Roditelji Baka i djed 23. rujna 2016.

Savjeti za mame: Dragocjeni 'baka servis'

baka dijete vrt
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pravo je bogatstvo kada dijete možete povjeriti majci ili svekrvi. Pored toga što će vaš mališan biti na sigurnom, bake će im nesumljivo pružiti i beskonačno mnogo ljubavi

Spadate u skupinu roditelja koji već nekoliko mjeseci pokušavaju svoje dijete upisati u vrtić? Ili pak, imate tako "sretno" radno vrijeme da ni vi ni suprug niste u mogućnosti bar tri puta tjedno "pokupiti" dijete na vrijeme iz vrtića? Eto nevolje. Naravno, rješenje je zlatni "baka servis".

Svi oni koji koriste usluge ovog najdragocjenijeg servisa na planeti znaju koliko on puno znači. No, čak i s bakama, povremeno se javljaju nesuglasice - od suštinskih do filozofskih. Čime hraniti dijete i kako ga oblačiti, što mu treba dozvoliti, a što zabraniti, kako naglašavati riječi i koju verziju o stvaranju svijeta treba smatrati najboljom.

Otkad sam baka, naučila sam ponekad reći 'ne'

Kada potpuno ovisite o svojoj mami ili svekrvi, htjeli ne htjeli, trebate biti taktični i tolerantni, a također i manje probirljivi I sitničavi. Zato, ako se pojave razlike u odgoju raspravite to s mamom ili svekrvom, postojat će veće šanse da vas baka posluša, a ne da vaše molbe nazove modernim kapricom.

Ne zaboravite da to ipak nije njeno dijete i da ona nije u obvezi biti s njim. I ako je ona već pristala, najbolje je da se u većini svakodnevnih pitanja postupa onako kako ona misli da treba. Ništa ne gubite. I ako ste vi mudra mama, to ćete prihvatiti kao plus, a ne kao minus.

Djeca postaju kreativnija igrajući se s djedom i bakom

Činjenica da ste dijete prepustili mami ili svekrvi, znači da imate povjerenja u njih. Baka može puno toga naučiti dijete. Ona voli svoje unuke i spremna je s njima igrati razne igre, pričati bajke. Ipak, ne ispuštajte iz vida da osnovnu odgovornost za mališana snosite vi, i da najvažnije odluke trebate donositi samostalno.

Baka i djed se miješaju u odgoj

Posljednjih 20 godina broj zaposlenih majki stalno raste. Istraživači Sveučilišta iz Bristola u Velikoj Britaniji promatrali su razvoj 12.000 djece od rođenja do osme godine, i došli su do zanimljivog otkrića - djeca o kojoj su brinule bake uspješnije su rješavala problem kada su se svađala s drugom djecom u školi od one djece koju nisu čuvale bake .

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.