ZIMSKE BEBE 19/20🧡 pt 4

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Grizli

Broj poruka: 8276

Prijavi adminu

Pozdrav cure... Ja sam morala usporiti tempo i naglo dobila slobodno vremena pa reko da skicem jel još tko tipka tu ☺️ Jako lijepo je vidjeti da grupa još "živi"... 
    M uglavnom super, malo muku muči i dalje sa astmom, ali pod terapijom sve super. Teški perfekcionist je pa se s tim malo sad obracunavamo, ali sve u svemu ne mogu se žaliti. 
    Zarice sretno sa odlukom. Meni je to nezamislivo da bi otišla negdje van di nemam nikog svog, iako nisam tip ovisnika o obitelji, a od baka servisa i teta nemamo baš niakkve koristi, ali za mene bi to bila prehrabra odluka. Tako da svaka čast ako se upustite. I sretno što god odabrali...
    Mikio drago mi je pročitati da mala bar ne zeza sa hranom, nadam se da će i starija jednog dana postat gurmanka 🤷 ili neće 🫣. Ti imas hrpu živaca... Nisam uspjela pohvatati jel mlađa doma s tobom ili je isto u vrtiću? Što je sa poslom? M zna često imati noćne more i to tako da tokom noći baš viče tipa nemoj me, neću, neeee... Najsmješnija je bila neki dan kad je u snu vikala haloo halooo jel živi tu neko. Obično onda dođe kod mene u krevet pa se smiri. Ujutro se nekad čak i sjeti sto je sanjala, al većinom ne. Puno puta se ni ne probudi nego ju cujemo pa idemo kod nje u sobu umirujemo ju ono klasika mama je tu, pssst, sve je dobro, amlo maznjena i smiri se. Nije tako dramatično. 
    Mrgud ajme kako brzo vrijeme prođe. Ako je maleni već krenuo u vrtić sretno i nadam ae da prilagodba ide dobro. 
    Pozz svima 

• Zarica

Broj poruka: 2628

Prijavi adminu

Hej Grizli, lijepo je i tebe cut:) Evo mi na kraju nakon svih mozganja, premisljanja, vaganja odlucilu ostat. Trebala je biti privremena selidba, na 4 godine, tek toliko da si dugurocno osiguramo miran financijski dio zivota... Al na kraju smo izvagali ovako, pa valjda bude ok. Muci me ato stvari, mogli smo i zauvijek i znam da je nizozemski obrazovni sustav nemjerljivo bolji od naseg od kojeg me jeza hvata... al tu smo di jesmo, procijenili smo da ce nam ipak najbolje bit ostat....
    mikio, supeeer da ide na bolje u vrticu :) Nit ne treba joj vise od jedne prijateljice, a opet do skole budu svi vec stari prijatelji. To da mora lezati po dva sata budna je meni katastrofa, ne razumijem ko normalan bi silio dijete na to. Da ne mogu ponuditi alternativno rijesenje za dijete koje ne moze zaspati, stvarno ne razumijem... ja sam isla u vrtic prije skoro 30 godina pa se sjecam da sam se na inicijativu teta kod spavanja pridruzivala starijoj grupi, s obzirom da bi svo vrijeme 'spavanja' samo blejala u strop...Takve nocne more koje opisujes smo mi imali s malim kod prilagodbe na jaslice. Bas tesko nam je to bilo. Nadam se da ce proc sto prije. Sad nema nocne more, al cini mi se da je vec par puta mjesecario. Jednom je doslovce usred noci dosao u nasu sobu i krenuo petljati po nasem stolu gdje je bila neka roba. Skuzila sam odmah da nesto ne stima i samo rekla neka se vrati u krevet, a on je onak automatizmom 'ok' i samo se vratio u sobu spavat. Sad zakljucavamo sva vrata osim nasih spavacih da ne moze negdje 'zalutat' u snu. Povremeno se i nekontrolirano smije u snu, bolja verzija od vristanja

• LoSaLoSa

Broj poruka: 303

Prijavi adminu

Pozdrav :)
    Zarice muz i ja smo 3 godine zivjeli u inozemstvu preko bare i super smo financijski ustedjeli no vratili smo se jer je ipak kvaliteta zivota ovdje bolja... koliko god netko pricao suprotno. Mislim, ovdje prosjecno zivimo no nista nam ne fali. No nekako mali raste blizu obitelji i zo nista u inozemstvu ne moze zamijeniti. A to je bitno kad su mali.
    Moj mali je od ove godine u predskolskoj grupi, odnosno njih nekoliko koje su prepoznali kao nadarene su stavili u tu neku polupredskolsku grupu i oni imaju poseban program. U pocetku nisam pristala da ga stava sa starijima jer mu je bilo super u bivsoj grupi no on je sam htio u tu grupu. Sad uci engleski i naucio je citati, pisati i zbrajati i oduzimati do 100. Doma to namjerno uopce ne zelimo raditi s njim jer mislim da je prerano... no eto... vjerojatno sam naucio ili u vrticu. Ne spava u vrticu jos od prosle godine. Bio je u grupi gdje su spavali no on je za to vrijeme dok su drugi spavali crtao, bojao ili nesto izradivao s tetom. Sad njegova grupa ne spava vise pa mu je super.

• miki00

Broj poruka: 5

Prijavi adminu

Bas mi je drago da ste se javile cure 😊
    Losa vau do 100!! Sve kuzim, moja N je sama sve skuzila i zna zbrajati do cca 20-30... oduzimanje jos neide  tj ide al puno teze, pise i cita, velika slova bez problema i vec brzo procita rijec koju vidi, a sad i mala slova krece pomalo pa sama lista slikovnice. Isto nismo to mi nista forsirali ni vjezbali, sama je dolazila - napisi mi mama, pa tata, pa N, itd, pa je pocela kopirat sto smo joj napisali i evo sad sama sve pise i cita. Jos joj je J i Z naopacke al ne forsam da se ispravi. Bilo je i S pa je skuzila. 
    Super da imate te opcije u vrticu, kod nas je nazalost sve tako prepunjeno da dobro.da uopce imamo konacno mjesto. Sve se nadam da cemo ovu godinu izgurat pa da ce iduce bit u toj predskolskoj pa da ce biti bolje. 
    Grizli mala N neide u vrtic, nije ga dobila, samnom je doma... sve se bojim da se ja nebudem tako skoro vratila raditi... al sta je tu je... 
    Zarice a vjerujem da ste donjeli trenutno najbolju mogucu odluku. Nije lako otic xy kilometara daleko sam... 
    Mi smo vagali dal otic van zg pa nismo uspjeli donjet tu odluku, tako da vjerujem da je to jos teze. 
    .
    Eto malisani nam pune 5 godina vec 🙈🙈
    Losa vi ste vec proslavili prije par dana 😊 kako je bilo? 
    Mi u subotu imamo u igraonici prvi puta, N je izrazila zelju  pa evo da i to iskusimo... inace se boji tih igraonica i ne zeli ic na rodendane al nasli smo neku intimnu gdje je sve mirnije pa zivi bili pa.vidjeli 😅

• Zarica

Prijavi adminu

Losa, hocete ga onda ranije dati u skolu? Ja si razmisljam da ne treba zuriti s tim stvarima, a opet kad razmisljam o nasem obrazovnom sustavu gdje te iz vrtica samo puknu u skolu u kojoj moras sjedit po 5 skolskih sati i bit discipliniran, onda fakat mislim da ovakvi programi jako dobro dodju. Moj malac voli rjesavati te neke zadacice, predskolske vjezbenice itd, al najvise od svega voli nogomet, vec mi je puna kapa tog nogometa. Al meni sva ta djeca tak pametno izgledaju. Neki iz njegove grupe vec odavna pisu recenice i velikim i malim slovima. Znaci od proslog rodjendana dok su imali 4, a mozda i od prije s obzirom da sam tek tada to vidla. Jedna mala slaze slagalice okrenute naopacke, jedan mali ima pamcenje ono nemrem vam ni opisat kakvoTete bas dosta rade s njima, nevjerojatne su. Mislim ima i smotanih i svakakvih, al bas dosta tih 'lumenih'. Ne zmam jel ga potrefila takva grupa, ili su klinci inace tak talentirani za sve zivo samo ja to nisam znalaA nez, blizina obitelji je presudila i ocito nam je to najbitnije. Al ja stvarno mislim da nasa drzava svakom godinom sve vise propada. Od te nekontrolirane migracije, zdravstva, politike, obrazovanja, ja osobno ne ocekujem da cu vidjet mirovinu, vec dugo vremena vjerujem da bi moglo doci do rata, a nas dozivljama fakat jadnima po tom pitanju. U Zgu je zagadjen zrak i uzasna je voda. Sumnjam da za 10 godine ulice nocu nece biti ni priblizno sigurne kao danas. Eto nez, fakat se nadam da smo donijeli pravu odluku. Znam kolko bi nam tesko tamo bilo, a opet dobili bi puno toga... 

• Zarica

Prijavi adminu

Jos i ti klinci. Vidim da je bullying prisutan svugdje u skolama, od prvasica na dalje. Svaka generacija ima te probleme i sve je vise takve djece. S obzirom na preopterecenost sustava ucitelji i skole se ne mogu s time nositi. Susjeda ciji mali ide u sesti razred nase skole veli da u njegovom razredu troje ucenika ima ogranicen pristup ekranima, dok svi ostali nemaju nikakve roditeljske kontrole. Znaci beskonacno tableta, kompjutera, televizije, mobitela sa upitnim sadrzajima. I kolko sam skuzila, svi roditelji uce svoju djecu da ako ih netko udari nek oni njega jos jace. Pa ja ne razumijem. I vec male veticance da si djeca to dobro usade u karakter. Bas sam i s frendicom neki dan pricala o tome pa mi je rekla da namjerno tako uci da joj mali ne postane zrtva jednom. Ne znam... meni se bas cini da budu tako svi nasilnici, pa kaj smo dobili s time...

• LoSaLoSa

Broj poruka: 303

Prijavi adminu

Zarice ma kakvi... niti ne pomisljam da ide ranije u skolu. Zapravo sam bila protiv tog svega jer ne znam sta ce onda oduce godine raditi, no tete su mi rekle da kao on ne rjesava direktno te neke listice za pretskolce jer ce nagodinu. No ocito on negdje pored sluša... Da bas ima pametne djece, a i smusenih. Ma nema to veze nikakve... ja nisam ni jedno slovo znala kad sam u skolo isla pa sam sve savladala 😂 
    Sta se zivota u Hr tice, meni se cini da je u Zg jako losa kvaliteta zivota. Ja sam u Zg zivjela za vrijeme studiranja i 12 godina kasnije kad sam radila. I to da odemo iz Zg je jedna od najboljih odluka. Kvaliteta zivota je puno visa u neki drugim gradovima u Hr, a i tipa manje je djeca u grupama u vrticu, moze se dobiti lakse mjesto u vrticu, skole su manje i nekako "pitomiji" ljudi. Sad kad dodem u Zg to je totalno neki drugi grad nego pred npr. 5-10 godina i nazalost po meni nije se na bolje promijenilo. No vecina ljudi iz mog drustva je otislo iz Zg, posebice nakon potresa.
    miko da da slavili smo u igraonici, to je sad vec nekako standardno jer svi iz grupe tako. Ove godine je zvao i curice, prosle samo decke 😂 Kako je vama bilo?

Grizli

Prijavi adminu

Hi... joj djece ima stvarno pametne, ko da se rode sa fakultetom. Moja za sad pise sva pisana slova, muci ju u čitanju samo č, ć, lj i nj. Teski je perfekcionist i bas samu sebe dovodi do ludila ako joj nesto ne ide, tako da sad sa tetama pokusavam ju omeksati. Neznam vise što raditi, sa jedne strane mi je jako drago da je nadarena za neke stvari, ima odličnu memoriju, pjesme doslovno 2 put cuje i pjeva bez podloge tocno u ritmu, plese odlicno, upisali je u plesnu skolu prije mjesec i pol  tek jer je rekla da ipak zeli ici, danas imaju nastup i trenerica joj je vec dala 2 koreografije dok se neke curice muce i sa prvom i jos nisu spremne. S time da cak i nije bila na svim treninzima. Crta jako lijepo, smislja vlastite price pa su tete joj dale da prijateljima pred spavanje svaki petak isprica neku svoju izmisljenu pricu. Zanima ju znanost jako, pokusi razni, zemljopis, biljke i životinje...zna već nesto engleskoga i talijanskog, ali nigdje ih ne uci nego sto cuje od nas. I dođe nam da ju jos vise poticemo jer ima ocito kapacitet i gust je gledati kako sve to olako upija sada, ali zbog tog perfekcionizma kojem tezi u svemu morali smo stat na kocnicu i doslovno joj neke stvari onemogućiti. Pa sad izmisljamo da ne možemo sad kupiti mikroskop, nema treninga, neznam sto. Imamo griznju savjest, ali i tete i pedagogica su nam sugerirali da probamo malo prestat  "hraniti" njenu mastu. Knjige uopce ne citamo recimo jer u knjiznici smo poceli uzimati na kraju samo enciklopedije i to ju je sve preopteretilo. Vidjet cemo kako to bude na kraju u skoli funkcioniralo. Sad nas ceka novo uzbudljivo razdoblje, pa ćemo vidjet kako ce i to utjecati na nju. Dugo je govorila da ne zeli ni brata ni sestru, ali jedan dan ko da ju je nesto prehitili i dosla nam je sa pricom da ona zeli seku ili cak i brata, jer da smo mi dobri roditelji. Znaci muz i ja nismo znali sto rec. I od tog dana svaki dan smo imali razgovore o bebama, dal mi zelimo imati bebu, sto bi ona kao velika seka radila, kako bebe dođu mami u trbuh, koliko ona na to mora cekat, da bi na kraju jos u 10.mj napisala pismo Djedu Mrazu da zeli seku ili brata. Mi stvarno vec 3 godine zelimo drugo dijete, ali nikako uspješno, a opet prolaziti IVF nisam bas spremna bila. No ona ocito ima neke veze negdje jer zelja joj se ispunila isti mjesec da smo mi ostali iznenađeni, kao i moja gin, tako da joj za Božić moramo obznaniti da sam trudna, ako svi nalazi budu ok i sve u redu do onda.

Grizli

Prijavi adminu

Zarice a sve to sto navodis nemoj mislit da vani nema, maltretiranje po skolama, agresija u vrticima, mobiteli klincima dostupni stalno, a da ne govorim o školstvu i zdravstvu. Nigdje nije savrseno, ako cemo tako trebali bi zivjeti doslovno svaki dan u drugoj drzavi. Nama je bas puno prijatelja islo van zbog prilike da zaradi. Recimo frend u Rusiji bio sef rudnika znaci financijski ne mora misliti vise za nista ni njegovi unuci valjda, ali tu se vrati prije rata jos nije bilo ni spomena rata jer je reko da su prema zeni se odnosili ko da je smeće. Drugi iz Irske se vratili sa 2 klinca jer nisu mogli si priuštiti da jedno dijete ide u školu, drugo u vrtic i da oni oboje rade, bilo je neizvedivo zbog radnih vremena. Vratili se i prijatelji iz Pariza, Austrije i Norveške. Svi isto imaju za odgovor ma tamo si rob posla kakva obitelj. Nekima su se i djeca tamo rodila pa opet na kraju odlučili doći natrag. Mislim da smo mi ko nacija vise obiteljski orijentirani nego zemlje kojima težimo. Nadam se da cete i ovdje postici sve sto zelite, a i nemoj coprat sa tim ratom molim te, to moj muz stalno ima s time. Rekao mi neki dan nek ja ipak opet izvadim vize za Australiju za svaki slučaj. Samo mi paniku stvara. 
    Mikio zasto se bojis igraonica? 🤔🫣

• miki00

Broj poruka: 5

Prijavi adminu

Losa evo proslavili, bila je zadovoljna s igraonicom, to je mala prostorija s nekim spravama, igrama itd pa joj nije strasna. Grizli ne bojim se ja nego N igraonica, al ovih velikih gdje je jaka buka i puno djece tipa igrandia, amazinga i slicno a sad svi tamo slave rodendane a ona ne zeli ici. 
    Ugl rodendan proslavljen 5 puta, ko slavonski svatovi 🙈 
    Grizli pa cestitke!!! Bas lijepe vijesti, spontana trudnoca nakon tvoje price s ivf je stvarno cudo! Neka je M to nacoprala kad vec toliko hoce brata ili sestru 😊
    Zelim ti skolsku trudnocu do kraja i definitivno bolji porod nego s M 🤞🏻🤞🏻🤞🏻 
    A ovo o "naprednoj" djeci, da, nama je isto psihologica u vrticu rekla da ju malo "pauziramo" i ne hranimo ego, vise kao usput kolko sama al da ne poticemo dalje, jer je ona takav karakter da kad nesto nije dobro napravila ili joj neide bude drama svjetske razine. Da pustimo da sve sama savladava koliko moze i zeli. 
    Mi i dalje moramo raditi na motorici, super ona pise, cita, zbraja itd, al brate mili pada na ravnom i nezna se popest na tobogan visoki i slicno. 
    .
    Odradili smo krug bolesti prije rodendana i evo danas smo opet u novom krugu... povracanje i temp. Jupi jej. 🤯
    Samo da se opet svi izredamo do bozica da ga opet ne "propustimo" ko i prosle godine. 🤦🏼‍♀️

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.