane roditelje, čitala brdo knjiga i pohađala psihoterapiju. Odlučila sam da riječ SAMOHRANI mene neće definirati. To je za mene mali privjesak na moju ulogu majke. Ali ta riječ me osnažila. 

Na samom početku nisam znala kome se obratiti, nisam poznavala samohrane roditelje niti sam imala s kime razgovarati o istoj situaciji. Jako mi je to nedostajalo. Zato bih voljela pružati podršku samohranim roditeljima. U ovome nisi sama i u ovome biraš što ćeš sa svojom ulogom. Raditi na tome ili tapkati na mjestu. 

mama kći Možda te zanima... Sedam pravila komunikacije nakon razvoda Roditelji

S prijateljicom sam osmislila radionice za razvedene roditelje jer smo shvatile da razvod uzrokuje nedostatak samopoštovanja, osjećaj ostavljenosti i izgubljenosti, zaglavljenost u nekom (samo)okrivljavanju, potrebu za ponovnom izgradnjom određenih dijelova života te intenzivan rad na često narušenom odnosu s djetetom. 

Osmislile smo radionice od tri susreta, čije će teme biti rad na sebi, rad na odnosu s bivšim partnerom i rad na odnosu s djetetom u podlozi čega su naši stavovi, uvjerenja i želje, emocije, izgradnja odnosa kroz komunikaciju, poželjna ponašanja i razumijevanje. Obje smo to prošle i shvatile smo da je ovakav oblik podrške prijeko potreban. 

Ako si zainteresirana, očekujemo te s veseljem (i žene i muškarce) ili slobodno podijeli s onima za koje znaš da bi im dobro došlo. 

Više o edukaciji i prijavama možete saznati na ovoj web stranici.

Možda te zanima... Razvod i skrbništvo: Je li uvijek u najboljem interesu djeteta? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.