Audrey ima u bio&bio sigurno tih žitarica, imaš koji u blizini?
A smrznuto, mislim da nema veze, to vjerojatno ispuste vitamine ako duže stoje u zamrzivaču ili ako se odleđuju pa ponovo zamrzavaju. Ovako ćeš tako i tako uskoro krenut trošit.
Kriszta slikica je bombon mali :)
Buđenje u 2 za klopu, pa buđenje u 6... Fali mi ono od 7-6 hehehhe
Al ajd, zaspi odmah nakon klope pa se neću bunit..
Za vikend valjda, napokon odemo malo na more. Sumnjam da će biti kakvog kupanja u moru, bar se nadam da će je malo sviježi zrak ošamutit
Kriszta prekrasni ste :)
Tiny samo ti idi na more, nismo se ni mi kupali al mu je bas pasalo ;)
Pozdrav, patronažna otišla Lovro spava pa da napišem izvješće.
Ono što me najviše šokiralo je da mu u povrće i meso kad se kuha dodavati nekoliko zrna soli koliko stane između 3 prsta, jer na taj način primaju jod. I ako će u jaslice navikavaju se na okus hrane kakva se tamo kuha.
Usitnjavanje kad beba prihvsti kašice može se vilicom ili nožem sitno izrezat i takvu ponudit.
Drugi obrok nakon što je beba prihvatila prvi obrok i nakon njega ne traži mlijeko tj. sita je.
Količina hrane varira od djeteta do djeteta npr. njena kći je jela po 50 ml i to joj je bilo dosta Lovro jede 150 ml i njemu je to dosta. Ne više od 200 ml. da se ne pretrpavaju.
Dijete treba hranit polako tek kad proguta ono što ima u ustima grabit novu žlicu, učiti ih da jedu polako i da hranu valjaju po ustima tj. uče žvakat.
Žitarice navečer ona ne preporuča ono prije spavanja kao da beba duže bude sita, jer ako se budi po noći to znači da nije tokom dana dosta pojela i da joj treba taj obrok te ga netreba uskraćivati.
Netko je pitao do kad djete mora piti 0,5 l mljeka to treba i kad u školu krene zbog kalcija koji dobivaju mljekom. Ukoliko djete neće čisto mljeko onda ga treba obogatit nečim, tipa čokokino (veći klinci, ili pahuljice) ili dati mlječne proizvode sir, jogurt. Kravlje mljeko ne prije godine dana.
Mi smo uveli krumpir ali ona preporuča da ga zamjenim s žgancima jer on krumpir još nemože orobavit pa samo opterećujemo crijeva.
Ostavila mi je hrpu letaka (ne sponzoriranih nego su to patronažne sestre radile.). Zanimljive stavke iz letka sljede
- Prednost treba dati kuhanju i pirjanju, a prženje najrjeđe primjenjivati
-povrće se stavlja u već zavrelu vodu kako bi se što bolje očuvali nutrijenti te je potrebno paziti da se ne prekuha.
-Meso treba staviti kuhati u kipuću vodu kako bi se očuvali hranjivi sastojci. Kuha li se meso u hladnoj vodi, treba ju upotjebiti za isto jelo ili kao temeljac za druga jela.
-Hrana ne smije biti ni nagrada ni kazna
-Nove namirnice treba kombinirati s već poznatim
-Djetetu treba na tanjur staviti manju količinu hrane
- Hrana mora biti ugodna nepcu i oku
- Ne valja djete požurivati za vrijeme jela
- ne hraniti djete dok gleda TV, dok je u šetnji i u kolicima
Njezin kalendar dohrane od 6 mj
Žitarice: kukuruzna krupica (palenta), kukuruzno brašno, riža, rižine pahuljice, proso, zobene pahuljice
Voće: kruške, jabuke, banane*
Povrće: korabica, buča, tikvice, mrkva
Masnoće: maslinovo, suncokretovo, ulje kukuruznih klica
*banane treba izvana dobro oprati prije, ovo ljeto kad je bila dežurna bilo je slučajeva alergije na banane
7-8 Mj.
Žitarice: pšenično brašno ili krupica (griz), raž, ječam
Voće: marelice, breskve, šljive, trešnje, maline
Povrće: krumpir, mahune, brokula, cvjetača, blitva
Meso: bijelo pileće ili pureće, janjetina, kunić
Riba: bijela ilu pastrva
Ja sam je pitala za mlječne proizvode po njenom kalendaru su od 11 mj., pa je rekla da jogurt i kuhani mladi sir mogu i od 7-8 mj.
Drugi dio recepti da dob 6-8 mj:
Voćna kašica od jabuke
100 ml mljieka
3 žlice kukurznih
80 g jabuke
Vrućim mljekom preliti pahuljice. Jabuku oprati, oguliti, sitno naribati i dodati u još toplu kašicu. Sve dobro promješati. Kašica ne smije predugo stajati već je treba odmah ponuditi djetetu
Kašica s pečenom jabukom
100 ml mlijeka
4 žlice rižinih pahuljica
120 g jabuka
Vrućum mlijekom preliti rižine pahuljice. Pustiti da nabubre i ohlade se. Jabuku staviti u manju posudu, dodati malo vode i pirjati dok ne omekša. Kad se ohladi skinuti kožu i maknuti sjemenke pa jabuku usitniti u pire i umješati u toplu kašicu.
Kašica od banane i kruške
100 ml mlijeka
4 žlice rižinih pahuljica
80 g banana
70 g krušaka
Vrućim mlijekom preliti rižine pahuljice. Pustiti da nabubre. Bananu oguliti i dobro usitniti vilicom. Krušku oguliti i sitno naribati. Voće dodati u još mlaku smjesu. Dati djetetu odmah nakon pripreme
Kašica od banana i kukuruznih pahuljica
100 ml mljieka
3 žlice kukurznih
80 g banane
Vrućim mljekom preliti pahuljice. Pustiti da omekša i ohladi se. Bananu oguliti i dobro usitniti vilicom. Umješati u još mlaku smjesu te dati djetetu odmah nakon pripreme
Variva za 6-8 mj
Varivo od tikvica s krumpirom i piletinom
50 g tikvica
30 g cvjetače
40 g krumpira
1 žlica rižinih pahuljica
1 žlica biljnog ulja
Piletinu staviti kuhati u hladnu vodu. Krumpir narezati na kocke, a cvjetaču razdjelit na manje cvjetove pa staviti kuhati u juhu kad meso bude napola kuhano. Posljednje se dodaju tikvice koje prethodno treba oprati, oguliti, očistiti od sjemenki, narezati na kockice. Pustiti kuhatidok svi sastojci ne budu mekani. Na kraju dodati rižine pahuljice i ulje.
Varivo Od špinata i krumpira
100 ml mljeka
1 žlica rižinih pahuljica
100 g špinata
40 g krumpira
1 žličica ulja
Špinat očistiti i oprati te ocjediti. Krumpir oguliti, oprati i narezati na kocke te staviti kuhati. Kad bude napola kuhan, dodati špinat te kuhati dok špinat ne padne na dno. Ocjediti, propasirati, dodati masnoću te zaliti mljekom. Na kraju dodati rižine pahuljice.
Varivo od korabice s kukuruznom krupicom i puretinom
50 g korabice
40 g krumpira
1 žličica kukuruzne krupice (palenta)
50 g puretine
1 žličica ulja
Puretinu staviti kuhati u hladnu vodu. Korabicu i krumpir očistiti, oguliti, oprati i narezati nakockice te staviti kuhati u juhu kad meso bude napila kuhano te kuhati dok ne omekša. Dodati kukuruznu krupicu i kuhati još oko 10-15 min. Na kraju dosati masnoću
Sortiraj odgovore
Najstariji