Roditelji Baka i djed 28. travnja 2016.

Prihvatite svoju novu ulogu bake

baka, unuka
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Identitet bake daje vam novi status u društvu i pokazuje vam koliko ste voljeni i poštovani

U današnje vrijeme mnogi tek u svojim 30-ima počinju stvarati vlastitu obitelj, pa majčinstvo traje puno dulje nego prije. Mnoge žene sebe vide prvenstveno kao majke jer prilično kasno postaju bake. Dr. Bettye M. Caldwell smatra da biti baka ne znači da ste stari, već je to nova uloga koja pokazuje koliko ste voljeni i poštovani. Mnogi naglašavaju titulu bake čak prije nego što kažu čime se bave. Takvo isticanje ove uloge ne znači da ste upali u jednu od stereotipskih ženskih uloga, nego upravo suprotno, ovaj identitet daje vam novi status u društvu. Biti baka znači da imate korijene u prošlosti, ali i utjecaj na budućnost.

Dr. Bettye M. Caldwell savjetuje novopečenim bakama kako prihvatiti svoju novu ulogu.

Biti mlada baka je zabavno

Sada više nije važno kako izgledate. Opustite se, više se ne morate uspoređivati s drugim ženama, a posebno ne s onima na koje gravitacija još nije imala utjecaj. Ako ste mladi i izgledate dobro, nemojte pred unucima govoriti da mislite da ste premladi da biste bili baka. Oni će misliti da ih ne volite. Uostalom, biti mlada baka je zabavno, a i imate dovoljno energije za igranje s unucima.

Probajte nove stvari

Uz identitet bake dolazi neka vrsta oslobođenja. Više ne morate podnositi strogo ispitivanje svoje djece ili paziti kako se oblačite za roditeljske sastanke. Sada možete biti zabavni i zabavljati se. Ovo je idealno vrijeme da probate sve ono za što prije niste imali hrabrosti, probajte skakanje padobranom ili poštaru otvorite vrata u kućnom ogrtaču. Prošlo je doba kada su vas se djeca sramila, sada ćete ih samo zabavljati.

Vaš status bake dokaz je da ste proživjeli mnoge teške trenutke u životu, podigli ste obitelj i marljivo radili tijekom puno godina. Skupili ste puno iskustva i ispunili svoju genetsku dužnost tako što ste stvorili nove generacije. Budite ponosni jer ste baka!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.