i ja sam apsolutno protiv iakkvog darivanja ikoga ko radis amo svoj posa. ovo je human posa i očekujem da se osoblje tako i ponasa uz to sto je strucno. A onaj ko tako nece ili ne zna...nema u toj struci sta radit.
Druga je stavr kad nekoga poznamo i osobno van institucija pa se podruzimo i nekako oduzimo van te institucije. Nikakvi pokloni ni mito to mi je uzaaaas.
Sva sreca u mome rodilištu su stvarno ...a ono...bez riječi...vec sam pisala o tome...nevjerovatno...od dr do sestara...svi su ko jedna big femily i nema nikakvih grubih riči...pogleda...radnji...Al mislim da je to vecinom slučaj u malim rodilištima.U velikima se ta ljudskost i bliskost razvodni...šta nije ni neobično
Stigla sam s pregleda... :) sve je proteklo u najboljem redu :)
Prva stvar, mala se okrenula na glavu :) nadam se da ce biti na glavi do poroda.. inace, radila sam vjezbe jer je prosli pregled bila okrenuta na zadak tako da sam sretna..
Druga stvar, narasli smo.. jos smo sitniji ali tezimo 1200grama. Koliko su vase bebe bile teske u 29tt? Ne vjerujem ni da moze biti neki gorostas buduci da smo muz i ja nizi i sitniji.
Treca stvar, uloziva sam za jagodicu prsta ali ginekologinja ne panicari pa necu ni ja. Kaze da je to sasvim u redu u ovom tjednu trudnoce i da ne moram mirovati, da se jos ne otvaram, zatvorena sam 1 clanak.
Inace, narucena sam tek za mjesec i pol dana jer je zasad sve u redu, malo mi je to predugo ali valjda cu izdrzati. Iako morat cu ranije otici nekoj zamjeni jer cu trebat otvarat porodiljni u 9.mj.
Dobila sam magnezij, ne znam zasto jer nemam kontrakcija ali ajd, nije problem :) pijem to i folnu, a nekad umjesto nje centravit prenatal.
I da, dobila sam ovaj mjesec 2kg sto je ok naspram proslomjesecnih 3,5kg te sam sada u plusu 10kg. Ne znam koliko cu dobiti do kraja, treba izdrzati jos 2,5mj :/ ali voljela bih da ne ide preko 15kg.
P.S. Vidim da neke spominju pelene, pa sam samo htjela staviti link na ovu stranicu na koju sam slucajno nabasala. Stalno razmisljam, pa premisljam, ne znam sto cu. Nakupovala sam jednokratnih ali ima tako sweet pelenica ovdje.
https://www.facebook.com/pages/Dolisa-Made-With-Love/527086380744157?sk=photos_stream&tab=photos_albums
Pozdrav svima
Evo da se konacno i ja, kao buduci tata, prikljucim ovoj veseloj skupini.
Moje praznovjerje mi nije dopustalo da se javim ranije, iako sam imao stotine pitanja, no sada cu sve to nadoknaditi
Nama je termin (navikao sam govoriti i pisati u mnozini, iako je naravno samo moja bolja polovica trudna ) 21.10. ako gledamo po zadnjoj menstruaciji, no gotovo od samog pocetka trudnoce je bebica konstantno barem za tjedan dana "ispred svog vremena", da bi jucer sa tocno 28+0 na pregledu to dotjeralo i do 2-3 tjedna ispred po mjerama
Kad smo kod tih UZV mjera imam jedno pitanje, nadam se da to mogu ovdje postati, da ne otvaram zasebnu temu.
Na ovom pregledu mi je po prvi puta upala u oko razlika sto se UZV mjera tice, konkretno BPD i FL.
Trudnoca je tocno 28 tjedana, a mjere su:
BPD: 8.15 cm (32+5)
HC: 28.18 cm (30+6)
AC: 26.50 cm (30+4)
FL: 5.28 cm (28+1)
Dakle po svim mjerama je bebac za skoro 3 tjedna ispred svog vremena, po BPD cak i preko 4 tjedna ispred, a jedino je FL tocno u skladu s brojem tjedana ako racunamo po zadnjoj menstruaciji.
Mene nekako najvise brine ta razlika izmedju BPD i FL po tjednima.
Pregledao sam sve prijasnje nalaze, pa tako i zadnji od prije cca 2 tjedna, i tamo je uvijek BPD bio ispred, ali uvijek u istom rangu sa HC i AC po tjedan-dva, dok je FL uvijek bio tocno u dan sa gestacijskom dobi, no ovo je prvi put da je BPD tako "odskocio".
Ima li tko kakvih iskustava, trebamo li se zabrinuti?
Mozda pusem na hladno, ali nekako sam navikao na zabrinutost u trudnoci, nakon spontanog i kiretaze u prvoj trudnoci, ova je krenula super, ali onda se desilo veliko krvarenje u cca 8. tjednu koje nas je prestravilo, ali nas mali borac se nije dao, hematom je iscurio, on je ostao boriti se dalje
Supruga je naravno od potvrde trudnoce dobila direktivu strogog mirovanja, pa smo onda nestrpljivo cekali i rezultate Nifty testa, i to je ispalo super, no nekako se nikako nismo mogli opustiti (barem ja, zenici ne dam da se zamara glupostima ). Nakon toga je supruga cak dobila zeleno svjetlo da mozemo ici u setnje, planirali i odlazak na more i tada u cca 20. tjednu novi sok: nosi nisko i pocela se za prst otvarati iznutra i sugerirali su nam da ne idemo nikud na put jer su se bojali jaceg otvaranja.
U konacnici je supruga u 21. tjednu isla na serklaz, lezala u bolnici cca tjedan dana, da kucnem i to je sve super proslo, bebica i dalje rasla kao da ju se to nis ne tice
I naravno doma najstroze mirovanje, kretanje ograniceno na potez krevet-WC, ali nista nam nije tesko za bebicu... i onda prekjucer navecer opet sok, supruga nasla na papiru koncic, mi smo odmah pomislili pukao serklaz, ona u panici da li ce se sad otvoriti do jutra kad smo dobili hitan pregled, totalno neprospavana noc za oboje i razmisljanje sta ako krenu trudovi, ako se full otvori, ako krene plodna voda, pakiranje za potencijalnu mogucnost cuvanja trudnoce u bolnici...
I onda ujutro na pregledu super vijesti, serklaz super drzi kao i na pregledima prije, beba ludo raste i dalje (kao sto mjere govore), taj koncic koji je ispao je zapravo neki lateralni sav kao dodatno osiguranje (ako sam dobro shvatio), on je pukao i ispao nevezano uz serklaz.
I naravno, sad ja u tom "panic modu" gledam nalaze ultrazvuka i primjecujem tu razliku u mjerama i ne skidam se s neta trazeci sta to znaci, pa se eto obracam i vama za pomoc i savjete
Oprostite na ovolikoj citabi, ali kao sto rekoh u startu imam puno toga za nadoknaditi, a zavjetovao sam se da se necu oglasavati na forumima dok ne prodje krizno razdoblje (sad kazu da je proslo) da nesto ne zacopram...
ProZac nemojte se nista sekirati, mjere su sasvim ok. Naime, ginekologinja kad mjeri bebu, bitan je svaki milimetar i ako je negdje masila milimetar ili joj se pomaklo pa stavila veci, onda su i mjere drugacije. Meni npr. AC je nekad tjedan dana veci od drugih mjera, a nekad tjedan dana manji, a koliki je zapravo, to je tesko odgonetnuti. Oni uzimaju mjere toga kako bi izmjerili otprilike tezinu, koju vecinom promase oko pola kile vise-manje pred kraj, pa cak i kilu. HC meni dosad nije zapisivala, ali BPD, AC, FL mjeri na svakom pregledu.
Prozac bas tako, naravno da mjere pazljivo, ali ipak je to otprilike, tako da nista ne brinite, bebica ocito jako lijepo napreduje. Nakon svega sto ste prosli mozete biti sigurni da je maleni borac i ima namjeru jos neko vrijeme ostati na toplom ;)
Lidija, koje si vjezbe radila? Meni je maleni na zadnjem pregledu isto jos bio na zadak, to je bilo 27+1 i imao je 1023 grama.. Sad kuzim da smo nas dvije terminuse :)
Ja idem na pregled za dva tjedna pa cu onda vidjeti kako napredujemo, a voljela bi raditi te vjezbice..
Ja sam na moru i bas gustam, dosta setamo, plivam i stvarno pokusavam maksimalno uzivati.. Bjezim sa plaze u vremenu od 10-16 i to po prvi put u zivotu, pa otkrivam i radosti popodnevnog odmaranja na moru ;)
Nadam se da ste mi vi sve dobro, trbuscici su vam krasni, zivjele trudnice :))
Aha plavojka, terminuse
Ja sam naisla na ove vjezbe. Vjezba na ledima - Pripremite prostirku za vježbanje i jastučiće ili smotane ručnike koji će služiti kao potpora. Tri puta na dan po 15 minuta vježbajte sljedeću vježbu: lezite na leđa u blizini zida i stopala namjestite visoko na zid te oslanjajući se na njih pridignite kukove. Ruke opustite svaku na svojoj strani. Ispod leđa podmetnite jastučić. Neka kukovi budu na višem položaju od ramena. Umjesto zida možete uzeti i stolac na koji ćete podignuti noge, a ispod zdjelice podstaviti jastučić te zatim podići zdjelicu do maksimalno kosog položaja. Potom se vratite u početni položaj.
Kao alternativa ovoj vježbi jest položaj na koljenima, sa stražnjicom visoko u zraku, a glavom i prsima na podu. Ruke su opuštene pokraj glave.
Obrnuti most - Lezite na leđa na prostirku za vježbanje. Ispod leđa postavite tvrđi manji jastučić u obliku role ili smotani ručnik. Pokušajte istodobno podići ruke i noge, a da tijelo pritom dospije u položaj obrnutog “mosta”.
Premjestanje s boka na bok - Lezite na desni bok i zadržite taj položaj 10 minuta. Promijenite ga tako da prvo legnete na leđa, a zatim zauzmete položaj na lijevom boku. Na njemu također ostanite ležati deset minuta. Premještanje s boka na bok ponovite šest puta za redom. Dijete ne voli ovakve vježbe pa će se možda okrenuti. Katkad se to okretanje dogodi noću pa i ne znate da se okrenulo.
Inace, ne mogu garantirati da su te vjezbe pomogle, radila sam ih mozda samo nekoliko puta i to zadnji put dan prije pregleda i taj put sam prvi put osjetila udarce gore visoko i ispalo je da su joj tamo noge, tako da moguce da mi se dan prije pregleda okrenula. Nadam se da ce dubiti na glavi do izlaska, da se nece okretati i da necu morati na carski.
Hvala ti!! Ma ja se stalno tjesim da se ima jos kad okrenuti, ali eto, vjezbice mozda nece biti na odmet ;)
Prozac, razumijem tvoju brigu nakon svega što ste prošli. Smatram da bi vam liječnik svakako naglasio probleme ako postoje. Bogu hvala, sve ide sada kako treba. Miš mali raste i to je najbitnije. Ti si velika podrška supruzi i tako samo nastavite. Da nešto ne štima, doktor bi vas na to pripremio. Uostalom, kao što curke kažu, te mjere nikada ne mogu biti 100% točne. Ako te to baš bude jako izjedalo, pitajte ga na slijedećem pregledu Do onda samo opušteno i pjevajte i pričajte s bebicom
pardonček što upadam....
ProZac, bez obzira na uzv mjere, u obzir treba uzeti i genetiku. ako su roditelji višeg stasa, onda je normalno da je i beba veća. najvažnije od svega je da se bebini organi razvijaju kako treba.
i moj malac šiša mjere za tjedan dana, ali se time ne opterećujem.
još je samo bitna veličina zdjelice za porod. sretno!
Sortiraj odgovore
Najstariji