Roditelji Baka i djed 06. kolovoza 2018.

Vječna briga: Baka će razmaziti dijete

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedan od čestih roditeljskih strahova jest upravo onaj da će bake i djedovi razmaziti djecu time što im daju sve što požele, što ne postavljaju jasne granice o tome što je prihvatljivo ponašanje, a što nije, ili što ih obasipaju poklonima, kupuju slatkiše ili sve dopuštaju

Nekad su bake i djedovi bili svakodnevno prisutni u životu svoje djece, pa tako i svojih unuka. Živeći zajedno s njima, sudjelovali su u kreiranju obiteljskih odnosa i dinamike. Danas je situacija drugačija. No, iako često više ne žive u istom domaćinstvu, bake i djedovi i dalje imaju značajne i raznolike uloge u obitelji.  

Danas oni često pomažu svojoj djeci, današnjim roditeljima, na razne načine. Svakodnevno ili povremeno čuvaju svoje unuke, provode vrijeme s njima, igraju se ili zajedno uče. Ponekad roditeljima pružaju financijsku ili drugu materijalnu pomoć. Mogu biti koristan izvor informacija, savjeta i iskustava. A ako su bliski, oni im mogu biti i važan izvor emocionalne podrške u teškim trenucima.

baka dijete vrt Možda te zanima... Savjeti za mame: Dragocjeni 'baka servis' Roditelji

Kakvu će ulogu u obitelji bake i djedovi imati ovisit će o nekoliko faktora: koliko blizu žive, jesu li još uvijek u radnom odnosu, kakav je njihov odnos s roditeljima te jesu li u obitelji prisutna oba roditelja ili samo jedan. Ako žive dalje, ako rade i ako nemaju bliski odnos s roditeljima vjerojatno će imati i manje kontakata, a time i manje prilika za razvoj međusobne bliskosti. Tada će njihova uloga u životu obitelji biti manja. Nadalje, ako su u obitelji prisutna oba roditelja, djedovi  i bake će vjerojatno imati manji utjecaj od obitelji u kojoj je prisutan samo jedan roditelj.

baka, unuci Možda te zanima... Otkad sam baka, naučila sam ponekad reći 'ne' Roditelji

Bake i djedovi iz dječje perspektive

Gledano iz dječje perspektive, za većinu djece odnos s bakama i djedovima predstavlja jednu posebnu vrstu bliskosti, koje će se većina sjećati i kada budu puno stariji. Djedovi i bake su često neiscrpan izvor ljubavi i podrške svojim unucima. Za mnogu djecu oni predstavljaju osobe od povjerenja kojima će se obratiti kada im bude teško i uz koje će naći utjehu i emocionalnu sigurnost.

Možda te zanima... Foto: Posebna veza bake i djeda s unucima Roditelji

Djedovi i bake čuvaju obiteljsku tradiciju i prenose je unučadi. Djeca vole slušati njihove priče, priče o obiteljskoj povijesti, o tome kakvi su bili njihovi roditelji kad su bili djeca, o tome kako je bilo i kako se živjelo nekad. Bez roditeljske odgovornosti, ali i s više životnog iskustva, djedovi i bake drugačije, obično opuštenije, ulaze u odnose sa svojim unucima.

baka unuk park | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Hoće li bake i djedovi razmaziti djecu?

Roditeljstvo je odgovorna i jedna od najzahtjevnijih uloga pa je podrška koju roditeljima mogu pružiti bake i djedovi vrlo važna i često dobrodošla. Iako su odnosi između roditelja i baka i djedova često skladni, ipak se u njima mogu naći i određene razmirice i neslaganja. Vrlo često se roditeljska slika o tome kako djecu treba odgajati razlikuje od slike koju o odgoju imaju bake i djedovi. Ponekad će se to izraziti smo u stavu ili dobronamjernu savjetu djeda i bake, no ponekad će se to vidjeti i u odnosu s djecom, odnosno njihovom ponašanju prema djeci.

Možda te zanima... Možemo li razmaziti djecu? Ili se ipak radi o nečem drugom? Vrtić

Jedan od čestih roditeljskih strahova jest upravo onaj da će bake i djedovi razmaziti djecu time što im daju sve što požele, što ne postavljaju jasne granice o tome što je prihvatljivo ponašanje, a što nije, ili što ih obasipaju poklonima, kupuju slatkiše ili sve dopuštaju.  

Različita pravila

Za očekivati je da će bake i djedovi obično zauzeti blaži stav prema djeci, da će im više "popuštati" i češće udovoljavati njihovim željama i zahtjevima. To je u redu i ako se radi o manje važnim stvarima, različitost ne bi trebala predstavljati problem. Djeca mogu naučiti što je prihvatljivo, a što nije osobama s kojima dolaze u dodir. Nije nužno da ista pravila vrijede u svim odnosima, odnosno da se svi odrasli ponašaju na isti način, jer niti nismo svi isti. U redu je ako ja, kao roditelj, dopuštam djetetu neke stvari, a baka i djed ne, i obrnuto.

baka djeca unuk unuci | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ponekad i samo dijete ima komentare o toj temi, na primjer: "Ali, baka mi to uvijek dozvoli…" ili "Djed se uvijek sa mnom igra kada ga ja tražim". Tada mu možemo reći sljedeće: "Razumijem da ti to baka dozvoljava. Meni to nije prihvatljivo..." ili "Razumijem da se djed uvijek igra s tobom kad ga zatražiš. Ja želim prvo napraviti ručak. Iza ručka se možemo zajedno igrati." Objasnite djetetu da pravila "kod bake" i kod vas mogu biti različita i da je to u redu.

baka djed unuci Možda te zanima... Što kada se bake i djedovi miješaju u odgoj djeteta? Roditelji

Blaži pristup od strane baka i djedova neće razmaziti dijete, ako ono ima druge odrasle, napose roditelje, koji jasno komuniciraju s njim, uz koje zna što je dozvoljeno, a što ne, te koji osiguravaju zadovoljavanje njegovih potreba, ali ne i svih njegovih želja. Roditelji su odgovorni za dijete i na njima je da vode svoje dijete kroz život te donose odluke vezane uz njegovo zdravlje i dobrobit. Bojazni ne bi trebalo biti pogotovo ako su kontakti s bakama i djedovima samo povremeni, a dominantnu odgojnu ulogu imaju roditelji.  

Kada roditelji trebaju reagirati?

Razlike u svjetonazoru roditelja i baka i djedova mogu postojati, no one ne moraju predstavljati problem u odnosu. Ako bake i djedovi imaju drugačije mišljenje, čak i ako zauzimaju stav onog koji zna najbolje, roditelj može ili ne mora prihvatiti njihovo mišljenje. Odnosi i dalje mogu biti skladni ako svaka od strana poštuje različitost i mišljenje drugog te ako odlučuje i djeluje u području svoje odgovornosti.

baka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock No ponekad se događa da bake i djedovi previše ulaze u područje odgovornosti roditelja, da preuzimaju na sebe njihovu ulogu ili da se u odnosu s djetetom ponašaju na "njegovu štetu". Na primjer, dozvoljavaju konzumiranje velikih količina slatkiša, grickalica ili gaziranih sokova, preskakanje popodnevnog odmora, kasne odlaske na spavanje, predugačko gledanje televizije  i slično.

Možda te zanima... Dijete voli biti kod bake i djeda, a ja se ne slažem s njima Vrtić

Ako smatrate da bake i djedovi čine nešto što ugrožava zdravi razvoj djeteta, odnosno ako želite da vas podrže u nekom vašem odgojnom pristupu, važno je da razgovarate s njima. Jasno i otvoreno, uz međusobno uvažavanje i poštovanje, recite im što želite; kako da se odnose prema vašem djetetu, što točno da rade. Objasnite zbog čega smatrate da je određeni način postupanja važan ili zašto je važno da se pridržavaju vaše odluke. Pitajte ih možete li im nekako pomoći da se drže onoga što vi želite i smatrate važnim. Dogovorite vrijeme kada ćete ponovo o tome razgovarati da vidite kako se razvija situacija koju ste razmatrali.  

Uz međusobno uvažavanje i poštovanje, većinu problema ili potencijalno konfliktnih situacija moguće je uspješno riješiti. No, ponekad će jedino rješenje biti fizička odvojenost i kontrolirani kontakti, odnosno odmicanje od situacija koje za djecu nisu povoljne. Ako bake ili djedovi svakodnevno čuvaju vaše dijete (a što nije njihova obaveza), a vama se čini da ne rade na njegovu dobrobit (ne nužno iz loše namjere), možda trebate razmisliti o drugačijoj skrbi o djetetu dok vi radite.

baka i unuk Možda te zanima... Dajte bakama da dišu! Roditelji

Njegujte odnos s bakama i djedovima

Za djecu je kontakt s bakama i djedovima važan, stoga ga, ukoliko on djeci godi, potičite bez obzira na prirodu vašeg odnosa s vašim ili partnerovim roditeljima. I ako živite u različitim gradovima, i kontakti uživo su rjeđi, moguće je njegovati povezanost obitelji  s bakama i djedovima kroz telefonske kontakte, pisma, te česte razgovore s djecom o njima. 

Djedovi i bake ne postoje samo da bi bili podrška djeci i roditeljima. Oni unose bogatstvo u živote djece. To su ljudi koji su puno dali u životu i kojima vrijedi iskazati zahvalnost. Poštujući ono što je njima važno i uvažavajući ih, roditelj im iskazuje poštovanje te uči dijete da čini isto.

baka zima snjegović Možda te zanima... Kada možemo dijete ostaviti na praznicima kod bake i djeda? Roditelji
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar DečijePesmice
  DečijePesmice

  Poštovanje Semire i Amida, Bili smo toliko slobodni da vam predstavimo naš novi YouTube kanal sa dečijim pesmicama i ostalim edukativnim sadržajem. Sav materijal je usnimljen na ekavici i ijekavici, i pravljen je sa fokusom na zadovoljavanje svih dečijih potreba. Prijavite se na naš kanal ili nas pratite putem Fejsbuka uz pomoć sledećih linkova. YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCTg4UFx_mhNWQj_mqkJgu8Q  Facebook: https://www.facebook.com/PesmiceZaDecu/  Puno pozdrava!

 • Semiramida

  Djedovi i bake su neprocjenjivo blago za dijete, jest da znaju često biti peta kolona i sabotirati naše zabrane, ali to je minorno u odnosu na njihov doprinos u razvoju djeteta..... ja još pamtim moju baku i djeda i sve što su mi govorili i vrijeme koje su mi posvetili , pridonijeli su mojoj sigurnosti i samosvjesti..... a moja djeca isto tako obožavaju svoje bake i djedove od kojih nekih više nema, ali imaju lijepe  uspomene i sjećaju ih se i spominju ih ..... i otiđu im odnijeti cvijeće i zapaliti svijeću.....!  Ima raznih odnosa, i animoziteta ali nemojte dozvoliti da ružno govorite o svojoj svekrvi ili svekru pred djetetom, to nije dobro za odgoj djeteta, kakvi god bili vaši odnosi, to su djetetovi baka i djed i morate ga učiti poštovanju prema njima i dozvoliti da ih posjećuje .

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.