Namcor, ni tebi ne mogu odgovoriti, pa evo da probam ovako:
Uh kod mene ti je cijela saga. Prije evo 2.5 tjedna sam isla na pregled kod ginekologice, koja me odmah poslala u bolnicu di mjere 1.8 cm cerviks i treba ostati cisto za svaki slucaj. Sutradan me testiraju na fetalni fibronektin, koji ako je pozitivan daje 20% sanse da rodis u sljedecih 7-14 dana i ostajem u bolnici do daljnjeg jer je moj pozitivan (to je bilo 28+5 tjedana). Dali mi steroide, nifedipin, magnezij, neke antibiotike za infekciju (na kraju nisam imala infekciju) i za tjedan dana kontrola: cerviks se skratio na 1.4 cm, uzela bris za fibronektin - opet pozitivan. Medjutim, tu noc sam krvarila jer je pregled bio dosta bolan a krv odmah cini fibronektin pozitivnim. Sutradan odlucuju da probaju staviti Arabin pesar (silikonski prsten koji podupire cerviks) i opet pregled, mjere cerviks 1.7 cm. I jos onda u bolnici do evo proslog petka kad su mi rekli da je pesar stabilizirao cerkviks. Znaci puna 2 tjedna u bolnici i evo sad 4 dana kuci (sutra ce biti 31+2). Mirovati moram jos 3 tjedna (do 34. tjedna) s tjednim pregledima ali cu se pripaziti do 36, ako se sto prije ne dogodi. Svjesna sam da sam sretna sto je problem nastao relativno kasno, i znam puno primjera koji su na mirovanju od 18. ili 20. tjedna i to ne samo sa skracenim cerviksom nego su i otvorene bile. I dogurale do kraja.
Znam da si ti u puno ranijim tjednima i citala sam cijeli problem i znam da te strah. Nista ne mozes nego mirovati i pokusati biti sto vise bez stresa. Znam da je tesko, i sama sam proplakala svaki dan u bolnici, ali ne mozes nista drugo nego nadati se najboljem.
Sto se tice pranja kose i tusiranja, u biti kod mene isto kao kod freye, tusiram se svaki dan (jedan detaljno, drugi nabrzinu) a perem kosu 2x tjedno. i namazem se i osusim kosu, bude nekin pola h stajanja/hodanja.
Ako je krenulo prema smedjem, smiruje se polako hvala bogu.. Ali i kad stane i dalje miruj, obzirom na kraci cerviks.. zaboravila sam koji si ono tjedan i koliki je cerviks.. Da, ja sam nasla neka americka istraživanja o utjecaju progesterona na cerviks, i pokazalo se jako dobrim, tako da ti si rano krenula sa tim, bit ce to dobro a i doktor te prati, a i uvijek ima opcija serklaz.. Ja se tusiram skoro svaki dan ali brzinski, a kosu perem 2x tjedno.. depiliranje mi je noćna mora, tako da bolje sto ne vidim kako to sve izgleda 😅
Freya
Danas sam ušla u 17. tt, a cerviks mi je bio 28 mm. Pa većinu vremena je smeđe, ali bude u danu malo svjetlije od smeđeg, iako i dalje izgleda kao stara krv. Taman se ponadam možda je gotovo, i onda vidim uložak pa se razočaram. Btw od ovih običnih uložaka sam počela imati smetnje dolje, kao da mi je jedna strana bila bolna i svrbila me. Od jučer sam počela koristiti one lola uloške što daju u bolnicama, nisu baš praktični jer se šetaju po gaćama, ali bar nisu plastični. Mislim da mi je već malo bolje.
Što se tiče dlakavih nogu, suvišno je i komentirati da sam hodajući yeti. Ali šta da radim, kome smeta nek me sredi jer ja ne mogu.
U kojoj si ti fazi freya? Koje su tvoje boljke? Nadam se da si pri kraju s mukama koje god one bile.
Anlerien
Žao mi je što si to morala doživjeti, iako je sreća u nesreći što se sve dogodilo kasnije u trudnoći, kao što i sama kažeš. Dobro je da su ti uspjeli to stabilizirati. Moram priznati da nisam čula za pesar i taj način rješavanja skraćenog cerviksa. Jel te boli što ga imaš, mislim osjetiš li ga? Držim fige da izduraš do kraja bez problema, tako si blizu.
Znam da su žene prošle i puno gore nego ja i rodile zdrave bebe. Koliko sam čula, neke su preležale i 5 mjeseci u bolnici bez ustajanja, nuždu su obavljale u posudama. Ne želim ni zamisliti kako je to. Nek je ovo najgore što sam doživjela. Ali svejedno jedva čekam da vrijeme što prije prođe i da sretno privedem trudnoću kraju. Uopće ne uživam u ovom drugom stanju, koje to stvarno je. Svejedno sam zahvalna što sam uopće ostala trudna unatoč svim problemima koje imam, ona je naše malo čudo i zato se nadam da će savladati sve prepreke na svom putu.
Freya
Danas sam ušla u 17. tt, a cerviks mi je bio 28 mm. Pa većinu vremena je smeđe, ali bude u danu malo svjetlije od smeđeg, iako i dalje izgleda kao stara krv. Taman se ponadam možda je gotovo, i onda vidim uložak pa se razočaram. Btw od ovih običnih uložaka sam počela imati smetnje dolje, kao da mi je jedna strana bila bolna i svrbila me. Od jučer sam počela koristiti one lola uloške što daju u bolnicama, nisu baš praktični jer se šetaju po gaćama, ali bar nisu plastični. Mislim da mi je već malo bolje.
Što se tiče dlakavih nogu, suvišno je i komentirati da sam hodajući yeti. Ali šta da radim, kome smeta nek me sredi jer ja ne mogu.
U kojoj si ti fazi freya? Koje su tvoje boljke? Nadam se da si pri kraju s mukama koje god one bile.
Kad ti je kontrola, kod nas se toleriše do 20mm prije nego uzmu u razmatranje serklaz, samo miruj, izbjegavaj sjedenje. A ti ulošci su najbolji, moj ginekolog stalno forsira te, dnevne nikako da ne koristim, ali ja ne mogu bez njih kad stavljam utrogestan.. Kod mene je prijeteci prijevremeni porodjaj. Od 16tj. Se žalim na bh kontrakcije, koje su jako ceste, ali svi ono kao to je normalno. Tako da sam jednu noc cijelu imala te lažne kontrakcije, otisla na kum, sve je bilo ok, prije vizite urade mi ponovo ctg kad prave pocele. Dobila sam injekcije za sazrijevanje bebinih pluca i tablete za sprečavanje kontrakcija, ali sam dobila alergiju na njih. Neku noć su ponovo bas ceste bile, nadam se da su lažne, jer ja vise ne razlikujem prave od laznih. Idemo dan po dan i to je to, mirujem, i molim se samo da sve bude dobro, da se rodi zivo I zdravo.
Anlerien
Žao mi je što si to morala doživjeti, iako je sreća u nesreći što se sve dogodilo kasnije u trudnoći, kao što i sama kažeš. Dobro je da su ti uspjeli to stabilizirati. Moram priznati da nisam čula za pesar i taj način rješavanja skraćenog cerviksa. Jel te boli što ga imaš, mislim osjetiš li ga? Držim fige da izduraš do kraja bez problema, tako si blizu.
Znam da su žene prošle i puno gore nego ja i rodile zdrave bebe. Koliko sam čula, neke su preležale i 5 mjeseci u bolnici bez ustajanja, nuždu su obavljale u posudama. Ne želim ni zamisliti kako je to. Nek je ovo najgore što sam doživjela. Ali svejedno jedva čekam da vrijeme što prije prođe i da sretno privedem trudnoću kraju. Uopće ne uživam u ovom drugom stanju, koje to stvarno je. Svejedno sam zahvalna što sam uopće ostala trudna unatoč svim problemima koje imam, ona je naše malo čudo i zato se nadam da će savladati sve prepreke na svom putu.
Tako je sve kako kazes. Vidim da je i freya odgovorila da se uzima 2cm kao granica. Ja ne kako po tjednima gledaju ali meni su isto rekli da je iznad 2.5 cm idealno a da iznad 2 ne bi nista radili. Ali ja sam bila 28+5 tedan tada. NIsam ni ja znala za taj pesar i isto kao i ovo mirovanj nema dokaza da radi nesto, zavisi koju studiju gledas ali su rekli da odmoci nece (to je Arabin pesar) . Meni su rekli da je stabilizirao cervix i citala sam po Redditu da to dosta u Njemackoj stavljaju i da je dosta zena s tim do kraja doguralo. Dosta je velik, 6-7 cm u promjeru, vecinom ga ne osjetim ali znam osjetiti pritisak na probavni dio. I nekad imam osjecaj da je sve zapelo zbog te fizicke barijere, ali pokusavam jesto zdravo i sjemenke da se ne naprezem. Nuspojava je iscjedak koji se valjda nakupi pa kad promijenim polozaj sve krene izlaziti. Zato me 1x tjedno moraju na infekcije tesitirati. Mozda bi to moglo biti rjesenje za tebe s obzirom na kvarenja? Hvala ti na rijecima podrske!
I meni su sestre u bolnici pricale da ima zena bas tako koje leze i sve obavljaju u krevetu, strasno. Znam da brojis sekunde i htjela bih ti reci da postane lakse ali tesko je i mentalno i psihicki. Mene posao spasava jer se moram koncentrirati na to. Citanje nikako ne ide, jer misli lutaju. Tv - zavisi sto gledam. Nadam se da ce krvarenje prestati i da bar mozes biti mirna s te strane. Pa pomalo, tu smo uz tebe! Kad imas kontrolu?
Freya
Kad ti je kontrola, kod nas se toleriše do 20mm prije nego uzmu u razmatranje serklaz, samo miruj, izbjegavaj sjedenje. A ti ulošci su najbolji, moj ginekolog stalno forsira te, dnevne nikako da ne koristim, ali ja ne mogu bez njih kad stavljam utrogestan.. Kod mene je prijeteci prijevremeni porodjaj. Od 16tj. Se žalim na bh kontrakcije, koje su jako ceste, ali svi ono kao to je normalno. Tako da sam jednu noc cijelu imala te lažne kontrakcije, otisla na kum, sve je bilo ok, prije vizite urade mi ponovo ctg kad prave pocele. Dobila sam injekcije za sazrijevanje bebinih pluca i tablete za sprečavanje kontrakcija, ali sam dobila alergiju na njih. Neku noć su ponovo bas ceste bile, nadam se da su lažne, jer ja vise ne razlikujem prave od laznih. Idemo dan po dan i to je to, mirujem, i molim se samo da sve bude dobro, da se rodi zivo I zdravo.
Joj freyaa jos par sati pa 32+0! ❤️ Kad ti je kontrola?
Samo da kazem da i ja trosim dnevne zbog povecanog iscjetka i da je i moja ginekologica protiv ali sto cu. Bar uzmem ove cotton feel od Carefree. Always su mi sve plasticne i irirtiraju.
Isto se jos uvijek borim s kontrakcijama. Rekli su mi dok ne otvaraju cervix, dok ne bole i dok nisu 2-3 min udaljene, u biti ih nije briga. Pijes li magnezij? Mislim da meni malo pomaze...
Joj freyaa jos par sati pa 32+0!❤️ Kad ti je kontrola?
Samo da kazem da i ja trosim dnevne zbog povecanog iscjetka i da je i moja ginekologica protiv ali sto cu. Bar uzmem ove cotton feel od Carefree. Always su mi sve plasticne i irirtiraju.
Isto se jos uvijek borim s kontrakcijama. Rekli su mi dok ne otvaraju cervix, dok ne bole i dok nisu 2-3 min udaljene, u biti ih nije briga. Pijes li magnezij? Mislim da meni malo pomaze…
Ja ne znam za vas, ali sinoc sam zaspala u 1, 2x sam ustajala u wc, od 6 sad skroz budna, ledja me ubijaju, sinoc sam obavila setnju od 20min, kako mi je rečeno i odmah su jaci bolovi, i isto da se beba jos spusti dole, a i ovako je nisko. Da, konacno 32, sad ces i ti za 2 dana 😃, sad je novi cilj, 33. U srijedu mi je kontrola aBd, idemo dan po dan.. Tebi?
Always ulošci su uzasni, najgori, ja sam stalno imala osip od njih, dok nisam shvatila da su oni problem..
Ma meni su i bolne nekad kontrakcije, kad su ceste, meni su rekli dok nisu na 10 min ok je 😅..
Pijem bas mnogo magnezijuma, pijem roidakal, kupuje se bez recepta a dobar je za sve ovo nase, pored njega pijem mg direkt i probiotik, ali i dalje imam problem sa kontrakcijama, nekad vise nekad manje i sa probavom. I poslije potrebi apaurin, kad bas uhvate.
Isto se jos uvijek borim s kontrakcijama. Rekli su mi dok ne otvaraju cervix, dok ne bole i dok nisu 2-3 min udaljene, u biti ih nije briga. Pijes li magnezij? Mislim da meni malo pomaze…
Ja ne znam za vas, ali sinoc sam zaspala u 1, 2x sam ustajala u wc, od 6 sad skroz budna, ledja me ubijaju, sinoc sam obavila setnju od 20min, kako mi je rečeno i odmah su jaci bolovi, i isto da se beba jos spusti dole, a i ovako je nisko. Da, konacno 32, sad ces i ti za 2 dana 😃, sad je novi cilj, 33. U srijedu mi je kontrola aBd, idemo dan po dan.. Tebi?
Always ulošci su uzasni, najgori, ja sam stalno imala osip od njih, dok nisam shvatila da su oni problem..
Ma meni su i bolne nekad kontrakcije, kad su ceste, meni su rekli dok nisu na 10 min ok je 😅..
Pijem bas mnogo magnezijuma, pijem roidakal, kupuje se bez recepta a dobar je za sve ovo nase, pored njega pijem mg direkt i probiotik, ali i dalje imam problem sa kontrakcijama, nekad vise nekad manje i sa probavom. I poslije potrebi apaurin, kad bas uhvate.
Joj ista prica, danas bila kontrola, sve ok, cervix i dalje stabilno, beba i dalje dobro, amnionska tekucina dobro. Kod moje ginekologice mjeri nesto manju kilazu, 1600g ali ju ne brine jer napreduje (ona je uvijek mjerila manje nego ovi u bolnici). Cim sam malo aktivnija bila - ginekolog, ljekarna i otisli smo 5 min u ducan, kontrakcije krenule. Cak i kad ssam dosla kuci je trebao malo vremena da legnem da popuste. 😩 Sljedeca kontrola za tjedan dana i onda 02.12. I moja ginekologica je potvrdila da duzina cerviksa vise nije bitna iza 34. tjedna.Pricale smo o progesteronu i prepisala mi ga je - jer moze samo pomoci.
32 je pred vratima kao sto kazes, sad na 33! ☺️
Joj ista prica, danas bila kontrola, sve ok, cervix i dalje stabilno, beba i dalje dobro, amnionska tekucina dobro. Kod moje ginekologice mjeri nesto manju kilazu, 1600g ali ju ne brine jer napreduje (ona je uvijek mjerila manje nego ovi u bolnici). Cim sam malo aktivnija bila - ginekolog, ljekarna i otisli smo 5 min u ducan, kontrakcije krenule. Cak i kad ssam dosla kuci je trebao malo vremena da legnem da popuste. 😩 Sljedeca kontrola za tjedan dana i onda 02.12. I moja ginekologica je potvrdila da duzina cerviksa vise nije bitna iza 34. tjedna.Pricale smo o progesteronu i prepisala mi ga je - jer moze samo pomoci.
32 je pred vratima kao sto kazes, sad na 33! ☺️
Koliko dnevno koristis progesteron? Vaginalno ili? Moj privatni ginekolog, mi je rekao 2x2, kod njega su mjere uvijek super bile, dok su mi na klinickom smanjili na 2x1 i malo me strah jer sam citala americke clanke da ja bas za cerviks dobar..
Mene zanima sad kakav ce mi biti cerviks, kad me je udaralo u ledja, ctg je biljezio kontrakcije..
A to za bebu, neka te ne brine, drugi uzv, drugi ljekar..
Koliko dnevno koristis progesteron? Vaginalno ili? Moj privatni ginekolog, mi je rekao 2x2, kod njega su mjere uvijek super bile, dok su mi na klinickom smanjili na 2x1 i malo me strah jer sam citala americke clanke da ja bas za cerviks dobar..
Mene zanima sad kakav ce mi biti cerviks, kad me je udaralo u ledja, ctg je biljezio kontrakcije..
A to za bebu, neka te ne brine, drugi uzv, drugi ljekar..
Danas sam ga pokupila i kaze 1x svaku vecer vaginalno (200mg). Inace je za menopauzu ovaj moj i koristi se oralno, ali u trudnoci je preporuka vaginalno.Ne znam pomaze li i on za kontrakcije.
Meni CTG uvijek biljezi kontrakcije ali su mi rekli da su to te lazne. Iako evo od jucer svakih 15-20 min naleti i isto na ledja udara. Nista ne pomaze. Sinoc me jos i probava zezala pa nista nisam spavala, tek su bolovi popustili kad sam na we uspjela otici. Sad vise nemam bolova samo se trbuh stegne za 10sekundi i kao prodju neki zmarci po ledjima. Posto ne postaju blizi i intenzivniji nekako se nadam da je ok. I mali je jos uvijek aktivan - da nije, isla bih na hitnu.
Sortiraj odgovore
Najstariji