Trudnoća Vodič kroz prehranu u trudnoći 20. prosinca 2022.

Koliko šećera u trudnoći je previše i kako on može utjecati na tebe

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žudnja za raznom hranom tijekom trudnoće nije neuobičajena, ali ako uglavnom žudiš za slatkim, nije najpametnija ideja poslušati svoj organizam baš svaki put.

Ako ti se u trudnoći jedu kiseli krastavci i pojedeš ih previše, možda ti se javi žgaravica. Ako te uhvati želja za kobasama, ne bi trebala pretjerati uglavnom zbog soli. No, ako neprestano žudiš za slatkim, to može biti veliki problem. Koliko šećera u trudnoći je previše šećera, pitaš se? Pokušat ćemo odgovoriti na to pitanje.

Kao prvo, bez obzira na to jesi li trudna ili ne, šećer nikad nije dobra opcija i uvijek moraš voditi računa o unosu šećera ako želiš izbjeći bilo kakve komplikacije. No, trudnoća je stanje u kojem tvoje ponašanje što se hrane tiče ne utječe samo na tebe, nego i na bebu. Dakle, poprilično je važno znati koliko šećera u trudnoći je previše šećera, ali i koje su posljedice prekomjerne konzumacije šećera.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Smiješ li jesti šećer u trudnoći?

U redu je konzumirati zašećerenu hranu, dokle god je to u umjerenim količinama. Ipak, ako imaš gestacijski ili trudnički dijabetes, moraš biti posebno oprezna s unosom šećera. Važno je imati na umu da je šećera najviše u onoj hrani koja uopće nema hranjivih vrijednosti – bomboni, keksi, kolači, gazirana pića. Ako je to slatka hrana koju najčešće konzumiraš, i to u velikim količinama, moraš odmah razmisliti o zamjeni.

Inače, ne postoji neka tablica koja bi pokazivala koliko šećera smiješ unijeti u trudnoći. Idealna količina šećera koji smiješ unijeti u organizam ovisi o brzini tvog metabolizma, razini šećera u krvi, te težini. No, u svakom slučaju, dobro je ograničiti unos šećera na 25 g ili manje na dan.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Trudnoća je po mnogočemu drugo, odnosno drukčije stanje, pa tako i po toleranciji na šećer. Zbog nekoliko trudničkih hormona stanice u tijelu manje su osjetljive na učinak inzulina, zbog čega je razina šećera u krvi nekad veća.

Možda te zanima... Zašto je dobro jesti čokoladu u trudnoći? Trudnoća

Šteti li šećer bebi?

Prekomjeran unos šećera ili ugljikohidrata može imati nepovoljan učinak na bebu. I to je najblaže moguće rečeno. Također, previše šećera u krvi zbog gestacijskog dijabetesa ili dijabetesa tipa 2 može štetiti djetetu. Ako je u tvom organizmu prekomjerna količina šećera, ona može kroz posteljicu dospjeti u plod, zbog čega dijete može imati povišen šećer i uzrokovati prebrz rast bebe. S druge strane, porod prevelike bebe može dovesti do komplikacija, a može se povezati i s preranim porodom.

Prekomjerne količine šećera mogu  ti otežati trudnoću, i to ovako:

  1. Otežava simptome trudnoće: simptomi kao što je povraćanje, žgaravica i promjene raspoloženja mogu biti još gori zbog prekomjernog unosa šećera.
  2. Uzrokuje umor: zašećerena hrana ne pruža organizmu potrebne hranjive vrijednosti. Oni sadrže saharozu koja organizmu daje nagli porast energije, nakon čega možeš biti letargična i umorna.
  3. Vodi do nedostatka hranjivih tvari u prehrani: žudnje za određenom hranom su normalne, ali ako previše žudiš za slatkim, pazi da ne pretjeraš ipak previše. Jer ako konzumiraš previše praznih kalorija, to može zavarati organizam i dovesti do premalog unosa hranjivih tvari.
  4. Prekomjerna težina: previše šećera vodi do prekomjerne težine vrlo lako.
  5. Masna jetra: prehrana koja se sastoji od namirnica bogatih fruktozom može dovesti do sindroma masne jetre. To može isto tako utjecati i na bebin metabolizam i dovesti do dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.
  6. Može povećati rizik od preeklampsije: zbog ovog je jako važno smanjiti unos šećera.
  7. Bolest desni, karijes i oralne infekcije: za sve se može kriviti prekomjerna količina šećera.
Možda te zanima... Žudnja u trudnoći: Zašto si gladna 'hrane za utjehu'? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.