Skraćeni cerviks, mirovanje, serklaža - iskustva

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • freyaa
    04. Studeni 2024. 15:15

Zuziii

Pozdrav cure i ja sam tu, iscitala sve stranice za skraćen cerviks. Druga mi je trudnoća, prva blizanacka nažalost izgubljena u 24tt.
    Danas sam 20+3, na strogom mirovanju sam od 16+6 gdje mi je doktorica utvrdila skraćen cerviks sa 40mm na 30mm za tri sedmice. Sa 19 + 1, 2 sam imala bolove u donjem dijelu leđa otišla na pregled doktorica izmjerila 20mm I uputila u bolnicu da se vidi za serklaž. Ista doktorica sutradan mjeri 26mm,a njen načelnik (upoznat sa svim iz prve trudnoće) mjeri oko 30mm sa blagim V, I ostavljaju me na praćenju. Dva dana poslije u bolnici imam bolove u donjem dijelu ledja i u toku noći se izgidne stomak na jednu stranu kao kvrga I zategne mi sav stomak nakon toga kad se okrenem na stranu presjecem me stomak i moram u wc i dobijem rijetku stolicu. U toku te noći mi se to desilo još 4 puta, poslije 4 puta sam išla na wc bar 5 puta. U 6 ujutru mjere cerviks 36mm sa bas malim V, ne vide od čega je to grcenje, i misle da je od crijeva. Sutradan isti načelnik mjeri 35mm bez tunelizacije i šalje kući na strogo mirovanje do petka, kontrola na svakih 7 dana u bolnici. Na otpusnoj listi pise malo smeksan i sakroponiran cerviks.
    I sad sam to grcenje stomaka i rijetku stolicu imala i sinoć,nadam se da neće uticati na skraćivanje,posebno jer me sve dole boli, a prodje kad uzmem paracetamol, i sad ja nemam pojma od čega je to.
    Od terapije imam 3x2 utrogestan, magnezijum direkt, Roidakal, svi brisevi I urinokulture sterilne.
    Sad čekam petak, doktor nije za preventivni serklaz jer sam u prvoj trudnoći nakon poroda imala velikih problema sa krvarenjem, još mi ni clexan nisu uveli, već prate kretanje D dimera i nekih faktora, a da gubitak nije bio zbog skraćenog cerviksa.
    Prati vas i nadam se vašim sedmicama, pa da se bar malo opustim 😪

Bas mi je zao zbog tvog gubitka 😔.. Ma vjeruj nikad čovjek nije miran, svaki dan se molis za jos jedan barem.. Mene su jutros mučile lažne barem mislim da su one i sad me boli malo dole, nekkao u rodnici, ne znam vise sta je normalno sta nije, kontrola mi je tek u petak.. Evo razmisljam da uzmem jedan paracetamol..
    Jesi li radila pretrage na trombofiliju?

• Anelerien
    04. Studeni 2024. 15:51

freyaa

Mislim da smo jedine ostale ovdje, ja od 17 tt imam bh kontrakcije, ali moj doktor kao i doktori na kumu su govorili samo relax to je sve normalno, ali u 27 tj., jednu noc imala sam tokom čitave noci kontrakcije i sl dan i pokupim se i odem na kum, sve je bilo ok hvala bogu, ali odluce me ostaviti zbog učestalosti, tu noc ctg nije biljezio kontrakcije, to je bila subota, u nedjelju niko mi nije radio ni ctg, ni nista. U pon pred otpust sestra mi uradi ctg i pocne da vristi na mene kako joj nisam rekla da me boli, medjutim ja nista nisam osjetila, malo su me samo boljela ledja, do tog trenutka nije me vidjela. Primila sam injekcije za sazrijevanje bebinih pluca i neke tablete za sprečavanje kontrakcija ali sam drugi dan dobila alergijsku reakciju na njih.. Provela sam dva tjedna u bolnici i sad sam na mirovanju kod kuće, ne strogom, moja doktorica ne vjeruje da to pomaže nesto, ali ne radim nista tesko, odmaram, malo prosetam po stanu, muz kuha, cisti. Mogu 2x do 3x tjedno u setnju od 20 min, iako me strah i izbjegavam to.. Novi cilj nam je takodjer 32 tj. U cet ili petak imam kontrolu, ako se sta ne promjeni ne daj boze do tad. Idemo dan po dan, trudim se biti pozitivna.. mene strah i previse mirovanje, zbog ne kretanja i svega toga.. i da koristim utrogestan 1x2 prije spavanja vaginalno.

Da li ti je ovo prva trudnoća?
    Neka nam je sretno i da izdržimo sto duze i rodimo živu i zdravu djecu.

Ne znam sta se desilo sa prvim postom 😅

Hvala ti na odgovoru! Prva trudnoca je u pitanju. Tebi? Evo presli smo 30.tj (30+1) i danas me pregledavaju opet nakon ugradnje pesara. Ako sve izgleda stabilno, mogli bi me pustiti kuci na mirovanje. Moram priznati da me bolnica malo dotukla nakon 11 dana, i da bi mi godilo bar malo doma psihicki. Otkad se ovaj problem dogodio, svaki malisin pokret i stvrdnjavanje trbuha me izbezume (a jucer sam ih jedno vrijeme imala svakih 15 min). Nekad mi se isto dogodi da ih CTG ne biljezi a ja imam osjecaj da se nesto dogadja. Tko ce vise znati. 🙈

Ja se isto nadam da izdrzimo i da rodimo zive i zdrave malisane. Javi kako prodje kontrola krajem tjedna. Koliko imas jos do 32.tj? 

• freyaa
    04. Studeni 2024. 16:24

Druga, ali prva je bila missed abortion, do ove smo jedva dosli i stalno nesto.. Jos previse, aBd u petak sam tek 31.tj, tu smo nas dvije.. Sto se tice psihe bolje ti je kod kuce jer ne gledas neke stvari, ne slusas price drugih zena iz sobe, iako sam svaku zamolila kad dodje da ne pricamo o losim stvarima, pricama, dovoljno nam je nase.. A mana kod kuće je kad te nesto boli nema nikog da pregleda.. Meni su rekli da bh kontrakcije ctg ne registruje, eto prvu noc kad sam ih imala najviše, ctg je bio uredan, pa sad vise ne znam ni sama.. ono što mozemo jeste mirovati, moliti se i biti pozitivne.  

• Zuziii
    04. Studeni 2024. 16:49

freyaa

Bas mi je zao zbog tvog gubitka 😔.. Ma vjeruj nikad čovjek nije miran, svaki dan se molis za jos jedan barem.. Mene su jutros mučile lažne barem mislim da su one i sad me boli malo dole, nekkao u rodnici, ne znam vise sta je normalno sta nije, kontrola mi je tek u petak.. Evo razmisljam da uzmem jedan paracetamol..
    Jesi li radila pretrage na trombofiliju? 

Jesam imam neki blazi oblik Mtfhr i Pai 1 4g/5g. U prvoj sam primala clexan 0.4 I odmah na početku krenula krvarenja i hematomi. Na porođaju bas krvarila, upala u neki krvni šok, doktorica rekla poremećaj koagulacije, nisu uspjeli sve izvaditi pa je bila kiretaža nakon 7 dana još gore krvarenje dva puta u salu taj dan. 5 boca krvi za 7 dana.
    Iz tog razloga se sad doktor neće preventivno da radi serklaz, osim ako se ne bude moralo. Prate D dimer, I neke faktore VII, VIII, XIX I XII, sad je bio 0.85, dr kaže da moze ići I do 1.3 u drugom trimestu.
    Kod mene su bili jednojajcani blizanci u jednoj posteljici. U 18/19 utvrđeno da imaju ttts sindrom (jedan blizanac vuče više) operisana laserski i svi bilo dobro, dr bili zadovoljni. To je nesto sto se bas rijetko dešava. U 24 nema otkucaja, nalazi nisu pokazali uzrok. Kasnije sam po stranim forumamima čitala da se to nažalost desi i kad je sve ok, a uzrok se nikad ne pronađe.
    I mene udara nogama poprilično nisko po rodnici (to su vidjeli i na ultrazvuku) I imam osjećaj sad I iza po crijevu, jedva čekam petak I kontrolu. 
    Ti imaš još malo do sigurnih sedmica, pokušaj se sto manje brinuti 😪 moja je prijateljica rodila prvo u 33 i drugo u 34 (nije izdržao serklaz) djeca živa, zdrava bez ikakvih problema. 

• Anelerien
    05. Studeni 2024. 07:02

Strasno mi je zao sbog tvog gubitka. Ne mogu ni zamisliti koliko je tesko prolaziti kroz drugu trudnocu nakon toga. ♥️ Sto se tice cerviksa, mislim da je notmalno da se mjere malo mijenjaju, ovisno tko i kada mjeri. Meni je u 10 dana mjeren  1.4 (prije 3 dana), 1.6 (prije 10 dana), 1.7 (prije 2 dana), 1.8,(prije 9 dana) i 1.9 cm (na isti dan kad i 1.6 cm, znaci 10). Takodjer, cerviks je i dinamicna struktura pa je normalno da malo varira. Oni to gledaju kao “stabilno”. Sto se tice grcenja trbuha, ja to imam non-stop, smiri se preko noci i rano popodne i onda se vrati. Postoji i sindrom iziritirane maternice i “prodromalni” porod koji ne siri cerviks. Meni su rekli da je normalno da ih imam u 3. tromjesecju koliko god, dok ne boli i ne stvara daljnje kracenje cerviksa. CTG ih nekad i ne detektira jer je samo na jedno mjestu. Isto kao i ti, kad imam probavnih smetnji, cak i samo pun mjehur, jave se opet. A magnezij sam po sebi moge izazvati proljev tako da i to sve ima utjecaja.

Znam ohno primjera koji su bez serklaza odlezali od 20.tj i rodili djecu u punom terminu. Nije lako ni psihicki ni fizicki, ali tu smo jedna za drugu. ♥️ Dan po dan! 💪🏻

Javi kako kontrola prodje!

• Anelerien
    05. Studeni 2024. 07:13

freyaa

Druga, ali prva je bila missed abortion, do ove smo jedva dosli i stalno nesto.. Jos previse, aBd u petak sam tek 31.tj, tu smo nas dvije.. Sto se tice psihe bolje ti je kod kuce jer ne gledas neke stvari, ne slusas price drugih zena iz sobe, iako sam svaku zamolila kad dodje da ne pricamo o losim stvarima, pricama, dovoljno nam je nase.. A mana kod kuće je kad te nesto boli nema nikog da pregleda.. Meni su rekli da bh kontrakcije ctg ne registruje, eto prvu noc kad sam ih imala najviše, ctg je bio uredan, pa sad vise ne znam ni sama.. ono što mozemo jeste mirovati, moliti se i biti pozitivne.

Mene na kraju nisu ni pregledali nego odlucili da ipak ostanem u bolnici do srijede/cetvrtka (sigurna sam da ce se opet promijeniti) zbog toga sto sam 2 petka zaredom testirana pozitivno na fibrinektin. Ostat cu ja i 4 tjedna jos ako treba, samo da mi je jasno sto zapravo hoce i koji je plan. Bebe jos nema, CTGovi su u redu, mislim neki su idealni neki nisu uvijek po spagi, ali ne znam sto ocekuju kad ih rade 4x dnevno - nekad beba spava, nekad je preaktivna, nekad sam ja uzrujana pa mi je puls visok itd. 

Da vidim tvoj brojac, tu smo negdje. Meni jedna aplokacija isto kaze 30+4, druge svije 30+2 a formalno se vodim kao 30+2.  Jos 12 dana do tog magicnog 32.tj. Kaze mi frendica da brojim vikende, jos 3 vikenda do tjedna 34. 

Poluluda sam vise od brige, ali dobra stvar je da  vec lezim 12 dana i bebe jos nema vani! :)

• freyaa
    05. Studeni 2024. 13:07

Zuziii

Jesam imam neki blazi oblik Mtfhr i Pai 1 4g/5g. U prvoj sam primala clexan 0.4 I odmah na početku krenula krvarenja i hematomi. 

Prestrasno, ali ne razumijem zašto ne uključe barem malu dozu klexan.. Ma vjeruj daleko su sigurni tjedni.. Sinoć sam zavrsila na kumu, imala sam tako jak bol u donjem dijelu ledja, nisam odmah otisla, mozda tek nakon dva sata, ctg je bio uredan, zatvorena sam, malo se cerviks skratio.. Nikako čovjek da bude miran i danas opet ista bol, popila sam apaurin i legla.. Ne znam vise da li je bol od lezanja, od bebe koja je nisko a ja sitna, sinoć spominje da su mozda bubrezi, kako ce biti bol tako nisko u ledjima od toga, samo da se ne skracuje vise cerviks I da se ne otvaram.. moram procitati sve prethodne stranice ili mi ukratko objasnite sta da radim hah

• freyaa
    05. Studeni 2024. 13:12

Anelerien

Mene na kraju nisu ni pregledali nego odlucili da ipak ostanem u bolnici do srijede/cetvrtka (sigurna sam da ce se opet promijeniti) zbog toga sto sam 2 petka zaredom testirana pozitivno na fibrinektin. Ostat cu ja i 4 tjedna jos ako treba, samo da mi je jasno sto zapravo hoce i koji je plan. Bebe jos nema, CTGovi su u redu, mislim neki su idealni neki nisu uvijek po spagi, ali ne znam sto ocekuju kad ih rade 4x dnevno - nekad beba spava, nekad je preaktivna, nekad sam ja uzrujana pa mi je puls visok itd.

Da vidim tvoj brojac, tu smo negdje. Meni jedna aplokacija isto kaze 30+4, druge svije 30+2 a formalno se vodim kao 30+2. Jos 12 dana do tog magicnog 32.tj. Kaze mi frendica da brojim vikende, jos 3 vikenda do tjedna 34.

Poluluda sam vise od brige, ali dobra stvar je da vec lezim 12 dana i bebe jos nema vani! :)

To je bitno, da je beba jos u stomaku I da raste, znas li možda mjere bebe, tj gramazu. 
    Zar nije 4 vikenda hah.. ja idem dan po dan, jedan dan sam super i onda puff bolovi, više bih voljela da sam u  bolnici...

• Zuziii
    05. Studeni 2024. 14:46

Anelerien

Strasno mi je zao sbog tvog gubitka. Ne mogu ni zamisliti koliko je tesko prolaziti kroz drugu trudnocu nakon toga. ♥️ Sto se tice cerviksa, mislim da je notmalno da se mjere malo mijenjaju, ovisno tko i kada mjeri. Meni je u 10 dana mjeren 1.4 (prije 3 dana), 1.6 (prije 10 dana), 1.7 (prije 2 dana), 1.8,(prije 9 dana) i 1.9 cm (na isti dan kad i 1.6 cm, znaci 10). Takodjer, cerviks je i dinamicna struktura pa je normalno da malo varira. Oni to gledaju kao “stabilno”.

Psihički sam bila dobra dok mi nisu rekli ovo cerviks i dok ne počnu ovi neki čudni bolovi za koje pojma nemam sta su. Dva tri dana sam ok, onda me to sve dole nesto boli, pa stolica i sve u krug. Ali dan po dan i pregled po pregled i valjda ce sve biti dobro ❤️ 
    Sigurnije je da si u bolnici u svakom slučaju, iako je teško ponekad više zbog ljudih oko tebe nego same bolnice, bar je meni tako bilo. 

• Zuziii
    05. Studeni 2024. 14:56

Pa ne znam, jer su razlicita shvatanja oko ove trombofilije. Trebam sad u petak ponovo vaditi nalaze pa ću vidjeti sta ce reci. Ali mojoj prijateljici su uključili tek na 1,3 u drugom trimestu, tj oko 18 sedmice.
    Jesu te popustili ista bolovi? Zašto te ne ostave u bolnici ako je vec tako stanje? Ne znam odakle si i sta imaš od terapije ali je meni doktor rekao da nabavim prolutex (zamjena za progresteron depo) da mi uključi ako se nastave bolovi, kao i nifelat ako ni to ne bude pomagalo. Pa jedino da pitaš za te lijekove.
    Ja sam isto poprilično mršava još imam polucisticno oboljenje bubrega i mobilan desni bubreg za koji su rekli da moze pritiskati druge organe pa onda napraviti bol, ali ja uglavnom znam gdje je pa kad promjenim položaj on se sam pomjeri. Ne znam kako ce biti dalje dok jos naraste beba. 

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.