Onda je to možda nešto novo, prije par godina nije bilo tako. Stvari se polako i kod nas mjenjaju izgleda...Ja ću ipak za svaki slučaj napomenut, da ne bi bilo da se tamo usred poroda moram derati
Mary, idem iskopati onu temu o Petrovoj pa pitati tamo, možda nam se jave sa aktualnim informacijama iz Petrove neke mame.
Ej žene, kako ste mi po ovim vrućinama?
Evo ja stvarno naletim s vremena na vrijeme, ali evo nikak da završimo kućicu pa da odmorimo bar par dana.
Imam jedno pitanje, ali samo da kažem da sam inače fizički jako aktivna - nije mi problem nositi teže stvari, kopati.... iako imam svojih 52 kg (naravno prije trudnoće).
Koliko vi nosite teške stvari i radite teže poslove u trudnoći? Evo ja sam jutros bojala zid - što nije baš lagano kad si u 33 tjednu trudnoće.
Pitam jer me strah da se što loše ne dogodi!
Beba, ja ništa teško ne nosim, a od kućanskih poslova samo kuhanje, operem suđe i sredim veš. Valjda je taj lavor sa vešom i najteže kaj dižem. Meni je dr zabranio čišćenje i sve ostalo još na početku i mm se dobro snalazi (nakon početnog objašnjavanja kako se nešto čisti...). E, da, i operem kuhinju jer nemam živaca gledati njega kako prtlja.
kachi, koliko sam skužila na tečaju, odmah režu pupkovinu i nisu baš sretni s tom teorijom da pupkovina otpulsira. Za rezanje su rekli samo ako ima indikacija i u kojem trenutku to rade, a nekako si mislim da i ne bi rekli da to obavezno rade... Nitko nije spominjao masažu međice pa ne znam kaj misle o tome. Ja si nekak to planiram probati, ne vjerujem da može škoditi. Taman bi trebala početi kad idem na slijedeći pregled pa ću pitati ginića.
Jučer nam je bila neka med.sestra i rekla da ne moramo nositi svoje uloške, da ih oni imaju. To me malo iznenadilo, prvi glas o tome. Ipak mislim da ću uzeti za svaki slučaj.
Eh, da, učili smo jučer disati. A vruće u predavaoni...a mi svi pušemo i dahćemo...
Bobice tako znači, čak im i smeta to...ma da ja sam dobila dojam da u Petrovoj ideš na živce čim imaš plan poroda i neke želje. Al ipak mi se čini da to ovisi od dr do dr i da jako ovisi kod koga ćeš upast u smjenu...
Bobice, hvala na informaciji.
Ne razumijem zašto im je to teško, ali o.k. nije pupčana otpulsirala ni kad sam se ja rađala pa mi ništa ne fali. Neću dramiti oko toga ako ne bude moglo.
Bobice, i koliko dugo ste vremenski vježbali disanje? Baš me to zanima. Da li su vam samo demonstrirali pa ste malo prošli ili ste fakat vježbali.
Meni je tako krivo što ne mogu na taj tečaj zbog mirovanja, ja sam takva štreberica i toliko sam mu se radovala i sad ne mogu ići.
Vježbali smo, ne dugo, ali je rekla teta da si doma povremeno odvježbamo, kako bi se naviknule na to.
Znači ovako (ja to nisam znala, pa pišem ako nas ima još takvih): kad krene kontrakcija (trud) dišemo u trbuh, na nos udah - na usta izdah i to treba polako i koncentrirano. Što su trudovi jači, mijenjamo disanje. Kad počinje dišemo isto polako nos/udah - usta/izdah, kad pojačava ubrzavamo tempo ali i dalje nos/udah - usta/izdah, samo više ne dišemo u trbuh, nego plitko. Dok je kontrakcija na vrhuncu, i udah i izdah su na usta, brzo i plitko. Izdišemo tako da pušemo na usta (tako da se čuje) ili kroz zube, kako nam je lakše. Ako nemamo snage više za takvo disanje, stanemo i par puta normalno udahnemo i nastavimo dalje. Kad dobijemo nagon za tiskanjem, a dr kaže da se još malo strpimo onda opet dišemo u trbuh. Mislim da sam sve pohvatala, valjda nije previše zbrčkano...
Sortiraj odgovore
Najstariji