Beba Zdravlje i njega bebe 15. listopada 2024.

Mame ih vole na bebama, ali medicinska sestra upozorava na opasnosti koje kriju trake za glavu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Velike trake za kosu s mašnom su vrlo popularne. Razumijemo da je to jednostavan način za uvođenje veselih boja i zabavnih mašni u život bebe. Međutim, upravo te trake mogu izazvati ozbiljne posljedice.

Ako si kupila simpatične dodatke, poput traka za glavu, za svoju bebu, obavezno obrati pažnju na savjet medicinske sestre.

Na Instagram stranici CPR Kids, medicinska sestra Sarah podijelila je zastrašujuću priču iz osobnog iskustva. Ispričala je da je nedavno bila u supermarketu i vidjela mamu koja je s bebom obavljala kupovinu. Sve što je mogla vidjeti bile su bebine noge i tijelo, dok je krović kolica prekrivao bebino lice.

Opazila je kako beba svojim nogicama snažno udara, što ju je odmah zabrinulo, pa se sagnula da provjeri što se događa.

Možda te zanima... Mama: Radila sam na intenzivnoj na pedijatriji i ovih pet stvari nikad ne bih dopustila djeci Školarci

"Onog trenutka kad sam pogledala, osjetila sam nagli val adrenalina – odmah sam potrčala prema mami, uhvatila je za ruku (dok je ona pregledavala police, držeći jednom rukom kolica) i istovremeno sam podigla krović kolica. Traka za glavu koju je beba nosila spustila se preko nosa i usta, a beba je počela poprimati tamnoljubičastu boju."

Sarah i majka brzo su skinule traku s bebinog lica, nakon čega je beba odmah ispustila snažan plač.

Sarah se prisjeća: "Sve je bilo kao u magli, ali se sjećam da je mama bila u šoku zbog onoga što se dogodilo. Podigla je bebu, koja je nastavila plakati još neko vrijeme, ali se brzo smirila i na kraju bila sasvim dobro. Međutim, mama je bila izvan sebe."

Majka je plakala i rekla da je znala da bebi ne smije ostaviti traku za glavu dok spava, ali nije bila svjesna da može biti opasna čak i dok je budna. Međutim, jednostavni pokreti glave ili trljanje mogu pomaknuti traku preko bebinog lica.

Sarah upozorava da su trake za glavu sigurne samo za fotografiranje, ali nikada ne smiju ostati na bebi osim ako nije pod "bliskim, budnim i aktivnim nadzorom", a apsolutno nikada dok spava.

Također, roditelje upozorava da obrate pažnju na sve ukrase na trakama, jer starije bebe ili mališani mogu ih strgnuti i staviti u usta, što predstavlja rizik od gušenja.

Možda te zanima... Obloge za krevetiće i ljuljačke opasne su za djecu! Neke zemlje zakonom ih zabranjuju Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.