Zimske bebe 2020/2021

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Loki30
    24. Svibanj 2020. 12:37

Tenci

Loki30

Jutro curke, jel mi može neko objasniti kako funkcioniraju komplikacije ako nisu tak dugotrajne… ja sam npr. od 9.5. doma, i sad ovaj tjedan moram u firmu i hzzo odnijet doznake, prijavit komplikacije i sve to skupa kako ide.. imam bolovanje na 60 dana otvoreno sada, i nakon toga bi se možda ako je sve u redu vratila na posao, pa mi nije jasno.. ako nisam puni mjesec na komplikacijama, kako se to onda gleda? Pola isplaćuje država, pola poslodavac?
    Nova sam u ovome pa nemam pojma.. hvala 😊

Ovisi dal si na klasicnom bolovanju, ili na bolovanju zbog komplikacija u trudnoci. Ako su bas komplikacije, onda sve placa HZZO.
    E sad, uzmi u obzir da dok budes isla ponovo na komplikacije ili porodiljni, ovisi kaj planiras, da se gledaju isplate zadnjih 6 placa i da taj mjesec dok si na bolovanju ti bude pisalo 0kn, odnosno tebi neki mali iznos od 1. do 8.5. dok si jos radila, tak da ti bude malo manji prosjek.

Hvala tI,
    Pa ustvari pojma nemam, piše mi preporuka 60 dana i šifra G0 i iskreno moja gin. nije baš bila jasna i nije mi ništa rekla o otvaranju komplikacija, to su mi spomenule cure s posla kao opciju.. Pošto sam u firmi 8mjeseci,shvatila sam da od hzzoa nemam pravo na punu naknadu nego na 800kn mjesecno, pa bi ja rado ako će biti moguće vratila se na posao nakon isteka tih 60 dana jer mi je velika razlika između place i naknade sa hzzo-a.
    Iskreno, totalno sam sad zabrinuta oko toga i ne znam uopće što da radim 😕 

24. Svibanj 2020. 14:55

Loki30

Tenci

Loki30

Jutro curke, jel mi može neko objasniti kako funkcioniraju komplikacije ako nisu tak dugotrajne… ja sam npr. od 9.5. doma, i sad ovaj tjedan moram u firmu i hzzo odnijet doznake, prijavit komplikacije i sve to skupa kako ide.. imam bolovanje na 60 dana otvoreno sada, i nakon toga bi se možda ako je sve u redu vratila na posao, pa mi nije jasno.. ako nisam puni mjesec na komplikacijama, kako se to onda gleda? Pola isplaćuje država, pola poslodavac?

Ovisi dal si na klasicnom bolovanju, ili na bolovanju zbog komplikacija u trudnoci. Ako su bas komplikacije, onda sve placa HZZO.
    E sad, uzmi u obzir da dok budes isla ponovo na komplikacije ili porodiljni, ovisi kaj planiras, da se gledaju isplate zadnjih 6 placa i da taj mjesec dok si na bolovanju ti bude pisalo 0kn, odnosno tebi neki mali iznos od 1. do 8.5. dok si jos radila, tak da ti bude malo manji prosjek.

Hvala tI,
    Pa ustvari pojma nemam, piše mi preporuka 60 dana i šifra G0 i iskreno moja gin. nije baš bila jasna i nije mi ništa rekla o otvaranju komplikacija, to su mi spomenule cure s posla kao opciju.. Pošto sam u firmi 8mjeseci,shvatila sam da od hzzoa nemam pravo na punu naknadu nego na 800kn mjesecno, pa bi ja rado ako će biti moguće vratila se na posao nakon isteka tih 60 dana jer mi je velika razlika između place i naknade sa hzzo-a.

I za otvaranje komplikacija i porodiljnog, treba imati 9 mj u komadu ili 12 mj u dvije godine. Tak da ti sad i ovo bolovanje ide u staz pa se vrati raditi i onda dok staknes 9 mj staza bez prekida, mozes bez problema otvoriti komplikacije i imala budes primanja kak vec idu, komplikacije max 4250kn ako imas vec placu, ako je manja, onda u visini place, a porodiljni prvih 6 mj u visini place, a drugih max 5600kn ako imas primanja veca od toga, a ako imas manje onda u visini place.... 

Sara2021
    24. Svibanj 2020. 15:12

Znaci ako se ide sad na bolovanje, bit ce ce nam manja naknada kasnije, nego ako odmah idemo na komplikacije?

Stiže nam Ena 🌺
    Termin 02.01.2021.

Loki30
    24. Svibanj 2020. 15:44

Tenci

Loki30

Tenci

Loki30

Hvala tI,

I za otvaranje komplikacija i porodiljnog, treba imati 9 mj u komadu ili 12 mj u dvije godine. Tak da ti sad i ovo bolovanje ide u staz pa se vrati raditi i onda dok staknes 9 mj staza bez prekida, mozes bez problema otvoriti komplikacije i imala budes primanja kak vec idu

Ma samo dio "otvaranja komplikacija" mi nije jasan, jer me gin. nije uopće uputila..dakle više bi mi se isplatilo bit sad na običnom bolovanju pa naknadno otvoriti komplikacije ali nisam baš sigurna da to mogu s obzirom da mi je na potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad napisala šifru G0, pa sam navodno obavezna prijaviti komplikacije?! 😕
    Sve bi bilo super da se strucno računa u staž za komplikacije ali ovako....👎
    Lijepa Naša 😀

24. Svibanj 2020. 15:45

Sara2021

Znaci ako se ide sad na bolovanje, bit ce ce nam manja naknada kasnije, nego ako odmah idemo na komplikacije?

Bolovanje obicno ide na teret poslodavca i iznosi 70% place. Komolikacije u trudnoci idu na teret HZZO-a i iznose 100% place ako je placa manja od 4250kn, odnosno iznose mac 4250kn ako je placa veca od toga. Ako ste sad jedan mj na bolovanj ili komplikacija pa se vracate raditi, pa opet nakon mjesec, dva otvarate komplikacije ili porodiljni, na er1 obrascu vam bude za ovaj mj koji ste bilr na bolovanju/konplikacijama pisao iznos 0kn jer to ne spada u placu i kod izracuna prosjeka, bude za koju kunu manja satnica.
    Jer ako otvarate normalno bolovanje, a ne komplikacije, prije otvaranja porodiljnog, morate nositi er1 obrazacbi onda bude na njemu pisalo za svaki mjesc na bolovanju 0kn i imale budete porodiljni ko nezaposlene. Zato se otvaraju komplikacije u trudnoci uvijek, a ne normalno bolovanje jer se one vezu kasnijr na porodiljni, prije komplikacija donesete er1 obrazac i ta satnica na njemu vrijedi i za komplikacije i za potodiljni. 

Sara2021
    24. Svibanj 2020. 16:17

Tenci

Sara2021

Bolovanje obicno ide na teret poslodavca i iznosi 70% place. Komolikacije u trudnoci idu na teret HZZO-a i iznose 100% place ako je placa manja od 4250kn, odnosno iznose mac 4250kn ako je placa veca od toga. Ako ste sad jedan mj na bolovanj ili komplikacija pa se vracate raditi, pa opet nakon mjesec, dva otvarate komplikacije ili porodiljni, na er1 obrascu vam bude za ovaj mj koji ste bilr na bolovanju/konplikacijama pisao iznos 0kn jer to ne spada u placu i kod izracuna prosjeka, bude za koju kunu manja satnica.
    Jer ako otvarate normalno bolovanje, a ne komplikacije, prije otvaranja porodiljnog, morate nositi er1 obrazacbi onda bude na njemu pisalo za svaki mjesc na bolovanju 0kn i imale budete porodiljni ko nezaposlene. Zato se otvaraju komplikacije u trudnoci uvijek, a ne normalno bolovanje jer se one vezu kasnijr na porodiljni, prije komplikacija donesete er1 obrazac i ta satnica na njemu vrijedi i za komplikacije i za potodiljni.

Hvala 😊

Stiže nam Ena 🌺
    Termin 02.01.2021.

Petrica34
    24. Svibanj 2020. 17:26

Kod izracuna porodiljnog se ne uzimaju u obzir mjeseci kada si na komplikacijama nego 6 zadnjih placa prije komplikacija. Ja sam to provjeravala sa svojim racunovodstvom, a i za porodiljni se obracunava naknada na temelju isplacene place a ne bolovanja ili komplikacija.

Kiflica
    24. Svibanj 2020. 18:22

Drage, dok se ja javim vec ode 20 stranica i zaboravim tocno kome sam sto zeljela odgoviriti! :)) Hvala sto ste pisale jelovnike, nekako ste me umirile. Moze, napisat cu jos koji jelovnik! :) Vidim ima cura iz Rijeke, i ja sam isto, cak mislim da smo isto u 7 tt, mozda budemo skupa u rađaoni :)). Za komplikacije, miskim da bi svaka koja ima stresniji posao i boji se trebala bez straha pitati ginekologicu. Ja radim jer mi jos uvijek nije tesko i nemam simptoma, a i trenutno je manje stresno nego inace jer nam je korona ubila posao, ali podrzavam cure koje zele i trebaju da ostanu doma, a ne da riskiraju - ipak je bebica i zdravlje najbitnije.  Ja sam prekjucer prvi put imala bas zgaravicu i kao kamen u zelucu, a jela sam vege bolonjez koji inace obozavam ( nisam vege, tamanim i meso). Ide crvena leca (bogata folnom kiselinom), pomidor sos i tjestenina.

Kiflica
    24. Svibanj 2020. 18:24

Ali prosla me zgaravica kad sam popila malo vode s octom, a onda malo kasnije i bananu i bademe. :)

Kiflica
    24. Svibanj 2020. 18:34

Zapravo nisam posve bez simptoma, samo nemam mucnine. Ali imam lagane grceve i malo me zna zabolucnuti lijevi jajnik, ali rijetko i blago. I imam jedan neobicni simptom: nocno znojenje. Probudim se bas oblivena znojem. Je li jos nekome tako? 

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.