Trudnoća 09. kolovoza 2022.

Što se događa s bebom u maternici kada mama kihne?

Foto: Shutterstock ;Što se događa s bebom u maternici kada mama kihne?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U nastavku pročitaj što se točno događa kada kihneš u trudnoći te može li beba u maternici osjetiti ili čuti kihanje

Čak i potpuno uobičajene stvari poput kihanja, tijekom trudnoće vas mogu natjerati da se zapitate: Što se događa s vašom bebom u maternici kad se to dogodi? A što ako tijekom kihanja osjetite bol? Može li kihanje utjecati na fetus?

Za početak, stručnjaci naglašavaju da čak ni najsnažnije kihanje neće zapravo ozlijediti vašu bebu. "Ne biste se trebali brinuti kada kišete dok ste trudni", kazala je dr. Kameelah Phillips, certificirana ginekologinja, za Romper. "Kihanje proizvodi brzo, ali privremeno povećanje trbušnog tlaka." Međutim, taj trenutni pritisak ne može nauditi tvrđavi koju predstavlja vaša maternica. "Debeli mišić maternice i amnionska tekućina koja okružuje bebu pružaju joj izvrsnu zaštitu od ove promjene pritiska", objašnjava liječnica.
"Bebe mogu osjetiti da mama u tom trenutku kiše i mogu se pomaknuti i reagirati na to", rekla je dr. Alice Sutton, asistentica kliničkog profesora na Sveučilištu San Diego.

Možda te zanima... Smijeh je lijek: Što osjeća tvoja beba u trbuhu kada se smiješ? Trudnoća

Što se točno događa kada kihnete dok ste trudni?

Iako kihanje neće ni na koji način naštetiti vašoj bebi, moglo bi vas natjerati na mokrenje. "Neke će žene doživjeti stresnu urinarnu inkontinenciju, odnosno curenje urina kada kišu ili kašlju zbog povećanog pritiska na mjehur", kaže Sutton. "Postoje tretmani za inkontinenciju, uključujući fizikalnu terapiju, stoga obavijestite svog liječnika ako se to dogodi."

Ako ste zabrinuti jer je vaše kihanje za vas bolno, znajte da vaša beba ne osjeća bol. "Ako trudnica osjeti zatezanje ili oštru bol u abdomenu kada kihne, to je vjerojatno ono što nazivamo 'bol u okruglom ligamentu'", kaže Sutton. "Okrugli ligamenti podupiru maternicu, a kako dijete raste i postaje sve teže, mnoge pacijentice osjećaju bol koja se proteže od kukova prema preponama, a ponekad i bol duboko u vagini."

Može li fetus osjetiti ili čuti kihanje?

"Dio fetalnog živčanog sustava koji će postati mozak tek se razvija na kraju prvog tromjesečja, a osjetilni živčani sustav također se počinje razvijati prema kraju prvog tromjesečja", kaže Sutton. "Senzorni podražaji mogu doprijeti do mozga fetusa oko 24. do 25. tjedna." Unutar maternice fetusi su podvrgnuti 24-satnoj unutarnjoj simfoniji cirkulirajuće krvi, otkucajima vašeg srca, pa čak i zvukovima vašeg marljivog probavnog sustava. Osim toga, fetusi potencijalno mogu čuti i vanjske izvore zvuka - glazbu koju puštate u svom automobilu ili zvukove s televizije.

Uz to, Sutton objašnjava da nije potpuno jasno što beba u razvoju unutar maternice čuje, a što ne, čak i uz spoznaju da bi njen mozak to mogao registrirati. "Živčani sustav fetusa nastavlja se razvijati u trećem tromjesečju", objašnjava Sutton. "Samo zato što su živčane veze na mjestu, ne znači da znamo kako fetus doživljava te osjete. Stoga je teško točno reći kada beba može percipirati unutarnje i vanjske zvukove i pokrete, ali to može biti tijekom drugog tromjesečja."

Zapamtite, kao i kod bilo koje druge brige vezane uz trudnoću i zdravlje bebe, ako imate pitanja, svakako se obratite svom liječniku. Zapamtite, nijedno pitanje nije glupo pitanje. 

Možda te zanima... Komunikacija s bebom u trbuhu: Što beba čuje i osjeća? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.