Htjela sam reci da nije opasno* :)
Uplasila si me na sekund hah.. odmah kroz glavu nesto lose.. 💓
Opet ja, da li je neka od vas imala lazne kontrakcije I kako to izgleda. Kod mene se jave kao izbocine na stomaku..
Freya imam ih ja, meni trbuh bude tvrd i imam osjecaj kao da imam kamenje u trbuhu. Legnem si na leđa i prođe odmah
27tt 💗
Freya imam ih ja, meni trbuh bude tvrd i imam osjecaj kao da imam kamenje u trbuhu. Legnem si na leđa i prođe odmah
Da li ti je pravilo problem sa cerviksom.. meni doktor govori da je sve to normalno, ali mene je nekako strah, najviše ih je ujutro..
Ja sam ti bila u 17tj na serklaži tako da sam skoro pa od početka trudnoce imala strah za svaku bol, probadanje ili bilo sta, ali je sve to normalno . Ništa ne brini , ja vise ni ne pratim kad imam te lažne kontrakcije, otupila sam i na njih već ako ti doktor na pregledu kaže da je sve u redu, stvarno nemaš brige. Jel piješ magnezij?
27tt 💗
Ja sam ti bila u 17tj na serklaži tako da sam skoro pa od početka trudnoce imala strah za svaku bol, probadanje ili bilo sta, ali je sve to normalno . Ništa ne brini , ja vise ni ne pratim kad imam te lažne kontrakcije, otupila sam i na njih većako ti doktor na pregledu kaže da je sve u redu, stvarno nemaš brige. Jel piješ magnezij?
Koristim roidakal 2x1 i 1x Mg direkt.. Doktor nesto nije bio zabrinut, kao to je normalno ali meni bas i nije.. strah me bas
Lijep pozdrav svima, evo (nazalost) i ja spadam odnedavno u ovaj klub kratkocerviksazica. 😏
Prosli tjedan, kad sam bila 28+5 isla na redovni pregled kod svoje ginekologica i sve ok dok nije izmjerila cervix. Kaze 1.6 cm ali zatvorena s vanjske strane. CTG detektira BH kontrakcije ali to imam vec od 24. tjedna redovno. I kaze oba meni: ajde ti u bolnicu na detaljniji pregled. U bolnici CTG ok, mjere cervix 1.4-1.9 cm, ostave me preko noci u bolnici i opet mjere cervix 1.4-1.8 sutradan. Testiraju fibronektin - pozitivna. Za serklazu prekasno, ali mi odlucuju dati nifedipin 3 dana zaredom, steriode preko IV za svaki slucaj, magnezij 2x dnevno. Mirovanje ali ne strogo, mogu sjesti i jesti, prosetati u krug tu izcan sobe u bolnici, istusirati se i na wc. Evo proslo tjedan dana (29+6): bebe jos nema, na CTG sam 3-4 x dnevno i odlucili su mi stavit pesar danas. Cervix je stabilno (1.4cm) i misle da bi pesar mogao pomoci. Infekcija nemam, i dalje sam zatvorena vani ali unutarnje usce je otvoreno (ne znam oblik i koliko je otvoreno - nisu rekli). I dalje sam pozitivna na fibronektin. Progesteron mi ne daju jer kazu da sam skoro vec 30. tjedan. Zivim u Njemackoj i koliko sam shvatila standard njege se jako razlikuje od drzave do drzave, klinike do klinike pa cak i ginekologa do ginekologa.
Poprilicno sam anksiozna i znam da ni to nije dobro, ali mi sve ovo od savrsene trudnoce do hospitalizacije stvara poprilican stres i jako se bojim za malisu.
Bila bih vam zahvalna na bilo kakvim rijecima podrske i utjehe, jer se strasno bojim. Brojim sekunde do ponoci (30. tjedan a onda je novi cilj 32. tjedan).
A do tad imam 172 stranice za citati! ♥️
Mislim da smo jedine ostale ovdje, ja od 17 tt imam bh kontrakcije, ali moj doktor kao i doktori na kumu su govorili samo relax to je sve normalno, ali u 27 tj., jednu noc imala sam tokom čitave noci kontrakcije i sl dan i pokupim se i odem na kum, sve je bilo ok hvala bogu, ali odluce me ostaviti zbog učestalosti, tu noc ctg nije biljezio kontrakcije, to je bila subota, u nedjelju niko mi nije radio ni ctg, ni nista. U pon pred otpust sestra mi uradi ctg i pocne da vristi na mene kako joj nisam rekla da me boli, medjutim ja nista nisam osjetila, malo su me samo boljela ledja, do tog trenutka nije me vidjela. Primila sam injekcije za sazrijevanje bebinih pluca i neke tablete za sprečavanje kontrakcija ali sam drugi dan dobila alergijsku reakciju na njih.. Provela sam dva tjedna u bolnici i sad sam na mirovanju kod kuće, ne strogom, moja doktorica ne vjeruje da to pomaže nesto, ali ne radim nista tesko, odmaram, malo prosetam po stanu, muz kuha, cisti. Mogu 2x do 3x tjedno u setnju od 20 min, iako me strah i izbjegavam to.. Novi cilj nam je takodjer 32 tj. U cet ili petak imam kontrolu, ako se sta ne promjeni ne daj boze do tad. Idemo dan po dan, trudim se biti pozitivna.. mene strah i previse mirovanje, zbog ne kretanja i svega toga.. i da koristim utrogestan 1x2 prije spavanja vaginalno.
Da li ti je ovo prva trudnoća?
Neka nam je sretno i da izdržimo sto duze i rodimo živu i zdravu djecu.
Mislim da smo jedine ostale ovdje, ja od 17 tt imam bh kontrakcije, ali moj doktor kao i doktori na kumu su govorili samo relax to je sve normalno, ali u 27 tj., jednu noc imala sam tokom čitave noci kontrakcije i sl dan i pokupim se i odem na kum, sve je bilo ok hvala bogu, ali odluce me ostaviti zbog učestalosti, tu noc ctg nije biljezio kontrakcije, to je bila subota, u nedjelju niko mi nije radio ni ctg, ni nista. U pon pred otpust sestra mi uradi ctg i pocne da vristi na mene kako joj nisam rekla da me boli, medjutim ja nista nisam osjetila, malo su me samo boljela ledja, do tog trenutka nije me vidjela. Primila sam injekcije za sazrijevanje bebinih pluca i neke tablete za sprečavanje kontrakcija ali sam drugi dan dobila alergijsku reakciju na njih.. Provela sam dva tjedna u bolnici i sad sam na mirovanju kod kuće, ne strogom, moja doktorica ne vjeruje da to pomaže nesto, ali ne radim nista tesko, odmaram, malo prosetam po stanu, muz kuha, cisti. Mogu 2x do 3x tjedno u setnju od 20 min, iako me strah i izbjegavam to.. Novi cilj nam je takodjer 32 tj. U cet ili petak imam kontrolu, ako se sta ne promjeni ne daj boze do tad. Idemo dan po dan, trudim se biti pozitivna.. mene strah i previse mirovanje, zbog ne kretanja i svega toga.. i da koristim utrogestan 1x2 prije spavanja vaginalno.
Da li ti je ovo prva trudnoća?
Neka nam je sretno i da izdržimo sto duze i rodimo živu i zdravu djecu.
Ne znam sta se desilo sa prvim postom 😅
Pozdrav cure i ja sam tu, iscitala sve stranice za skraćen cerviks. Druga mi je trudnoća, prva blizanacka nažalost izgubljena u 24tt.
Danas sam 20+3, na strogom mirovanju sam od 16+6 gdje mi je doktorica utvrdila skraćen cerviks sa 40mm na 30mm za tri sedmice. Sa 19 + 1, 2 sam imala bolove u donjem dijelu leđa otišla na pregled doktorica izmjerila 20mm I uputila u bolnicu da se vidi za serklaž. Ista doktorica sutradan mjeri 26mm,a njen načelnik (upoznat sa svim iz prve trudnoće) mjeri oko 30mm sa blagim V, I ostavljaju me na praćenju. Dva dana poslije u bolnici imam bolove u donjem dijelu ledja i u toku noći se izgidne stomak na jednu stranu kao kvrga I zategne mi sav stomak nakon toga kad se okrenem na stranu presjecem me stomak i moram u wc i dobijem rijetku stolicu. U toku te noći mi se to desilo još 4 puta, poslije 4 puta sam išla na wc bar 5 puta. U 6 ujutru mjere cerviks 36mm sa bas malim V, ne vide od čega je to grcenje, i misle da je od crijeva. Sutradan isti načelnik mjeri 35mm bez tunelizacije i šalje kući na strogo mirovanje do petka, kontrola na svakih 7 dana u bolnici. Na otpusnoj listi pise malo smeksan i sakroponiran cerviks.
I sad sam to grcenje stomaka i rijetku stolicu imala i sinoć,nadam se da neće uticati na skraćivanje,posebno jer me sve dole boli, a prodje kad uzmem paracetamol, i sad ja nemam pojma od čega je to.
Od terapije imam 3x2 utrogestan, magnezijum direkt, Roidakal, svi brisevi I urinokulture sterilne.
Sad čekam petak, doktor nije za preventivni serklaz jer sam u prvoj trudnoći nakon poroda imala velikih problema sa krvarenjem, još mi ni clexan nisu uveli, već prate kretanje D dimera i nekih faktora, a da gubitak nije bio zbog skraćenog cerviksa.
Prati vas i nadam se vašim sedmicama, pa da se bar malo opustim 😪
Sortiraj odgovore
Najstariji