“u vreme kada je jajna celija vec oplodiena,ona pocinje ubrzanu celijsku podelu i za to je potrebna velika energija.Smatra se da uzimanje vecih doza u ovom periodu moze da pruzi dodatnu energiju embrionu za rast i razvoj,narocito kod starijih trudnica,jer je kod tih zena procenat jajnih celija soavijeg kvaliteta “ evo malo previda nekih studija vrsenih u Kanadi za qoenzim q10,mene je moj doktor uputio u to ..
Bebana
Pardon nisam ga pila do samog transfera ,nego do trudnoce sam htela reci,cak ga i sada pijem doduse,6 puta manju dozu . Tako da najbolje je ispratiti ono sto vam vas doktor kaze ,a mi ovde mozemo pisati samo nasa iskustva ,kao sto je nekome nesto glupost ,drugome ne mora biti :) A ja ovde pisem samo neke stvari u koje sam aposlutno sigurna ,koje sam ja radila ,i koje su mi hvala dragom Bogu uspele i donele dugo zeljenu trudnocu iz druge Isci .
Bebana
Bebana oprosti krivo sam shvatila prcu poruku, no ako je dhea-s povisen onda nece samo skociti testosteron vec i estradiol skociti, progesteron i kortizol. Njega stvara nadbubrezna zlijezda iz kolesterola i recimo često ga povišenog imaju zene sa policisticnim jajnicima a one nemaju nuzno povisen testosteron. Tako da svakako je jako lose uzimat ga na svoju ruku bez provjere. Eto oko Q10 smo isto rekle da prije transfera ili ovulacije kod zena koje pokusavaju prirodno zanjeti pa ne mogu zapravo znat kad im je dan implantacije. On jako dobro utjece na kvalitet jajnih stanica. Medjutim nakon toga on moze lose utjecat jer on je jak antioksidans i tijelo ga inace samo proizvodi u jetri, a u trudnoci se njegova sinteza pojacava tako da ako netko uzima ga onda dodatno zena moze dozivot oksidativni stres. Svatko tko je jednom dozivio samo hiperventilaciju zna kako se lose tijelo osjeca kad je sadzaj kisika u krvi prevelik takvo okuzenje se dogadja onda u maternici i embriju onemogucava normalnu zasicenos krvi kisikom sto je lose. Zato pretpostavljam da si i ti od avog dr dobila uputu da prestanes nakon transfera ako sam dobro shvatila do onda si ga uzimala. Ima nekih primjena CoQ10 u trudnoci kod nekih rijetkih bolesti i stanja al takve trudnice su rijetke i o tome ih dr upozore. To je ono sto ja sam naucila o q10 iz znanstvenih radova jer sam i sama ga u jednom momentu uzimala. I naravno najvaznije od avega je sve provjeriti sa svojim dr jer moze nesto imat i kontra efekat ako imate jos kakvu drugu terapiju ukljucenu.
Ja sve ove gore navedene stvari vezane za muski Dhea hormon ,znam jao pesmicu .Tako da zaista nisi lepo razumela .Ja sam samo rekla da se oba moraju proveriti a ne samo Dhea .Sto se tice qoenzima ,nisam lepo napisala ,sve vreme nakon transfera sam ga koristila ,i sada ga koristim,samo u manjim dozama .Prosto moj doktor tako misli i ja ga slusam .I zato i govorim devojaka. I zenama ovde mozemo izneti nasa laicka misljenja i ono sto smo procitale i cule (u nadim slucajevima mnogo ) i tako malo usmeriti jedna drugu .Najbitnije je da samo slusate svog doktora i to je to .Sto ljudi ,sto cudi i sto misljenja ..
Bebana
Bebana imas mozda problema s jetrom ili probavom? Ja sam 4 et provela sa uzimanjem suplemenata prenatala u vrijeme prije i nakon transfera, meni je uspjesan bio 5.transfer kad 2 mjeseca prije nisam uzimala apsolutno nista od dodataka prehrani osim magnezija. Misljenje moje mpo je da je embrij preosjetljiv u nasim slucajevima kad smo nakrcane raznoraznim terapijama i hormonima i da kad ga mi jos dodatno filujemo umjetnim dodacima to moze izazvat problem. Ne kazem da je kod svih tako. Prenatale sam ponovno uvela 5dnt kad sam imala pozitivan test. S obzirom da ja nista ne uzimam na blef i ne vjerujem bas svi onim forumskim i blogerakim pricama ja si fino za sve upite pretrazim baze podataka znanstvenih radova pa otkrijem sto me zanima. Posto imam losih iskustava u prijašnjim trudnocama onda ako naidjem i na 1 rad koji o necemu dokazuje lose dtav ja to jednostavno uvazim jer kad imam dijagnozu sve je ok, samo muz ima spore spermije i onda dozivim 4 apontana pusem i na sladoled. Zato kazem bolje u vrijeme implantacije izbjegavat sto vise dodataka i dopustiti svom tijelu da radi svoj posao.
Nemam apsolutno nikakvih problema osim niskog Amh .Prvi Icsi sam radila u drugom gradu kod drugog doktora ,tada zam pila samo prenatal vitamine i folnu kiselinu ,izvadjeno mi 5 jajnih celija ,od toga ubacene samo dve jedna trocelijska druga cetvorocelijska drugi dan .Drugi pokusaj ,11 celija od toga vracene dve odlicne blastociste A kvaliteta .A tri meseca pre transfera i nakon ,do dana danasnjeg uzimam istu terapiju s tim da je qoenzim smanjen i Dhea izbacen nakon punkcije .To je moje iskustvo ,i samo na osnovu njega ja mogu nesto da tvrdim .
Bebana
Hocu reci ,da i mi kao individue ne I reagujemo isto ,na istu terapiju ,cak i ako su nam na primer rezultati slicni ili isti .Svaki organizam je zaseban ,i ono sto je meni pomoglo ne mora znaciti da ce i tebi i obrnuto .
Bebana
Poruku o Q10 sam tipkala pa sam tek naknadno vidila da si napisala da ga jos uzimas. Osobno znajuci ono sto znam ne bi ga nikad uzimala. No nevažno svaka od nas odlucuje sama za sebe, vazno je da zene znaju prednosti i nedostatke te da same u dogovoru s dr odluce sto ce uzimati, a sto ne. Mi mozemo ponuditi samo neke informacije, a ja svakako ne zelim biti osoba koja ce prenositi neporvjerene informacije jer to su najgore opcije.
Ispravak dhea nije muski hormon nego je androgenog porijekla to nije isto iako nesto androgene znaci muskog porijekla no nije musko. No to su detalji i nije bitno mnogo se tu pojmova brka. A testosteron mislim da sve mi provjeravamo kao obaveznu pretragu spolnih hormona u pripremi za mpo, dok dhea-s rijetko cure vade.
Opet da te ispravim ,”pri koriscenju Dhea hormona ,testoteron moze da skoci van granica ,zato ga treba proveriti “Naknadno ,posle odredjenog vremena koriscenja Dhea ,to sam htela reci ,a normalno da proveravamo sve testosteron kao i sve druge hormone :)
Bebana
I uzgred samo jos jedna stvar pa odoh spavati ,ja dam ovde iznela informacije ,do kojih nisam sama dosla ,citajuci ili surfujuci po internetu ,vec sve to mi je govorio doktor ,zahvaljujuci kome jedna mala bebana raste u mom stomaku ❤️ Ako su nekom od pomoci ,na ovaj ili onaj nacin ,bila bih presrecna ..
Bebana
Sortiraj odgovore
Najstariji