Beba 21. ožujka 2022.

Kako uspavati bebu bez nošenja: Provjereni trikovi stručnjaka

Kako uspavati bebu
Foto: Guliver Kako pomoći bebi da zaspe bez nošenja i bez dojenja?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako uspavati bebu bez nošenja i bez dojenja? Neispavanost je jedan od glavnih problema novopečenih roditelja, koji vodi do iscrpljenosti, a može potrajati i nekoliko godina. Za bebu je iznimno važan kvalitetan i dobar san, a mi ti donosimo provjerene savjete stručnjaka za uspavljivanje tvoje bebe.

Ako se boriš s pokušajima uspavljivanja djeteta, nisi jedina. Prema istraživanjima, gotovo četvrtina ispitanih roditelja kaže da njihova djeca imaju problema sa spavanjem, odnosno uspavljivanjem bez dojenja ili imaju problema s buđenjem više puta tijekom noći. Kako uspavati bebu i što pritom rade krivo, pitaju se brojni roditelji.

Možda te zanima... Može li beba previše spavati i kad je buditi za hranjenje? Beba

Kako uspavati bebu bez dojenja?

Trebaju li mame očekivati kako će bebe od nekoliko mjeseci spavati cijelu noć bez dojenja? Baš i ne, kažu stručnjaci.

"Čini se da je dojenje dio plana prirode za umirivanje i uspavljivanje dojenčeta. U stvari, mlijeko sadrži protein koji potiče na san i pomaže djetetu da odluta u zemlju snova. Mala dojenčad također vrlo brzo zaspi i kad se hrani na bočicu", piše pedijatar dr. William Sears u knjizi 'Kako uspavati dijete'.

I mnoge mame su se uvjerile kako je ovo najjednostavnija i najučinkovitija metoda uspavljivanja, iako je poželjno da ne bude i jedina. I kad prestaneš dojiti, ili koristiti dojenačku formulu, šalica toplog mlijeka može ostati ritual prije spavanja kroz djetinjstvo pa i u odrasloj dobi.

"Bebama tijekom noći treba majčino mlijeko kako bi utažile glad. One imaju male trbuščiće i u jednom podoju u njega ne stane potrebna količina mlijeka koja bi bebu zasitila za cijelu noć", kaže Iva Brčić,  certificirana edukatorica programa The Happiest Baby, koju je razvio dr. Harvey Karp, svjetski poznati pedijatar i stručnjak za dječji razvoj. Zaista ne možemo očekivati od bebe od mjesec dana ili tri mjeseca da spava cijelu noć. Ali ono što će pomoći da duže spava i rjeđe se budi, je da poslije podne mama ponudi dodatne podoje kako bi beba napunila organizam dodatnim kalorijama", objašnjava.

Kako uspavati bebu | Author: Guliver Foto: Guliver Bebama tijekom noći treba majčino mlijeko kako bi utažile glad

Kako uspavati bebu bez nošenja?

Postići da mala beba od nekoliko mjeseci mirno prespava cijelu noć bez buđenja nije baš tako jednostavno. Kada si se pomirila sa činjenicom da ćeš se vjerojatno buditi tijekom noći zbog podoja, donosimo ti dodatne savjete kako lakše i brže uspavati bebu. Pravilo broj 1. je: Bebe vole rutinu jer im daje osjećaj sigurnosti. Vrlo je važno pridržavati se rutine i biti dosljedan, ali ono što je izrazito bitno je uvođenje pravilne rutine i vremena odlaska na spavanje. To znači da sat do dva prije spavanja nema televizije, kompjutera ili pametnih telefona. Oni ometaju proizvodnju naše prirodne tablete za spavanje, melatonina, kako za odrasle osobe, tako i za naše bebe.

Rutina za bebe treba obuhvaćati:

  • prigušivanje svjetla
  • stišavanje zvukova
  • puštanje opuštajućih zvukova za bebu ( bijeli šum)
  • mirnija igra
  • kupanje
  • masaža bebe
  • nošenje bebe  
  • dojenje
  • puno, puno maženja kako bi beba osjetila roditeljsku ljubav i toplinu.

 

Što je bijeli šum?

Kako uspavati bebu koristeći tzv. bijeli šum? Istraživanja su pokazala kako djeca vrlo snažno reagiraju na zvukove što može značajno utjecati na njihovo raspoloženje, pa čak i san. Upravo zbog toga, na internetu su postale dostupne brojne snimke takozvane 'bijele buke' ili bijelog šuma koji sudeći prema iskustvima brojnih majki i očeva, djeluje kao prirodno sredstvo za smirenje bebe. Bijeli šum je zvuk poput šuštanja lišća ili brujanja motora koji sadrži mješavinu svih jednako raspoređenih zvučnih frekvencija. One stvaraju neobičan šum koji služi za blokiranje, odnosno neutraliziranje neželjenih pozadinskih zvukova za bebe.

Ponekad se čini kao da bebe nemaju povjerenja u potpunu tišinu, što ima smisla s obzirom da su devet mjeseci provele u okruženju koje je cijelo vrijeme bilo ispunjeno zvukovima: otkucaji srca, žubor probavnog sustava i jako šuštanje krvi koja teče kroz vene. Ako uzmemo to u obzir, možemo razumjeti zašto su nježni zvukovi bijelog šuma tako umirujući novorođenčetu, donosi portal CNN Health.

Fen umiruje bebe, a tišina je za njih uznemirujuća

Možda si primijetila ili čula od drugih mama da bebu umiruje zvuk koji stvara fen za kosu, usisavač ili perilica. Riječ je o zvukovima, odnosno jednoličnim bijelim šumovima koji su vrlo slični onima koje bebe čuju u majčinom trbuhu, a koji ih samim tim umiruju i opuštaju. Sličan efekt ima zvuk šuštanja kroz zube kojim roditelji često pokušavaju umiriti rasplakanu bebu te zvukovi iz prirode poput glasanja dupina i kitova, cvrkuta ptica ili zvuka valova ili vodopada.
 

Kako uspavati bebu: savjeti stručnjaka

Kako uspavati bebu i pomoći joj da kvalitetno spava, pitali smo Ivu Brčić, certificiranu edukatoricu programa The Happiest Baby.

"Pet koraka koje je razvio dr. Harvey Karp (zamatanje, bok/trbuh pozicija – kada je beba budna, glasan bijeli šum, ljuljuškanje i sisanje) je ono što pomaže bebama da lakše zaspu i bolje spavaju jer im pružaju imitaciju uvjeta koji su ih umirivali punih 9 mjeseci, te aktiviraju umirujući refleks", kaže Iva Brčić te dodaje kako će lakšem uspavljivanju i boljem spavanju pridonijeti i kupanje i masaža.

Također je jako važno da u prostoriji nije pretoplo i pretiho jer to vrlo često remeti bebin san i jedan je od glavnih uzroka buđenja kod beba.

Kako uspavati bebu | Author: Guliver Foto: Guliver Obično su mame te koje uspavljuju bebe, a zapravo bi nakon podoja to trebale prepustiti tatama.

I tate znaju kako uspavati bebu

Iva naglašava kako je važno i da tate uspavljuju bebu: "Obično su mame te koje uspavljuju, a zapravo bi nakon podoja to trebale prepustiti tatama. Mame mirišu na mlijeko i to bebe samo dodatno potiče da se bude".

Iva Brčić je osvrnula i na nekoliko zabluda koje novopečeni roditelji imaju dok pokušavaju pronaći odgovor na pitanje kako uspavati bebu, a neke od njih su i da će beba bolje spavati kada navrši tri mjeseca ili ako se najede rižinih pahuljica prije spavanja.

"Kod beba i djece faza dubokog sna traje 60 minuta, a ne 90 minuta kao kod odraslih, pa se zbog toga i češće bude. Hranjenje rižinim pahuljicama u brojnim istraživanjima nije dalo nikakve pozitivne rezultate na spavanje. Mamino mlijeko je ipak hranjivije i bogatije kalorijama nego bilo koje pahuljice. Iva Brčić naglašava kako metoda "neka se isplače" nikako nije dobra za samouspavljivanje. Umjesto osjećaja sigurnosti, ljubavi i sreće, dijete se osjeća napušteno, uplašeno i nesigurno"


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.